header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

KSM na Studentském majálesu

Na 1. máje 2015 byly pozvány politické organizace mládeže na půdu Univerzity Karlovy v Praze při příležitosti Studentského Majálesu. Mezi nimi byl vedle Mladých zelených, Mladých sociálních demokratů, Mladých konzervativců, Mladých křesťanů, Top týmu a Pirátů i Komunistický svaz mládeže. Bylo to poprvé, co byl Komunistický svaz mládeže pozván na Studentský Majáles.

 

Komunistický svaz mládeže zde měl stánek, v kterém nabízel své tiskoviny (Mladou pravdu, vydání Manifestu komunistické strany), letáky a známé odznaky "Volím Karla (Marxe)". Nabízeli jsme i informační materiály Společnosti česko-kubánského přátelství a knihy nakladatelství Orego. U stánku se zastavovali studenti a diskutovali.

Vedle toho se zástupce KSM účastnil společné diskuze. První z diskuzí byla na téma politická angažovanost mladých lidí organizovaná Mladými občany. Na otázku, zda jsou mládežnické organizace spokojené s angažováním mladých lidí, odpověděla většina představitelů, že ne. Pouze Mladí sociální demokraté vyjádřili spokojenost například nad aktivitou mladých lidí na sociálních sítích. Zástupce KSM zdůraznil potřebu organizování mládeže a studentů za své zájmy, v širším sociálním hnutí a v boji proti současnému válečnému nebezpečí.

Dalším tématem, moderovaným spolkem politologickým spolkem POLIS, byla vysokoškolská politika. Na otázku, zda by se v naší zemi mělo platit školné, byl pouze zástupce Mladých konzervativců pro jeho zavedení. Důvod spatřoval hlavně ve vyšší motivaci studentů, kteří by školné platili. Ostatní diskutující ve školném spatřovali hlavně sociální bariéru pro studenty z chudších rodin. Za nás mladé komunisty zazněla připomínka, že již nyní jsou průměrné náklady vysokoškolského studenta 10000 Kč (v Praze ještě vyšší), což je poměrně vysoká částka, která způsobuje, že mládež z rodin pracujících často nemá přístup ke vzdělání, a že velká část studentů je nucena si při studiu přivydělávat. Potřeba akademických svobod, nezávislost na podnikatelských zájmech, mají význam i v dnešní době, ovšem zástupce KSM zdůraznil, že vysoké školy nežijí v jakési bublině a proto by se měli studenti zapojovat do sociálních bojů. Mělo by především platit, že demokracie znamená i lidovost.

K největším výměnám názorů došlo patrně při poslední debatě na téma migrace uspořádané Politologickým klubem. Na otázku, jak imigranty co nejlépe integrovat do naší společnosti odpověděl zástupce Top týmu, že bychom je měli přijímat podle jejich náboženského původu. Dle jeho soudu se křesťanští uprchlíci v Evropě adaptují daleko lépe, než například muslimští. Pro ty by bylo podle něj lepší, aby je přijala například do Saudské Arábie, s kterou by měla vyjednávat EU. To ovšem vyvolalo protireakce, které upozorňovali na to, že bychom uprchlíky neměli takto podle jejich náboženství diskriminovat a to, že Saudská Arábie samotná je islámská diktatura. Další otázky se týkaly toho, zde migranty přijímat či nikoli. Náš zástupce samozřejmě odpověděl, že bychom měli lidem ze zemí, které byly imperialismem rozvráceny, pomoci, ovšem za podmínek rovných práv, aby nebyly předmětem ostrého vykořisťování. Místopředseda Mladých konzervativců však odpověděl, že tito lidé jsou většinou nevzdělaní, nemají pro nás žádný ekonomický užitek, a tudíž jsou prý jen přítěží. Kontroverze vznikla i ohledne příčiny migrace - náš zástupce upozornil, že v Libyi i Sýrii je rozvrácení státu a občanská válka důsledkem zásahů NATO a EU, jejichž členem je i ČR, a tedy její vláda nese odpovědnost. S podobným názorem vystoupil zástupce Pirátů.

Diskuze probíhala v korektním duchu a bylo umožněno přednést některé názory komunistů na daná témata. Doufáme, že nám bude umožněna na Studentském Majálesu účast i příští rok.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .