header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

KSM na 37. Festivalu Komunistické mládeže Řecka (KNE)

KSM na 37. Festivalu Komunistické mládeže Řecka (KNE) Ve dnech 15.-17. září 2011 se v západní části Athén konal třídenní festival Komunistické mládeže Řecka (KNE).  Festivalu KNE se zúčastnily desítky tisíc pracujících, převážně mladých, studentů, nezaměstnaných i starších lidí. Mimo to byli přítomni zástupci 24 komunistických mládežnických a protiimperialistických organizací z celého světa včetně KSM.

Pomník padlým dělníkůmPro zahraniční delegáty byl připraven bohatý program. První den návštěva loděnic Piraeus a pomníku dělníků, kteří padli v boji a zahynuli při práci. Místní představitel odborové organizace popisoval boje proti privatizaci a snahám o rozbití odborů a špehování agenty sociálně demokratické vlády. Podobně jako v jiných státech EU zde dochází k omezování tradiční výroby lodí na úkor silnějších monopolních evropských korporačních skupin, k utlumování výrobních kapacit a v důsledku toho k nárůstu nezaměstnanosti. Poukazoval na společné boje s nezaměstnanými proti mimořádným daním a odpojování elektřiny. Výklad o situaci v loděnicíchDelegáti se pak přesunuli ke Kokkinie, památnému místu řeckého odboje proti okupaci, které se úspěšně bránilo po tři dny okupačním jednotkám. Po jeho dobytí nacističtí okupanti využili udavače a komunisty povraždili. 

Odpoledne byl zahájen první den festivalu, kde bylo rozmístěno několik pódií s národní, revoluční i populární hudbou i divadelními představeními. Byla zde i výstava k dějinám Komunistické strany Řecka a k 140. výročí prvního proletářského státu - Pařížské komuny. Pro zahraniční delegace včetně KSM byly připraveny stánky, kde se organizace prezentovaly. Náš stánek navštívili i Řekové, kteří vyrůstali v rámci internacionální pomoci v Československu. Mimo jiné se česky ptali na aktuální vývoj v našich zemích.

Giorgos Marinos mluví na mezinárodním seminářiDruhý den se konal mezinárodní seminář nazvaný "Vývoj na Středním Východě, ve východním Středomoří a na Balkánu a naše role v posílení antiimperialistickém hnutí". Úvodní slovo měl člen politického byra ÚV Komunistické strany Řecka, který shrnul vývoj v oblasti se zostřující se snahou imperialistických mocností o využití levných přírodních zdrojů a pracovních sil. Po analýze imperialistických válek, jako je ta v Libyi, a vztahů v regionu zdůraznil nutnost antiimperialistické orientace v kontextu boje za socialismus.  Také se postavil proti pojetí "multi-polárního světa" jakožto řešení, které popírá a zakrývá třídní charakter imperialismu. V projevu také zazněla stabilní podpora KKE boje lidu Palestiny v hranicích z roku 1967 a s Východním Jeruzalémem jako hlavním městem stejně jako úsilí za vytvoření jednotného Kypru s federálním, bi-komunálním, bi-zonálním řešením, bez zahraničních vojsk. V další diskuzi byly jednotlivé body upřesněny účastnickými organizacemi.

Diskuze delegátů s předsedkyní Alekou PaparigouTřetí den proběhla návštěva mezinárodních delegací v budově Komunistické strany Řecka s diskusí s předsedkyní ÚV KKE Alekou Paparigou o situaci v Řecku a bojích komunistů. Poukázala na ožebračení celých společenských vrstev, novou daň z hlavy, urychlení slučování monopolních a finančních skupin či rozklad pracovního práva a kolektivního vyjednávání. Na odporu proti platbě daně z hlavy ilustrovala nové formy třídního boje.

Odpoledne se pak v rámci festivalu konalo velké shromáždění, na kterém přednesl svůj projev předseda Komunistické mládeže Řecka Thodoris Chionis a Závěrečné shromáždení Festivalupředsedkyně Komunistické strany Řecka Aleka Papariga. V bojovném projevu připomněla Aleka Papariga mnoho projevů krize v Řecku i ve světě, spojila boj proti imperialismu - proti intervencím a za národní suverenitu - s bojem za lidovou moc, za socialismus. Uvedla: "Stavíme před lid následující otázku: Jak dlouho budete ještě trpět toto vydírání - buď zaplatíte, nebo pomalu zemřete v chudobě?". Zdůraznila, že posílení Komunistické strany Řecka i její mládeže je dnes podmínkou, aby se váhy překlonily ve prospěch lidu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .