header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Příjezd do Berlína

Předání klíčeDěkujeme Vám, sovětští vojáci! (22. květen)

Kolona "Třídní boj namísto světové války" se zastaví u muzea bitvy o Seelowské výšiny. Thomas Schmitz-Bender mluví o významu této bitvy pro naše osvobození. Mluví o tom, kolik mrtvých dělníků a rolníků v Rudé armádě, která už dávno svou vlast očistila od fašistů, to ještě stálo, aby nás osvobodili. Hitler označil Seelowské výšiny jako klíč k Berlínu. Rudá armáda v roce 1945 shodila tisíce papírových klíčů nad svým vojskem: Budete bojovat o klíč k sídlu fašistické bestie!

Takový papírový klíč odevzdává jedna z obou rudoarmějek z kolony dělníkům a mládeži kampaně. Rudá armáda už nás znovu osvobozovat nemůže. Je na nás, zabránit nové německé světové válce. Je na nás, bojovat za naši svobodu od námezdního systému, od kapitalismu světových hospodářských krizí a světových válek! Klíč k tomu máme my!

V BerlíněPřed konečnou manifestací kolony před bývalým Sovětským (nyní ruským) velvyslanectvím v Berlíně si dovoluje místní policie diplomatický skandál. (Již dříve udělala vše pro to, odepřít koloně vjezd do města, sáhla až ke lži, uzávěru od oblasti Unter den Linden kvůli cyklistickému závodu. Je tu riziko dopravního kolapsu. Jakmile jsme tam, probojováváme se metr za metrem, ukáže se, že uzavírka je v době našeho příjezdu už dlouho zrušena, že provoz je plynulý.) Policie pak - přestože je manifestace nahlášena - nechce nechat kolonu před vchodem do velvyslanectví: Odůvodněním je ochranné pásmo 50 metrů kolem velvyslanectví. Teprve když si bezpečnostní pracovník vyžádá souhlas velvyslanectví a přivítání velvyslance, může se poslední manifestace konat přímo před velvyslanectvím. Ale ne dříve, než si berlínský četník úzkostlivě zaznamená jméno, adresu, datum narození a číslo pasu bezpečnostního důstojníka. ("Ivanovi se musí nakonec vždy ukázat, kdo má slovo!")

RudoarmějkaNa shromáždění mluví: rudoarmějka, člen Akčního výboru mládeže - Republika ve výjimečném stavu, zástupkyně Komunistické strany Polska a Gerwin Goldstein, dělník u Mercedesu v Brémách. Položili jsme věnec: "Díky Vám, sovětští vojáci - Třídní boj namísto světové války," Zazní - k 120. narozeninám Johannese R. Bechera - suita Zimní bitva od Bechera a Eislera.

Kampaň "Třídní boj namísto světové války!", která projížděla mezi 8. a 22. květnem anektovaným NDR, Českou republikou a Polskem, zde končí. Mezinárodní protiválečná akce "Třídní boj místo světových války" ale u konce není. Bude dál pokračovat.

Převzato z: www.himmlischevier.de/history.html

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .