header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Z Poznaně do Bydgoszcze

Pomník v BydgoszcziNeviditelná, ale poučná hranice - starosta proti válce - jiným národům prospěšná touha po svobodě polského lidu

Včera (15. května) přejel konvoj "Třídní boj namísto světové války" hranici, neviditelnou, ale s velkým historickým významem: u Trzcielu vjel na území takzvaného "polského koridoru", který před druhou světovou válkou příslušel Polsku, jako přístup k Baltskému moři, a dělil Prusko. Tento koridor byl neustálým trnem v oku junkerského režimu německého militarismu, a zpočátku s mírně-znějícími požadavky (exteritoriální dálnice a železnice přes koridor) o něj rozhoupávala fašistická vláda Hitlera konflikt s Polskem, až ho mohla vzít jako příležitost pro vojenské střetnutí, které zahájilo zničující druhou světovou válku.

Lze Pomník v Bydgoszczise z toho poučit, jak se dělají války.

Na včerejší manifestaci v Poznani, mluvil poprvé soudruh z Komunistické strany Polska: o hrozbě pro zemi, kterou představují expanzivní ambice německých monopolů a jejich stát. Soudruh se k našemu konvoji připojí a doprovodí nás po zbytek cesty. Další soudruh KS sedí od rána 16. 5. na voze revoltující mládeže. Nyní jsou dva, a zítra jich bude ještě víc.

Na manifestaci říká divák distributorce letáků, "Děláte to také v Německu?" Když to je potvrzeno: "Musíte to opravdu také dělat ve vlastní zemi! To je velmi důležité!"

Skupina mladíků. Jeden dostane 15 letáků pro své přátele. Když si je přečte, vytrhne distributorce krabici na dary a jde sbírat mezi kamarády na "Třídní boj namísto světové války". Mnoho nemají. Ale jak cenný je každý takto poskytnutý zlotý lidu!

Jízda z Poznaně do Bydgoszcze. Starosta místa na trase, v Kczynia vysvětluje našim distributorům, že jsou takové proti-válečné akce výborné. Když se dozví, že se vracíme po stejné trase, poprosil konvoj o trochu času, pro naplánování malého přivítání v jeho obci. 

Manifestace v Bydgoszczi: Mluví Roman Münzer. Potom pokládají spolubojovníci "Třídního boje namísto světové války" květinový věnec u pomníku 40 odbojářů, kteří byli zastřeleni 9. a 10. září 1939 na rozkaz německého vojenského velitelství na náměstí Stary Rynek - jako varování pro všechny, kdo by mohl dělat to samé. To však nepomůže proti touze po svobodě polských dělníků a lidu. A protože jen lid, bojující za svou vlastní svobodu, může pomoci k osvobození ostatních národů, může Helge Sommerock říct před památníkem: "Jsme vděčni sovětským vojákům. A jsme vděčni polskému odboji. Také on umožnil to, že jsme byli osvobozeni."

Převzato z: www.himmlischevier.de/history.html

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .