header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Svobodná Kuba žije!

Pětice kubánských hrdinů nespravedlivě vězněných v USAPRAHA - Kubánci jsou hrdým národem, který se nenechá nikým ovlivnit. Zaznělo to včera na podvečerním setkání, které v Praze zorganizovala Společnost česko-kubánského přátelství a Výbor za osvobození pěti kubánských hrdinů. Vzpomenuto bylo dobrých vztahů, které vždy Česká a Československá republika s Kubou udržovala. I přes kritické postoje současné české vlády vůči Kubě česká veřejnost ke kubánskému lidu má velké sympatie.

Setkání se zúčastnila manželka jednoho z pěti nespravedlivě vězněných kubánských hrdinů Rosa Aurora Freijanesová, proto není divu, že jejich osvobození bylo hlavním tématem diskuse. Rosa Aurora upřímně odpovídala na otázky a se slzami v očích přijímala slova úcty a podpory. Bouřlivý potlesk vyvolala její slova, že "naši muži jsou trestáni za svobodnou vůli jednoho národa, národa, který se snaží budovat svobodnou společnost," uvedla.

      Kubánský národ i přes mnoho nespravedlností na něm páchaném neustoupí, potvrdila Bárbara Elena Montalvo Álvarezová, charge d'affaires Kubánské republiky v ČR. "Kdykoliv se nějak zachováme, je to proto, že jsme se tak rozhodli jako svobodný národ, nikdy nejednáme na něčí nátlak," upozornila, za což rovněž sklidila bouřlivý potlesk, k němuž se připojila i poslankyně KSČM Marta Semelová. "Mám obrovskou úctu ke kubánským hrdinům, jejich ženám i celým rodinám, proto budu vždy podporovat spravedlnost pro uvězněnou pětici," uvedla Semelová s tím, že kubánský národ je národem, který by nám měl být svým vlastenectvím příkladem.

Haló noviny

Prohlášení účastníků setkání s manželkou jednoho z pěti kubánských národních hrdinů vězněných v USA

Na závěr besedy s Rosou Aurorou Freijanes, manželskou Fernanda Gonzalese Llorta jednoho z pěti kubánských národních hrdinů vězněných ve Spojených státech amerických, která se uskutečnila v pátek dne 22. 10. 2010 bylo přijato účastníky shromáždění následující prohlášení adresované prezidentu Spojených států amerických Baracku Obamovi.

      My, účastníci setkání s Rosou Aurorou Freijanes, manželkou jednoho z pěti kubánských národních hrdinů Fernanda Gonzálese Llorta se na Vás obracíme s následující výzvou:

      Je to již více než 12 let co byla ve Spojených státech amerických zatčena a následně odsouzena pětice mladých kubánských mužů. Jejich jediným "zločinem" bylo, že v Miami na Floridě získávali informace o činnosti teroristických organizací kubánských emigrantů a přípravě jejich agresivních akcí vůči své vlasti, Kubánské republice. Tyto skupiny touto svou činností porušovaly a nadále porušují nejen zákony Kuby, ale také Spojených států amerických. Na území Kuby pak navíc způsobily smrt či zranění tisíců nevinných kubánský dětí, žen i mužů. Tito Kubánci - Gerardo Hernandez Nordelo, Fernando Gonzales Llort, Antonio Guerrero Rodríguez, René Gonzales Sehwerert a Ramón Labaňino Salazar byli za tuto svou činnost, která v žádném případě nebyla namířena proti samotným Spojeným státům, jak potvrdili i svědkové obžaloby, odsouzeni k nespravedlivým a nepřiměřeným trestům odnětí svobody, včetně dvojnásobného doživotí.

      Byl to právě Fernando Gonzales Llort, který na území Spojených států monitoroval kromě jiného činnost Posady Carrilese a Orlanda Bosche, dvou mužů, kteří spáchali na Kubě a vůči ní řadu doložitelných zločinů, s kterými se nikterak netají. Takoví lidé se bohužel volně a beztrestně pohybují po území Spojených států amerických, země, které jste prezidentem.


      Následný proces se zadrženými Kubánci nelze charakterizovat jinak než jako nespravedlivý. A to nejen z toho důvodu, že probíhal v baště proticastrovských skupin Miami, ale také díky řízené a placené kampani, která byla proti souzeným rozpoutána médii. To však byla jen jedna z prvních, ale nikoliv posledních nespravedlností, kterých se administrativa Spojených států amerických na těchto statečných mužích dopustila. Dále můžeme mezi jinými jmenovat jejich bezdůvodné a opakované pobyty na samotkách, bránění jim ve styku s jejich advokáty, zástupci kubánských úřadů, ale především s jejich manželkami a dětmi. Dva z odsouzených neviděli své ženy 11 respektive 9 let a to z toho důvodu, že jim nebyla vydána víza pro návštěvu Spojených států amerických, jak je v jiných případech obvyklé.


      V současné chvíli zůstáváte Vy jediným člověkem, který může alespoň částečně odstranit důsledky nespravedlivého procesu a soudních rozsudků proti nim. Vy, prezident Spojených států amerických a nositel Nobelovy ceny míru jako jediný můžete použit institut takzvaného udělení milosti a vězněné kubánské hrdiny propustit.


      Uvědomujeme si, že často deklarujete svou snahu o změnu ve světě nepopulární zahraniční politiky Spojených států. Tu by Vám umožnilo právě propuštění pěti kubánských národních hrdinů a zrušení téměř padesátiletého nespravedlivého embarga vůči Kubánské republice, které diskredituje Spojené státy v očích světové veřejnosti.

      V Praze dne 22. 10. 2010

      Přijato na shromáždění solidarity s pěti kubánskými národními hrdiny za účasti členů:


      Společnosti česko-kubánského přátelství
      Výboru pro osvobození pěti kubánských hrdinů
      Komunistické strany Čech a Moravy
      Slovanského výboru
      Komunistického svazu mládeže
      Svazu mladých komunistů Československa
      Levicových klubů žen
      Klubu českého pohraničí
      Komunistické strany Československa
      Unie českých spisovatelů
      Spolku českých novinářů
      Společnosti Julia Fučíka
      Vlasteneckého sdružení antifašistů
      Strany demokratického socialismu
      a poslanců Parlamentu České republiky

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .