header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Četli jsme rozhovor s Milanem Krajčou v LN

Všechny deníky včera informovaly o rozhodnutí Městského soudu zrušit rozhodnutí Ministerstva vnitra o rozpuštění KSM. Některé jen stručně, některé i s komentářem, jako např. MF Heute, kde jakýsi Steigerwald straší, že mladí komunisté chtějí brát lidem soukromý majetek. Blázínek, nepochopil, nečetl, nebo pochopil a straší schválně, aby bránil pravdě... Inu, kdysi strašili lidi tím, že komunisté žerou malé děti a nevracejí kůže, že zespolečenšťují ženy a hromadně je znásilňují... Lidovky obnovily tažení proti komunistům dokonce tematickou stránkou, kde zveřejňují některé pasáže z programu KSM (děkujeme) a pěknou fotečku (děkujeme) a pak melou páté přes deváté, aby označily KSM za spolek nepolepšitelných nostalgiků zabývajících se obdivováním Stalina a Gottwalda (to už se více čtou články z bulvárů o  pařbách sdružení plných erotiky). Stejným směrem směřoval i rozhovor s Milanem Krajčou, kterého však do kouta nezahnaly... Přetiskujeme v plném znění.

K soudu přišel šéf KSM Milan Krajča v nóbl obleku. Odpovídal ochotně, často ale v jazyce let dávno minulých...

* LN Vnitro vás rozpustilo za prosazování ?odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků?. Jaký je dnes názor KSM na toto soukromé vlastnictví?



Myslíme, že soukromé vlastnictví výrobních prostředků je něco, co je bytostně spojeno s kapitalistickým systémem. Domníváme se, že v rámci systému, který my považujeme za lepší a správnější - socialismu, by mělo být nahrazeno společenským vlastnictvím výrobních prostředků.



* LN Jakým způsobem nahrazeno?



Pokud se dnes podíváme na země Latinské Ameriky, tak tam dochází k tomuto procesu různými způsoby. V Bolívarovské republice Venezuela se vyvlastňují obrovské majetky ropných společností a je to podle zákona, za náhradu a s velkou podporou tamních obyvatel.



* LN Jak by to vypadalo v Česku?



V dnešním světě je řada alternativ, řada způsobů, kdy dochází k tomuto zespolečenšťování, a my myslíme, že je to potřeba sledovat a hledat tak alternativu vůči dnešku.



* LN Jak hodnotíte stalinismus?



Domníváme se, že v tehdejším Rusku docházelo k budování socialismu a pro naši zemi byla důležitá hlavně angažovanost Sovětského svazu v druhé světové válce.



* LN Odhady se liší, ale při stalinské represi zahynuly miliony lidí. Jak se na tyto oběti díváte?



V Rusku byly miliony obětí už od první světové války, do které byly nahnány miliony ruských lidí, které padly za cara Mikuláše II. Poté přišla občanská válka, intervence a blokáda. To všechno jsou další věci, které je třeba vnímat v rámci těch problémů, které tam byly.



* LN Jak hodnotíte éru Klementa Gottwalda?



Klement Gottwald byl dlouho představitelem KSČ. Vedl boj proti velké hospodářské krizi, proti nastupujícímu fašismu a potom za osvobození Československa. Pak plynule přešel do pozice místopředsedy vlády, předsedy vlády a nakonec prezidenta republiky.



* LN V Československu byly z politických důvodů v 50. letech popraveny stovky lidí, tisíce zemřely ve vězeních a desetitisíce byly zavřeny...



Otázky stovek mrtvých a tisíců zavřených, jak vy říkáte, neprojednával tento soud. Myslím si, že všechny tyto věci je třeba posuzovat z pohledu historie, z pohledu celkového kontextu. Dnešek není prostředím pro jednorázové soudy.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .