header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

KSM na Protestfestu

Každoročně se v Brně koná akce zvaná "Protestfest", tedy festival především alternativní mládeže. Na něm se mj. prezentují i nejrůznější organizace, sdružení a spolky, ať již alternativní či vyloženě antisystémové, a pak se jde průvod Brnem. Řada jednotlivců z KSM má velmi negativní zkušenosti s účastí na Protestfestu, zatím nám nikdy nebylo dovoleno prezentovat se zde oficiálně a člen KSM má vysokou pravděpodobnost, že zde dostane "přes držku". Protože jsme ale svaz vynalézavý a máme pro strach uděláno, rozhodli jsme se spolu s dalšími z Levicové platformy Brno, že tentokrát na primitivní antikomunisty s mozkem značky "THC" vyzrajeme.

Taktika "maskirovky", jak to kdysi vtipně nazval anarchista Slačálek, připadala tradičně jako jediná v úvahu. Navíc jsme na Protestfest chtěli na rozdíl od nejrůznějších sebestředných kolektivních individuí tipu "Falun Kong", ČSAF či "Neserhnutí", prezentujících toliko svou vlastní hloupost, lákaje další do řad svých organizací (chápejme to jako alternativní "multilevel marketing"), přijít s konkrétní akcí. Nakonec jsme se rozhodli pro petiční akci proti zdražování MHD v Brně, kterou jsme rozjeli v rámci Levicové platformy Brno.
Nejprve jeden z účastníků přiběhl za organizátory, aby jim hned nabonzoval ála spolupracovníci StB (nyní zarytí členové ODSS), že ve skutečnosti nejsme Iniciativa proti zdražování MHD, ale ti oškliví z KSM a dalších. Nastalo důkladné prohledávání našich zavazadel ze strany organizátorů a ujišťování do desátého kolene, že skutečně chceme mít pouze petiční stánek proti zdražování MHD v Brně, že jsme z vícero organizací, že s sebou nemáme ani rudé, ani černé, dokonce ani fialové, hnědé či růžové prapory. Organizátoři tomu stále nemohli uvěřit, že jsme Protestfest nepojali jako "veletrh pidiskupinek" a že nám jde opravdu především o to, aby se zlevnila městská hromadná doprava v Brně a klesl tak počet aut v ulicích.
Pak nastalo tradiční a obligátní dohadování se s organizátory, kde náš stánek 0,5m x 1m může či nemůže stát. Nejprve nás "šoupli" hned vedle Slačálka. Pak na nás vyběhl pomatený organizátor, že tam stát nemůžeme. Tak nás posunuli k vegetariánům. Ale ani to se organizátorům nelíbilo. Teprve když nás usadili ke koši, tvářili se spokojeně, domnívajíce se, jak na nás vyzráli. Jenže on ten odpadkový koš rázem po rozložení stánku zanikl. Naše petice totiž vzbudila nejen mezi účastníky Protestfestu, ale i mezi kolemjdoucími, velký ohlas. A tak zatímco červeno-černý Slačálkův stánek, Falun Kong Point či obchůdek s vegetariánskými bagetami zely prázdnotou, od toho našeho se ozýval živý hovor a po většinu času byl obklopen lidmi.
Vzkazy byly jasné - "zvedli jízdné a mě se vyplatí jezdit do práce autem. Jenže pak jsou ucpané silnice a kdo má čuchat ty smrady", "pořád zdražují a přitom to neni nikde vidět - sotva se člověk vejde do přecpané šaliny a koleje jsou v tak špatném stavu, že si přijdete jako na centrifuze"...
Abych se však vrátil k Protestfestu. Celkem jsme sebrali okolo 200 podpisů a rozdali přibližně dvakrát tolik letáků. Na rozdíl od organizátorů a jednoho bonzáka jsme na akci nejen nevadili, ale naopak jsme získali značnou podporu účastníků.
Já jsem se usadil na své tradiční místo při petičních akcích, tedy za petiční stánek, kde jsem zůstal prakticky po celou dobu akce. Občas kolem mě propochodoval Slačálek (on vždycky na všech akcích pochoduje tam a zpátky - nevím, proč to dělá), Ševčík spolu s dalšími šel provokovat Nesehnutí a dostaje hlad, koupil si po cestě vegetariánskou bagetu. Rada nad zlato: vždycky se podívejte, co je vevnitř, než do toho kousnete. Ta Ševčíkova byla totiž zalitá protlakem z chili papriček, hrozně ho pálila huba a byl vyřazen z agitační činnosti zhruba na hodinu. Navíc na Protestfestu neprodávají pivo (wtf!? - vždyť není ani ze zvířátek, ani z čínských vězňů).
V průběhu dokonce hned za naším stánkem rozjeli PsyTrance, což muselo v našich řadách vyvolávat vlny nevole (a taky že vyvolávalo), já byl naopak celkem spokojený.
Po několika hodinách se začalo schylovat k průvodu a balit stánky. Tady hned bylo vidět, jak kdo je či není skalní a stojí si za svými názory. První to zabalili vegetariáni, hned po nich "Falun Kong" a "Neserhnutí". Ten náš se balil skoro až poslední, kdy nám do jednoho přesně došly letáky proti zdražování MHD v Brně.
Dejv vyrazil ještě s dalšími do průvodu, netuše, že za pár hodin ho napadne Antifa, srazí ho na zem a tam ho skope, my zkušenější a pragmatičtěji uvažující jsme se odebrali do hospody na pivo a pak na pohotovost, protože jsem si den před tím chytře pohmoždil ruku a ta mi zatím parádně otekla (do červena - samozřejmě...). Na chodbě jsem narazil na dalšího účastníka Protestfestu, který - leže na lůžku - očekával patrně nějaký složitější zákrok a vůbec se přitom netvářil vesele. Proč taky - z antisystémové akce, kde cenzurují pivo a mladé komunisty, si nikdo nic dobrého zpravidla neodnese.

Gavroš

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .