header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Školné musíme odmítnout aktivně a všichni!

Tak, jako na sv. Mikuláše každoročně zaharaší čert řetězy, tak i slavná pravice pod taktovkou ODS jednou za čas vytáhne na světlo světa svou dlouhodobou tužbu, tedy zavést školné na vysokých školách. Zkoumavě pak pozoruje, jestli to tentokrát ?vyjde?, anebo jestli tento pokus bude muset odložit na jindy.

Zamysleme se na úvod nad významem vysokoškolského vzdělávání. Pokud chceme žít ve fungující a rozvíjející se zemi, potřebujeme k tomu dostatek lékařů, učitelů, stavitelů, průmyslových či zemědělských odborníků, informatiků, vědců atd. Tyto odborníky připravují vysoké školy. Je tedy strategickým zájmem každého státu, aby vysoké školy byly přístupné pro co největší počet schopných uchazečů a poskytovaly co nejkvalitnější vzdělávání. Této jednoduché úvahy, možná až příliš primitivní na průměrného čtenáře denního tisku, však nejsou schopni ti, kteří jsou povinni tento strategický zájem státu realizovat.

Topolánkova vláda se pokouší realizovat opatření, která sledují daleko odlišné cíle. Zaváděním školného se snaží nastolit systém, ve kterém bude odepřeno právo na vzdělání schopným studentům ze slabších sociálních poměrů. Usiluje o to, aby se vzdělání stalo výsadou privilegovaných. Současně se snaží rozbít státní školství za účelem jeho plného ovládnutí soukromými podnikatelskými subjekty. To povede k celkové degeneraci vysokého školství v ČR a následně i k degeneraci celé společnosti.

Nelze proto tolerovat snahy o zavedení školného na vysokých školách, stejně jako snahy o to, aby se prostřednictvím ?správních rad?, které mají nově ?dohlížet? na hospodaření školy a především volit vedení fakulty, stalo vysokoškolské vzdělávání obětí nestálosti tržního hospodářství. Obzvláště po zkušenostech se začínající finanční krizí to není možné.

Stejně jako v minulosti i nyní byla především ODS iniciátorkou pokusů o zavedení školného, tak i v minulosti byl SOS Student, o. s. (tedy Studentský odborový svaz) nejhlasitějším a nejiniciativnějším odpůrcem těchto pokusů, mobilizujícím studenty k aktivnímu boji za svá práva. Právě proto přišel i nyní SOS Student s obnovenou kampaní, jejímž cílem je odmítnutí snah o zavedení školného na vysokých školách, a to jak v přímé formě, tak i ve formě tzv. odloženého školného. Vzdělání je totiž právo a nikoli výsada!

 

Jakub Holas

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .