header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Prahou znělo opět Ne radaru!

Nesouhlas naprosté většiny občanů s umístěním radarové základny USA v Brdec byl opětovně vyjádřen v úterním podvečeru v Praze. Přibližně tisíc občanů se sešlo na pražském Palachově náměstí, aby připomněli svůj rozhodný a vytrvalý odpor proti chystanému umístění vojenské radarové základny Spojených států amerických u obce Míšov. Protest se konal v den, kdy byl schválen program sněmovny a v něm je i projednávání základní smlouvy o umístění radaru a smlouvy SOFA o právním postavení personálu USA a jejich rodin. Nemohli chybět samozřejmě ani komunisté všech generací. Chyběly samozřejmě ale sdělovací prostředky, resp. se nakonec v médiích uplatnila totální blokáda...

Iniciativa Ne základnám, která mítink zorganizovala, zdůraznila, že protestním shromážděním dává na vědomí poslancům, že drtivá většina občanů republiky, nesouhlasící se základnou, bude bedlivě sledovat hlasování jednotlivých poslanců k tomuto nebezpečnému záměru vlád ČR a USA, které svévolně roztahují nad hlavami českého národa smrtící protiraketový deštník.

Občané přišli s transparenty a cedulemi, z nichž promlouvaly jasné vzkazy: Vláda proti lidu a co poslanci? Zastavte ratifikaci! Poslanci, nedělejte z nás cíl! Ne radaru, ne zbrojení, ne válkám! Právo rozhodnout mají jen občané v referendu! Ne vládě - zradě, ODS a spol. Ozýval se také pronikavý pískot a volání na adresu vlády: Demisi!, Referendum! a dokonce Revoluce"

V projevech k shromážděným byla kromě jiného tvrdě zkritizována Strana zelených, která má v programu, že nepodpoří žádná cizí vojska a základny na českém území, avšak ústy předsedy Martina Bursíka a předsedkyně poslaneckého klubu Kateřiny Jacques prosazuje radar v Brdech. Však taky kvůli tomu dostala ve volbách na pamětnou, i s celou vládní koalicí.  Starosta obce Jince na Příbramsku Josef Hála (KSČM), který je členem vedení Ligy starostů proti radaru, ocenil, že vládě se nepodařilo rozbít lidové hnutí proti americké základně v Brdech ani miliardou korun na takzvané vylepšení infrastruktury obcí, ležících do deseti kilometrů od kóty 718 m, kde má být radar postaven. Hála vyzdvihl, že voliči v celé republice pochopili taktiku starostů z ligy a iniciativy Ne základnám, a využili voleb k jakémusi referendu, které srozumitelně dalo najevo Topolánkově vládě, že kráčí do propasti. Přitom upozornil, že pravice je sice otřesena a na kolenou, ale občané, kteří touží po zlepšení sociální situace, po mírovém životě a referendu k radaru, ještě nemají vyhráno. Závěrem Hála apeloval: Nechceme být štítem na obranu Ameriky při jejich hře na celosvětového četníka. Nechceme žít v neustálém strachu, kdy na nás přiletí nějaká raketa, kdy budeme terči teroristického útoku!

Poté se asi dvě třetiny účastníků vydaly na protestní průvod přes Klárov a Malostranské náměstí před velvyslanectví USA, kde asi čtvrt hodiny provolávali různá hesla, mj. Bush - terorista! , a potom opět přes Malostranské náměstí směrem k Poslanecké sněmovně. Tam ovšem před půl sedmou večer narazili na asi stovku těžkooděnců, kteří vytvořili v malostranských uličkách kordony, aby se demonstranti před sněmovnu nedostali.  Báli se hlasu lidu, pravičáci a kabátníčci.... Protestující dokonce kordon jednou prorazili... ale posily nakonec zástupce hlasu většiny veřejnosti k poslancům schovávajícím se za silnými zdmi nepustily...

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .