header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pietní akt na Slivici

Zástupci středočeských klubů KSM se ve středu 7. května 2008 zúčastnili pietního aktu u památníku na Slivici u Milína, okres Příbram. Akci pořádal okresní výbor KSČM Příbram. Pokládání věnce se stuhou s logem KSM se setkalo s velkým ohlasem v řadách přítomných soudružek a soudruhů, kteří vyjadřovali této z politických důvodů rozpuštěné organizaci podporu. Za zmínku stojí, že věnce a květiny byly pokládány na mramorovou desku s prostým datem "11. V. 1945", kterou byla z iniciativy milínského starosty překryta původní deska s textem a jmény obětí.

Jako na mnoha jiných místech republiky, i zde v Milíně vadilo pravicovým politikům připomínání rozhodující úlohy Rudé armády prvního státu socialismu - SSSR - na porážce fašismu a ukončení druhé světové války.
U obce Milín a blízké osady Slivice se ve dnech 11. a 12. května 1945 odehrála poslední větší vojenská operace druhé světové války. Zásahem sovětské armády zde byl ke kapitulaci donucen asi šestitisícový zbytek německých ozbrojených sil, který se v těchto místech opevnil a bránil bez ohledu na kapitulaci Německa. Do bojů zasáhly také oddíly československých i sovětských partyzánů.

 

Většina účastníků pietního aktu na Slivici se po jeho zakončení československou a sovětskou hymnou přesunula autobusem do kulturního domu v Příbrami, kde proběhla vystoupení lidových pěveckých a tanečních souborů z Ruské federace. Úžasný zážitek z jejich produkce byl ještě umocněn prostředím kulturního domu postaveného v 50. letech ve stylu socialistického realismu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .