header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Další akce proti radaru

V pondělí poběhla na Václavském náměstí demonstrace Tuhle smlouvu nechceme. Více než tisícovka demonstrantů tak podpořila protest občanské iniciativy Ne základnám. Mimo aktivistů promluvili i zástupci politických stran - KSČM, ČSSD a Zelených. Největší ohlas vzbudilo vystoupení trokaveckého starosty Jana Neorala. Ten připomněl, že vláda utratila z našich daní 20 milionů korun na kampaň, v níž vršila jednu lež na druhou jak na běžícím pásu . Podle něj už je teď jasné, že v celé kauze radar jde jen o koláč zisků zbrojních firem. Vláda nebere ohled na varování vědců, ani na nesouhlas většiny vlastních občanů. Dlouho jsem nemohl pochopit, co žene vládní politiky k tomuto kroku.

Musí jim být přece jasné, že v dalších volbách po nich neštěkne ani pes. Až ve středu při přímém přenosu z parlamentu jsem to pochopil, když vicepremiér Vondra řekl, že je mu to prostě jedno, že většina občanů je proti radaru. Ano, v tom je zakopaný pes, jim je to jedno, nepotřebují nás a jsou jim lhostejné i příští volby, oni si potřebují nahrabat právě teď a do konce volebního období to stihnou, řekl Neoral za nadšeného souhlasu demonstrantů. Též varoval, že vládní politici mají lidi z podhradí za lůzu, na niž stačí houknout. Nejdrzejší argument, proč neuspořádat ve věci radaru referendum, dle trokaveckého starosty byl, že lidé jsou příliš hloupí a nemají dostatek informací, aby o takové věci rozhodli. Pravicoví politici podle Neorala vědí o věci mnohem míň než běžný občan zajímající se o politiku. Ve skutečnosti politici typu pana Vondry vědí o radaru čtvrtinu toho co my. Nemají čas si věci o radaru nastudovat a nemají o ně ani zájem. Když budou nějaké potřebovat, vůdce jim je sdělí. Oni už si dávno podali inzerát: Koupím beton, značka - monstrum v Brdech, poznamenal ironicky Jan Neoral.

Nakonec trokavecký starosta varoval, že se vláda pokouší naši zemi prodávat po kouskách, a vyzval účastníky, aby premiéru Topolánkovi ukázali zdvižený prostředníček tak, jak ho ukázal on národu. Krajské volby v Plzeňském kraji hodlají dle Neorala aktivisté proměnit v referendum o radaru.

Na demonstraci vystoupila i poslankyně KSČM Kateřina Konečná, která připomněla, jak veřejnoprávní média v ČR soustavně manipulují s veřejností a podporují vládu. Vyjádřila přesvědčení, že smlouva o radaru nemá naději ve sněmovně získat většinovou podporu. Varovala však před věrolomným postojem sociální demokracie, když poukázala, jak při hlasování o vyslání českých vojáků do Afghánistánu tucet sociálnědemokratických poslanců zničehonic změnil názor a podpořil účast Čechů na koloniální válce USA. Nedopusťme, aby se naše země stala hříčkou avanturistické politiky George Bushe. vyzvala Katka Konečná závěrem svého vystoupení.

V podobném duchu vystoupil i místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek. Ten dav pobavil i rozvášnil rafinovanou technikou: předčítal mu citáty z typicky tupolánkovského projevu, který český premiér před pár chvílemi pronesl na prapodivné konferenci o protiraketové obraně (Topolánek například prohlásil, že ti, kdo jsou proti radaru, jsou i proti svobodě). Zaorálek nakonec vyzval Topolánkovu vládu, aby okamžitě zastavila jednání s americkou administrativou, neboť jsou pro ČR nedůstojná, a slíbil, že opozice smlouvě o radar ve sněmovně zabrání.

Na demonstraci vystoupili také představitelé Strany zelených (SZ) Arnold Novák a Anna Voňavková. Vysvětlovali situaci v SZ. Novák prohlásil, že ve straně je silná protiradarová opozice. Usnesení sjezdu o podmínkách souhlasu s radarem označil za nešťastné. Dnes už ho prý nelze brát vážně, protože tehdy byli straníci zásobeni dle Nováka zcela lživými informacemi. Největší aplaus přitom sklidil předseda SZ a vicepremiér Martin Bursík - to když demonstranti skandovali: Bursík ven!

Signatář Charty 77 Petr Uhl nakonec prohlásil, že věří ve vítězství Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách, i v to, že Obama se navrátí k politice mezinárodní spolupráce alespoň v míře, která byla vlastní například Jimmy Carterovi.

Po zhruba hodině se účastníci vybrali průvodem přes Národní třídu k Úřadu vlády ČR. Skandovali hesla proti radaru a zbrojení, za mír, proti vládě Mirka Topolánka a administrativě amerického prezidenta George W. Bushe a vyzývali občany k aktivitě proti radaru.

Mítink byl původně svolán na 5. května proto, že právě na toto datum byl naplánován podpis dvoustranné smlouvy mezi ČR a USA o umístění amerického radaru v Brdech. Podpis se však nakonec oddálil.

Další akcí poti radaru se stala dlouhodobá okupace brdského prostoru, kde by měl radar stát, kterou zahájilo hnutí Greenpeace. Akci podpořili jednotlivci i celé skupiny, řada starostů a politiků.

V posledních dnech nechyběly ani tradiční aktivity - petiční stánky, na kterých bylo dosaženo dalších stovek podpisů pod petici KSM proti radaru.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .