header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kampaň proti radarové základně USA pokračuje

Počátkem září zahájila vláda mediální tažení proti svým občanům. Najala si agenturu AMI Communication, aby různými mediálními nástroji zlomila nesouhlas občanů s radarovou základnou USA v ČR. Zároveň slibuje hory doly obcím okolo radaru, aby hnutí proti základnám rozdělila a získala v něm pátou kolonu. Tímto krokem opět ukázala, že místo diskuse a respektu většinového názoru veřejnosti chce pomocí lží a polopravd, metodou cukru a biče stavbu radaru dotáhnout do konce. Přitom tato agentura není nějaká nezávislá agentura, naopak, poskytuje své služby mimo jiné také americké firmě Lockheed Martin, která je strategickým dodavatelem pro systém protiraketové obrany USA.

Vláda ČR bude platit z veřejných zdrojů poradenskou firmu, jejíž jiný klient je finančně zaangažován na tom, aby se projekt National Missile Defense realizoval… Lidé hovoří v této souvislosti dokonce i o střetu zájmu a korupci…
Boj proti základně však navzdory tomu nepolevuje. I když lidé vyjadřují u petičních stánků už často únavu a beznaděj, podpisy pod petici přibývají. Pod peticí KSM proti radarové základně je již o dost více než 130.000 podpisů.
Na desítkách dalších míst proběhly petiční akce proti radaru. Nesouhlas s výstavbou americké radarové základny vyjádřili např. občané v Turnově, kde petiční stánek zorganizoval KSM společně s KSČM.
Téma bylo nosným i na tradičních setkáních levice. 1. září 2007 se uskutečnilo XVII. setkání levice pod Kunětickou horou. Ke stánku KSM se hrnuli návštěvníci podepisovat petici proti umístění americké radarové základny na území ČR – během dne bylo posbíráno jen zde několik set podpisů a shodná petice byla k podepsání v areálu ještě na jiných místech. Někteří příchozí se přišli jen podívat, případně si vzít propagační materiály a s lítostí nám oznámit, že petici podepsat nemohou, protože ji už podepsali dříve… Podpisy se získávaly také v sobotu 25. srpna, kdy se uskutečnilo na Pomezních Boudách tradiční mezinárodní setkání příznivců levice z České republiky, Německa a Polska. Proti základnám se bojovalo také 18. srpna v obci Tvrdonice, na již XVII. přátelské setkání Čechů a Slováků na pomezí obou států. Petiční archy byly k dispozici i na setkání na Lázku.
Nechyběly ani pochody – v Brně se uskutečnil pochod za vyhlášení referenda a proti výstavbě americké vojenské základny v ČR, v Brdech zase pochod turistický, se startem v Jincích.
Protesty budou pokračovat samozřejmě i v dalších týdnech. 18. 9. pořádá KSČM v Chomutově demonstraci proti radaru. 21. 9. se budeme podílet na blokádě proti základně v prostoru Brdy, 22. 9. vyjádříme odpor proti radaru na slavnosti Halo novin na pražském Výstavišti a na slavnosti tisku v Ostravě. Ve stejný den se koná v Přerově mírový pochod proti radaru, od 9h na nám. Přerovského povstání, cíl je dětský tábor Čekyně. Bude to k zastavení jednání o radaru stačit? Konečný souhlas musí dát Parlament. Zradí Melčák a Pohanka i tentokrát?

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .