header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

V Ostravě proti radarové základně USA

V sobotu 7. července 2007 proběhla na Masarykově náměstí (dříve náměstí Lidových milicí) v Ostravě demonstrace Komunistického svazu mládeže proti umístění americké radarové základny na území České republiky. Předseda KSM Milan Krajča ve svém projevu uvedl, že souhlas s umístěním vojenské základny USA na našem území je vyvrcholením patolízalské podpory válečných plánů George Bushe a imperialismu USA ze strany vládnoucí třídy České republiky.

Proti vůli naprosté většiny obyvatel země a přes existenci mohutného protizákladnového hnutí česká protilidová vláda zintenzivňuje jednání s vládou USA, organizuje na lžích založenou propagandistickou kampaň, snaží se prosadit vybudování vojenské základny USA za všech okolností.
Zdůraznil, že my, komunisté, zásadně nesouhlasíme umístěním jakékoli imperialistické vojenské základny na území České republiky. Je více než jasné, že americký tzv. obranný protiraketový systém je jen druhem agresivní americké imperialistické politiky. Budováním svých základen po celém světě se Spojené státy americké pouze připravují na novou vlnu svých krvavých dobyvačných válek. Jako komunisté také ostře kritizujeme všechny sociálně demokratické iluze vyřešení této otázky zapojením plánované základny do agresivního Severoatlantického paktu NATO či větší mírou diskuze s imperialistickou Evropskou unií. Takový přístup jednoznačně odmítáme.
Dodal, že vybudování vojenské základny USA můžeme zastavit pouze organizováním mohutného lidového odporu. Je třeba svůj nesouhlas demonstrovat na veřejných mítincích, manifestacích, pochodech. Nezbytné je pokračovat ve sbírání podpisů pod petici Komunistického svazu mládeže, kterou k dnešku podepsalo již přes 120 000 podpisů občanů České republiky.

Předseda ostravského klubu KSM Jiří Kaprál nahlédl ve svém projevu do historie. USA se staly první zemí vlastnící funkční atomovou bombu. Jako první tuto novou zbraň hromadného ničení použily, a to před 62 lety proti japonskému civilnímu obyvatelstvu. USA jako jediné vůbec použily atomové zbraně proti lidem, neboť od té doby nebyly atomové zbraně nikým nikdy takto použity, navzdory faktu, že o 62 let později současný celosvětový arsenál čítá přes 30 000 nosičů atomových zbraní.
Přes 50 let lidstvo úspěšně čelí hrozbě jaderného sebezničení. A to ze zcela prostých důvodů: případný jaderný konflikt by neměl a ani nemohl mít vítěze, protože poražení bychom byli my všichni. Dnes se situace významně mění. A to ve prospěch právě USA, které jsou nyní zemí, jež je schopná jaderný úder zasadit, ale v budoucnu i takový úder odvrátit. A tohle je zásadní, vojenská výhoda USA nad zbytkem světa.
Dále předseda ostravských komsomolců upozornil, že teroristická hrozba, kterou je uměle a neustále zastrašována česká, stejně jako americká veřejnost, by dnes nemusela existovat, nebýt agresivní americké zahraniční politiky na Blízkém východě. Každá bomba svržená na Afghánistán a Irák, každý výstřel americké pušky jenom více a více zhoršuje situaci a vytváří další, nové odpůrce USA. Česká republika se po pádu socialismu a po rozbití Československa postupně zbavuje mírové politiky, jež byla našemu národu vždy vlastní. Souhlasně jsme kývli a mlčky přihlíželi bombardování Jugoslávie, do Afghánistánu posíláme naše kluky učit se zabíjet. ČR tak slouží cizím zájmům.

Demonstraci přišla sledovat i skupina anarchistů, která, soudě dle textu letáků, které rozdávala, považovala protest proti umístění americké základny za „stalinistické šílenství“.

Leopold Vejr

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .