header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Petiční výbor jednal o radaru

23. května se uskutečnilo slyšení petičního výboru, který projednával došlé petice proti radarové základně. Jednání se mimo členů petičního výboru Parlamentu České republiky zúčastnil bohužel jen vyšší úředník Ministerstva zahraničí - politický ředitel Martin Povejšil. Ministerstvo obrany pozvánku ignorovalo. I proto bylo v závěru jednání usneseno, že jednání bude přerušeno a bude pokračovat, až bude přítomen minimálně náměstek Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva obrany.

Dále byli přítomni zástupic petice za referendum iniciativy Ne základnám (cca 35.000 podpisů celkem, zástupci petice KSM proti základnám (105.000 podpisů celkema zástupce Pro základny, který odevzdal cca 1200 podpisů pro.

Zástupce petice KSM Zdeněk Štefek se zeptal přítomných na 10 otázek, které přinášíme i Vám - v závorkách jsou komentáře autora)

„Dobrý den,
nebudu ve své příspěvku opakovat, proč jsme spolu s většinou občanů proti stavbě radarové základny, tak jsme učinili na posledním slyšení, budu se ptát. V současné máme na petici požadující odmítnutí radarové základny již přes 105 000 podpisů, což je kolem 1% obyvatel republiky. Domnívám se, že je to slušný. Proběhlo již několik kol vyjednávání s americkou stranou, dokonce tu terén zkoumaly týmy amerických expertů, takže doufám, že se odpovědi již budou známy.
1. Jaký zdroj energie by měla radarová stanice mít? Jaký příkon? Vlastní nebo bude napojena na naši distribuční síť? A jak bude přípojka chráněná? (Impulsivní výkon vysílače - vláda uvádí impulsní výkon 4,5 MW, některé zahraniční zdroje až 100x vyšší.Jako zdro jse používá i jaderná elektrárna).
2. Jestliže zařízení u nás a v Polsku má chránit americký prostor, tedy sestřelovat rakety mířící na USA, tedy v určité fázi letu, kde budou přesně umístěny prvky, které by chránily Českou republiku. (prý někde na lodi ve Středozemní moři– zaznělo na minulém slyšení…)
3. Jak ochrání radar občany před teroristickými útoky v metru, na nádražích a v obchodních centrech? Kolik budou stát zvýšená bezpečnostní opatření, která mají preventivně těmto útokům vyvolaných radarem zabránit?
4. Jaké bude bezpečnostní pásmo kolem radaru? Prý je na základnu potřeba 400ha a bude nejméně 5km od obydlí. (Vzroste zatížení životního prostředí zářením z radaru a zdravotní rizika pro obyvatelstvo žijící v okolí radaru.Vyzařování je směřováno do nebe ale existuje jev boční smyčky-vyzařování do boku, zdravotní riziko pro obyvatelstvo vzdálené v kilometrech od radaru. Paprsek radaru není směřován pouze jedním směrem, má se chránit prostor území od Grónska po Itálii)
5. Jak je protiraketový systém USA účinný na základě stávajících zkoušek. (Příznivci základny uvádí účinnost systému 90%, někteří vědci 10%. Deklarovaných 10 antiraket je schopno zničit tři útočící rakety, u multihlavic jednu. Zkoušky antiraket byly prováděny na útočící rakety u kterých byly známy letové parametry a které nemanévrovaly a neměly multihlavice). Co se stane se zbytky raket, které neschoří v atmosféře (Střet raket může mít nedozírné následky pro obyvatelstvo všude kam zbytky raket dopadnou. Vždy dochází k zamoření oblasti těžkými kovy.Zvýší se nebezpečí nehod a havárií techniky základny a dochází k růstu nebezpečí pro občany ČR).
6. Jak bude rušen příjem televizního, radiového a telefonního signálu? (Dle odborníků nemusí být funkční dálkové otvírání automobilů, příjem bezdrátového internetu, u rádiového signálu vláda připouští vzdálenost 10 km; záření může aktivovat airbagy v autech. Jak bude záření radaru ovlivňovat funkce citlivých přístrojů- například v letadlech - mimo jiné se uvádí aktivace vystřelovacích sedadel letadel a zdravotnictví).
7. Jestli znáte Charta č.18 12.8.1978 „…pobyt vojsk jednoho státu na území státu jiného v mírové době, rozhodně nepatří k jevům uznávaným za normální.“ . Jestli znáte prohlášení Severoatlantické rady z roku 1997, že v žádném novém členském státě NATO žádné základny cizích vojsk nebudou. A zda znáte dokument Bezpečná Evropa v lepším světě, který byl přijat na úrovni EU 12. 12. 2003 v Bruselu, kde se základny rovněž vylučují?
8. Současná vláda tvrdí, že tuto základnu zdědila po ČSSD. Jak je pak možné, že už 4. 5. 2001, tedy před útokem z 11.9.2001 vydala ODS v tiskovém prohlášení ODS ze dne 4. 5. 2001, že „ODS je přesvědčena, že budování systému protiraketové obrany, o kterém mluvil nedávno prezident USA G. Bush, by mělo pokrýt i alianční spojence včetně České republiky jako plnoprávného člena NATO.“
9. Kolik občanů by mělo podepsat petici, aby vláda jejich názor vzala v úvahu? Hodlá rostoucí počet odpůrců základny dle výzkumů veřejného mínění ignorovat? Hodlá ignorovat referenda v přilehlých obcích? Co by se muselo dle vlády stát, aby vláda názor veřejnosti ignorovat nemohla?
10. Kdy dojde k očekávanému útoku na naše území ze strany Iránu. Předpokládám, že máte minimálně indicie od senzibilů či vědmy podobně jako v případě nedávného ohrožení letiště.


Úředník Ministerstva zahraničí v reakci na otázky sdělil, že otázka referenda není ministerstvem zahraničí doporučena, protože prý se o bezpečnostních otázkách nikdy referendum nekonalo. Jako úředník se nebude ale vyjadřovat k politickým otázkám (číslo 9, 10 aj.). Radar prý bude v klidu napájen z naší sítě, v dobách cvičení či ostrém provozu pak bude mít vlastní dieslový zdroj… Příkon neuvedl. Také české území bude prý chráněno tímto systémem (českopolským), což je opravdu vzhledem k fázi raket, kdy je má zasáhnout interceptor zajímavé… Jinak před teroristickými proti civilistům v obcích, nádražích radar samozřejmě chránit nebude… Je zaměřen jen proti určitým balistickým raketám… Ostatní ochranu bude muset provádět prý zřejmě NATO.
Američané prý samozřejmě slíbili, že radar nebude rušit žádné vysílání, bude bezpečný a česká strana se bude snažit minimalizovat bezpečnostní pásmo. Parametry podobných radarů však ukazují něco jiného. A změkčené normy v ČR určitou přípravu na radar ukazují již dávno.
Podle zástupce Ministerstva zahraničí dále je systém vysoce účinný 60 – 80%. Aspoň podle Američanů. Pravda je ale úplně jiná…
Mezinárodní dohody samozřejmě zná, ale domnívá se, že umístění základny není v jejich rozporu a když, tak ty dohody či prohlášení nejsou právně závazné:-). Ostatně, dle něho se vyjednává na vládní úrovni prý od roku 2002, tak to by se už nějaký právník ozval...

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .