header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Solidaritu s kubánskou revolucí!

V sobotu 7. dubna uspořádal KSM solidární demonstraci na podporu kubánské revoluce a 5 kubánských hrdinů nespravedlivě vězněných v USA.  Před americkým velvyslanectvím protestovalo přes stovku lidí  nejen jako výraz solidarity s politikou Kuby, ale také proti americké zahraniční politice včetně soustavy vojenských základen po celém světě.  Mluvčími byly odmítnuty protikubánské kroky české vlády. Vystoupili zde mimo představitelů Komunistického svazu mládeže i zástupci KSČM a Výboru na obranu kubánské pětky. 

Již osm let je ve Spojených státech amerických nespravedlivě vězněna pětice Kubánců, která byla odsouzena k vysokým, krutým trestům v soudních procesech při porušování základních lidských práv. Jsou to:
· Gerardo Hernandez Nordelo odsouzený na dvojnásobné doživotí plus 15 let vězení (v USA se tresty za jednotlivé přečiny uvádějí zvlášť)

· Fernando Gonzales Llort odsouzený na 19 let

· Antonio Guerrero Rodríguez odsouzený na doživotí plus 10 let

· René Gonzales Sehweret odsouzený na 16 let

· Ramón Labaňino Salzar odsouzený na doživotí plus 18 let

Jejich „zločinem“ se stalo, že v Miami na Floridě získávali informace o protikubánských plánech teroristických organizací, operujících v této oblasti, k nimž patří zejména: Kubánsko-americká národní nadace, Rada pro svobodu Kuby, Bratři k záchraně, tzv. Hnutí za demokracii, paravojenská organizace Alfa 66 a mnoho dalších teroristických skupin s dlouhým rejstříkem kriminálních aktivit, organizovaných a uskutečňovaných proti Kubě z území Spojených států a třetích zemí v rozporu s platnými americkými zákony a normami mezinárodního práva. Jejich cílem bylo tyto aktivity monitorovat a získané informace předávat kubánským úřadům a zabránit tak podvratným akcím proti Kubánské republice.

Tito Kubánci trpí ne proto, že působili na území Spojených států, ale proto, že jsou členy hrdinného národa, který trpí již téměř padesát let pod embargem USA, které zasahuje do všech záležitostí jejich životů. Jsou vězněni z toho důvodu, že na území Spojených států monitorovali činnost jejich státu nepřátelských skupin, aby zabránili případným útokům proti obyvatelům Kuby a ztrátám životů nevinných. Trpí a jsou ponižováni jelikož i přes všechny tyto útrapy a ztráty byla Kuba schopna se stát vzorem pro mnohé rozvojové země nejen z hlediska životní úrovně, vzdělání a zdravotnictví, ale hlavně svou lidskou solidaritou!

Postavte se proti tomuto bezpráví a připojte se spolu námi k celosvětové kampani za jejich osvobození!

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .