header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

17. shromáždění Světové federace demokratické mládeže

Vietnamská Hanoj se stala místem úspěšného 17. shromáždění Světové federace demokratické mládeže (WFDY). To se zde pod heslem “Posilme boj proti imperialistické agresi a vykořisťování, za mír, solidaritu a společenskou přeměnu!” ve dnech 9. – 14. března 2007. Jednání, kterého se zúčastnily delegáti 70 organizací z více než 50 zemí, zastupujících desítky milionů členů, hostil vietnamský Ho Chi Minův Komunistický svaz mládeže. Jednání se zúčastnila řada hostů – zástupců významných mezinárodních organizací jako Asijská asociace studentstva, Všeobecný svaz arabských studentů, Světová rada míru. Své pozdravy jednání zaslaly např. Světová odborová federace Mezinárodní demokratická federace žen, Organizace studentstva a mládeže Hnutí nezúčastněných zemí.

Uplynulé období práce WFDY bylo na shromáždění zhodnoceno pozitivně. Nejvýznamnější aktivitu WFDY v této době byl bezpochyby úspěšný 16. Světový festival mládeže a studentstva, který se v roce 2005 uskutečnil v hlavním městě Bolivarovské republiky Venezuela v Caracasu. Toho se zúčastnilo více než 17 tisíc lidí ze 144 zemí světa. Byl důležitou manifestací jednoty mezinárodního antiimperialistického hnutí mládeže a také solidarity mladých celého světa s venezuelskou Bolivarovskou revolucí. Mezi další významné aktivity posledního období patřila např. kampaň solidarity s iráckým lidem, boj za propuštění 5 kubánských hrdinů vezněných v USA, protesty proti rozpuštění českého Komunistického svazu mládeže (KSM), hnutí za ukončení izraelské agrese proti lidu Libanonu a Palestiny, brigády solidarity na Kubě.
Celosvětové i regionální struktury federace se scházely pravidelně, sekretariát WFDY v maďarské Budapešti úspěšně řídil práci WFDY. Byla zorganizována řada konferencí, seminářů, misí solidarity. Představitelé WFDY se zúčastnili mnoha sjezdů členských a spřátelených organizací, fór a konferencí. WFDY zorganizovala několik celosvětových a regionálních kampaní. Pravidelně byly vydávány rezoluce, prohlášení a stanoviska federace. Neobyčejně vzrostla tvorba materiálů WFDY, bylo obnoveno vydávání časopisu „Světová mládež“, natištěny a distribuovány plakáty, samolepky, pohlednice, brožurky a letáky WFDY. Byla obnovena a pravidelně aktualizována internetová prezentace federace na webové adrese http://www.wfdy.org.
Prezidentem WFDY se opětovně stala Portugalská komunistická mládež, generálním tajemníkem kubánský Svaz mladých komunistů. Výkonnými viceprezidenty byly zvoleny Demokratický svaz mládeže Libanonu, nepálská Národní demokratická federace mládeže a Liga mládeže ZANU-PF ze Zimbabwe.
Kontrolní komisi WFDY budou v následujícím období tvořit iránská Mládež strany Tudeh, Socialistická německá dělnická mládež, Mládež Hnutí 26. června z Barbadosu a Socialistická mládež Maroka.
KSM je členem WFDY od druhé poloviny 90. let minulého století. Na hanojském shromáždění byl poprvé zvolen do Valné rady WFDY, nejvyššího orgánu WFDY mezi shromážděními.
Regionálními koordinátory Komise pro Evropu a severní Ameriku, ve které pracuje KSM se staly Jednotná demokratická organizace mládeže Kypru, Komunistický svaz mládeže Španělska a Liga mladých komunistů USA.
Důležitá byla řada dokumentů, přijatá 17. shromážděním WFDY. Rozsáhlá politická deklarace WFDY, regionální rezoluce, rezoluce solidarity, tematické rezoluce k právům mládeže, ke zdravotní péči, vzdělávání, rovnoprávnosti pohlaví. Z pohledu KSM je významné, že v několika dokumentech byl zmiňován a odsouzen nárůst antikomunismu v Evropě a zvláště útok na komunistickou mládež v České republice.
Se shromážděním WFDY v Hanoji byla spojena řada dalších aktivit - Mezinárodní poradní mítink k 17. Světovému festivalu mládeže a studentstva, diskuse s generálním tajemníkem Komunistické strany Vietnamu, návštěva mauzolea velkého bojovníka za nezávislost Vietnamu, prvního prezidenta země a významného představitelé světového komunistického hnutí Ho Chi Mina, fórum „Vietnamská cesta k socialismu“, bilaterální mítinky mezi členskými organizacemi, regionální schůze a porady , kulturní aktivity.
17. shromáždění WFDY bylo důležitou událostí, která posílila celosvětový boj mládeže proti imperialismu a válce, za mír a mezinárodní solidaritu.

Milan Krajča

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .