header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Servilita vlády jde za rámec diktátu

Ptáme se Zdeňka Štefka, člena petičního výboru petice proti základnám USA v ČR. Česká vláda reagovala pozitivně na nótu USA, kterou USA požádaly o umístění radarové základny v ČR. Co si o tom myslíte? Tímto krokem vláda jen potvrdila, že není naší vládou, že nerespektuje naprosto většinový názor občanů, a dokonce u mnoha vládních stran ani svůj vlastní volební program. Ukázala, že je jen loutkovou vládou a kdo tahá za nitky, je více než zřejmé.

Servilita této vlády jde dokonce i za rámec diktátu, za který se dá považovat vzor odpovědi zaslaný s americkou žádostí. Souhlas s umístěním základny USA v ČR, který je činěn i v rozporu s názory představitelů řady okolních zemí, např. Rakouska a Německa, znamená obrovský hazard s naší bezpečností a bude mít i nedozírné mezinárodní důsledky.

Jaký je stav petice proti základnám, kterou inicioval Komunistický svaz mládeže a jak se po pozitivní odpovědi změní vaše kampaň?

V současné době máme pod peticí, která požaduje zveřejnění všech informací o jednání a zamítnutí všech podob americké základny v ČR, více než 85.000 podpisů a nové podepsané archy přicházejí každý den. Zintenzivníme podpisové petiční akce a naší činnost proti základnám, a to se projevilo již ve čtvrtek, kdy jsme pořádali v Brně na Náměstí Svobody od 16h demonstraci proti radarům. Byly vydány též nové várky letáků a stále nedostatková argumentační brožura o základně či spíše proti ní. Velkou roli hraje pro nás také spolupráce s podobnými zahraničními hnutími, a to nejen v Polsku a Itálii.

Jste součástí iniciativy Ne základnám, jak tam budete na tyto události reagovat a co budete prosazovat?

Iniciativu Ne základnám podporujeme od počátku jejího vzniku, i když jsme měli v té době již pod naší peticí cca 5000 podpisů a rozjetou vlastní kampaň. Plánují se společně další protestní akce, v dubnu i květnu, po celé zemi a po reakci vlády budou jistě častější a větší. Zapojujeme se do vznikajících lokálních poboček. Musíme se snažit zapojit do aktivit ještě více lidí, obzvláště v dalších oblastech republiky, využít i sítí zúčastněných organizací. Budeme samozřejmě i prosazovat, aby společný cíl – ne základně, byl dominující a snahy o rozdělení hnutí – např. na komunistické a nekomunistické a o omezování demokratických práv účastníků byly marginalizovány.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .