header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

V Brně na Protestfestu proti základnám

22. březen byl plný aktivit. Po besedě Klubu českého pohraničí, následující po pietním aktu 15. března k výročí německé okupace českých zemí v roce 1939 v areálu bývalého nacistického popraviště v brněnských Kounicových kolejích, proběhla koordinační schůzka všech organizací, spolupořádajících s Komunistickým svazem mládeže demonstraci proti základnám USA v ČR, která se uskuteční 29. března od 16h na náměstí Svobody.

Celou akci po domluvě podporuje brněnská pobočka iniciativy Ne základnám, budou zde obě petice,j ak proti cizím základnám na našem území, tak pro referendum v dané věci. Budou zde zástupci Komunistické strany Čech a Moravy, Klubu českého pohraničí, Levicového klubu žen, dalších vlasteneckých organizací či např. Společnosti česko-kubánského přátelství, společně s níž bojujeme za osvobození „miamské“ pětice nespravedlivě v USA vězněných Kubánců, proti lžím o Kubě, veřejnoprávně rozšiřovaných Českou televizí či (velmi podivnou) společností Člověk v tísni. Z dalších organizací bych jistě jmenoval Komisi pro obranu lidských práv (upozorňující na porušování nejen občanských a politických, ale i sociálních práv, jak u nás tak ve světě), studentské sdružení SOS student či apolitické Sdružení obrany proti drogám, pořádající besedy s mladými lidmi, kde upozorňuje nejen na zdravotní rizika, ale také na jiné cesty řešení tohoto problému, než-li jen represí, která mnohdy celý problém naopak zvětšuje.
Z koordinační schůzky jsme dorazili na náměstí Svobody, kde brněnský Protestfest pořádal svou demonstraci „Ne základnám, ne radarům“ právě ve chvíli, kdy se již po produkci hudby „sešikoval“ průvod na pochod proti základnám centrem města, který šel vedený tzv. „klaunskou rebelující armádou“, po velkým americkým praporem, kde byly v pruzích vyjmenovány všechny agresivní války, vedené USA i s počty obětí. Vlajka byla celá zaplněná…S organizátory jsme podiskutovali, se zájmem byl přijat náš technicko-argumentační materiál proti protiraketovým základnám USA i pozvánka na naši výše zmíněnou demonstraci. Z megafonu se ozývala hesla „Základny tu nechceme“, „Ne radaru“, k těm jsme připojili i jedno z našeho arzenálu „Kdo se bojí referenda?Topolánek, Klaus a Benda!“ Po samotném ukončení akce jsme ještě dlouho diskutovali s především levicově orientovanými mladými lidmi o našem hnutí, činnosti KSM proti základnám, proti politice amerického impéria obecně a mimo jedné skupinky, skandující, že jsou bolševici stejní jako fašisti, se nakonec v debatě několik mladých lidí přihlásilo k marxismu, i když s výhradami vůči komunistickému hnutí. Je dobře, že mladí lidé o nás chtějí stále přemýšlet.

David Pazdera

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .