header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Latinská Amerika v Pelhřimově

Další z besed, pořádaných občanským sdružením Komise pro obranu lidských práv, které bylo zaregistrováno na začátku tohoto roku a aktivně pracuje již 6 poboček po republice, se uskutečnila v hotelu Slavia v Pelhřimově. Více než třicet hostů bezmála celý sál zaplnilo, aby si vyslechli besedu „O sociální a politické situaci v Latinské Americe“. Předmětem největšího zájmu byla v přednášce Veroniky Sýkorové hospodářská a ideologická spolupráce mezi Kubou, Venezuelou a Bolívií, poukázala na venezuelskou pomoc Kubě a Bolívii v podobě investic, rozjetí hospodářské výroby a poskytnutí zařízení a strojů k výrobě v různých odvětvích hospodářství.

Kuba na oplátku poskytla několik tisíc lékařů a učitelů. Také zdůraznila blokádu Kuby údajně demokratickými Spojenými státy, která notně poškozuje hospodářský vývoj Ostrova svobody. Za uplynulých 44 let se vystřídalo v USA 9 vlád. Žádná z nich neudělala nic podstatného pro to, aby zmírnila dopady blokády na kubánský lid, právě naopak, všechny se snažily prohloubit a rozšířit složitý systém zákonů a opatření, které by blokádu ještě zostřily. Blokáda postihuje všechny oblasti života obyvatel Kuby, americká vláda tvrdě postihuje všechny americké společnosti,které by se odvážily s Kubou jakýmkoli způsobem hospodářsky komunikovat. V roce 2005 na Valném shromáždění OSN požadovalo zrušení blokády 182 členských zemí, což ale prezidenta George W. Bushe rozhodně netrápí, stejně jako jiná rozhodnutí tohoto a jiných orgánů OSN.

Martin Čermák z klubu KSM Jižní Čechy seznámil s problematikou Miamské pětice - pěti kubánských hrdinů nespravedlivě vězněných v USA. Získavali v Miami na Floridě informace o protikubánských plánech teroristických organizací v této oblasti (např. Kubánsko – americká národní nadace, Rada pro svobodu Kuby, Bratři k záchraně atd.). Jejich konkrétní akce zahrnují sabotáže a teroristické útoky proti kubánských objektům, pašování zbraní, narkotik a lidí, v neposlední řadě také stovky pokusů o atentáty na státní představitele Kuby. Soudní řízení probíhalo v atmosféře protikubánské kampaně, rozpoutané a živené extrémně pravicovými kruhy v Miami. V průběhu celého jednání byl obhájcům ztěžován a blokován přístup k vyšetřovacím spisům, které mají údajně tajný charakter. Americká vláda brání také rodičům, manželkám a dětem pěti žalářovaných kubánských hrdinů v návštěvách, což je v rozporu nejen s americkými předpisy, ale představuje pro odsouzené a pro jejich rodinné příslušníky další trest. Pětice Kubánců zachovala po celou dobu přelíčení před miamských soudním tribunálem neochvějnou věrnost své kubánské vlasti, politickým principům i svému pevnému přesvědčení o správnosti revoluční cesty kubánského lidu, při vytváření sociálně spravedlivé společnosti ve své zemi.

Po přednášce následovala samozřejmě živá diskuse, protože to jak Bolívarovská revoluce ve Venezuele a vůbec vývoj v Latinské Americe rozhýbal celé pokrokové hnutí, patří rozhodně k těm nejžhavějším tématům,nejen mezi komunisty. Došlo i na téma možné hrozby stavby vojenské základny USA na našem území, politickou situaci v České republice, ale i na každodenní problémy obyčejných lidí. Celou akci zaštiťoval okresní výbor KSČM v čele se s. Ladislavem Nováčkem.
Závěrem bychom chtěli upozornit na neutuchající petiční akce proti cizí vojenské základně, pokračující u nás 2. března v Českých Budějovicích, 9. března v Pelhřimově, 16. března v Českých Budějovicích. Přijďte nám pomoci v naší extrémistické činnosti, tedy jak Ministerstvo vnitra nazývá námi mnoho let páchané petiční stánky, dětské dny, latinsko-americké večery, přednášky na školách, lampiónové průvody a jiné, podobně nebezpečné aktivity. Tyto úkony státního aparátu a převážně německých médií vedou ve společnosti k neustálému zvyšování nenávisti vůči naší organizaci a jiným antikapitalistickým skupinám. Výsledkem je u mnohých jedinců agresivní jednání, které v našem případě vyvrcholilo mimo jiné i kopáním 17tiletých členek KSM, střelbou po místopředsedkyni svazu, zastrašováním, několika trestními oznámeními, podanými na nás jedinci s pestrou mnohdy i krvavou minulostí, kteří na svých tiskových konferencích klidně vychvalují bombové atentáty. To, že tu před volbami proběhly dva brutální útoky na levicové poslance, už vlastně ani nikoho nedojímá a spíše se řeší, jestli Miladu Horákovou v hollywoodské verzi jejího příběhu bude hrát Meryl Streepová nebo někdo jiný. Mladým je místo matiky a občanky bez kontextu promítán „bolševický teror“, a i když každý z těch učitelů ví o tom dobrém, co je za socializmu „postihlo“, většinou brousí v mladých lidech „spravedlivou“ nenávist.

Antikomunismus má být všeobecně schválen, vytvořen Ústav paměti národa, která podle jeho tvůrců začíná v roce 1948 a celá humanistická část komunistické historie,ať už soudruhy ve Španělské republice, kterou za občanské války demokratický svět odepsal, zlikvidování několika Ústředních výborů v protinacistickém odboji, tvorbu velikého hnutí nezaměstnaných v první republice či obrovský přínos světové kultuře, komunistů jako byli Jaroslav Hašek, Maxim Gorkij, nositel Nobelovy ceny za literaturu Romain Rolland a mnoho jiných. Nikdo nepřipomíná brutální vraždy Rosy Luxemburgové, Salvatora Allende, Patrice Lumumby,CHE Guevary,masakry komunistů v Řecku po válce, v Indonésii 1965, v NATOvském Portugalsku fašisty Salazara. Také proto vznikla Komise pro obranu lidských práv, aby veřejně poukázala na toto, mnohými veřejně oslavované svinstvo a nenávist, ať už fašistů či militantních antikomunistů. Besedy jsou trpělivá činnost, tak doufám, že je nám nebude nutné v zájmu demokracie zakázat. Zatím se daří, někteří si totiž stále, přes veškerou snahu, chtějí poslechnout i jiný názor, než ten, který se nám, mnohdy veřejnoprávně, předkládá BÝVALÝMI milicionáři. Pro další informace o spektru činnosti KSM (kultura, antifašismus, promítání, kampaň proti americkým základnám..) i na naše regionální stránky a podle oblasti nás kontaktujte na www.ksmjiznicechy.wbs.cz , www.ksmprobrno.wbs.cz , www.rudazare.wbs.cz.

Martin Čermák, Veronika Sýkorová, David Pazdera

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .