header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Tisková zpráva KSM k jeho rozpuštění ze strany Ministerstva vnitra ČR

Komunistický svaz mládeže (KSM) dne 16. října 2006 obdržel oznámení Ministerstva vnitra (MV ČR) o jeho rozpuštění. MV ČR tak pod taktovkou Občanské demokratické strany završilo takřka rok trvající proces iniciovaný v době, kdy toto ministerstvo spravovala sociální demokracie.

K rozpuštění KSM došlo navzdory velkému veřejnému nesouhlasu s útoky MV ČR na KSM. Petici na podporu KSM podepsaly tisíce občanů České republiky. Proti postupu MV ČR protestovaly například i organizace bývalých protifašistických bojovníků a partyzánů. Z iniciativy studentských aktivistů vznikla petice občanských sdružení nesouhlasících s kroky MV ČR proti KSM. Podporu KSM vyjádřilo několik českých politických stran. Z podnětu poslanců Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) byl postup MV ČR proti KSM projednáván v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Velký ohlas zaznamenala iniciativa MV ČR v zahraničí. Svůj nesouhlas vyjádřily stovky mládežnických, studentských a odborových organizací. Tisíce lidí adresovaly své rozhořčení Ministerstvu vnitra i zastupitelským úřadům České republiky v zahraničí, mimo jiné řada poslanců národních parlamentů, Evropského parlamentu, univerzitních profesorů, bývalých bojovníků proti fašismu i takových osobností jako je nositel Nobelovy ceny za literaturu Dario Fo. Před zastupitelskými úřady České republiky v řadě zemích se uskutečnily protestní demonstrace. Světová federace demokratické mládeže, mezinárodní organizace mládeže se statutem poradce Organizace spojených národů, vyhlásila 27. únor 2006 „Mezinárodním dnem solidarity s KSM“.

Dosud MV ČR argumentovalo ve své snaze o legalizaci KSM tím, že KSM vyvíjí „politickou činnost“, na což dle MV ČR nemá občanské sdružení právo, údajně protizákonným důrazem KSM na nutnost socialistické revoluce a úsilím KSM o popularizaci učení Marxe, Engelse a Lenina. V odůvodnění rozpuštění KSM však MV ČR tuto argumentaci zcela opustilo. Jediným důvodem k rozpuštění KSM se tak stal důraz KSM na nahrazení soukromého vlastnictví výrobních prostředků vlastnictvím společenským v období přechodu od kapitalismu k socialismu.

Tímto zdůvodněním MV ČR kriminalizuje samotné základy marxismu, útok MV ČR je tak nutné chápat jako útok na celé komunistické hnutí a levici všeobecně a jako vrchol dlouhodobé antikomunistické kampaně zaměřené především proti KSČM. Jistě není náhodou, že k tomu dochází v době hluboké vládní krize, probíhající úspěšné – KSM vedené - kampaně proti rozmístění vojenských základen Spojených států na území ČR a několik dnů před komunálními a senátními volbami, kterých se KSČM aktivně účastní.

KSM doposud působilo jako občanské sdružení, legálně, v rámci zákonů a mezinárodních smluv. Dlouhodobě je organizací, která zásadově hájí zájmy většiny mládeže – studentů, učňů, mladých pracujících a nezaměstnaných – a zároveň stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalistického systému vykořisťování a útlaku.

KSM opakuje, že jeho činnost je v souladu se zákony a Ústavou České republiky a rozpuštění ze strany MV ČR chápe čistě jako politický akt. V souladu se zákony této země se tedy rozhodl napadnout toto rozhodnutí soudně.

Pravda zvítězí!

Přílohy: 

celá korespondence s MV ČR zde

Plakáty na podporu KSM zde

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .