header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

40 otázek pro Yoani Sánchezovou na jejím světovém turné

Pověstná kubánská opozičnice uskuteční své světové turné po více než desítce zemí světa.

1) Kdo organizuje a financuje vaše světové turné?

2) V srpnu 2002 poté, co jste se provdala za německého občana jménem Karl G., jste opustila Kubu, "rozsáhlé vězení s ideologickými zdmi", abyste emigrovala do Švýcarska, jedné z nejbohatších zemí na světě. Proti jakémukoliv očekávání jste se v roce 2004 rozhodla vrátit na Kubu, "děravou loď připravenou potopit se", "kde lidé bez duše, živící se jako upíři naší lidskou radostí, nám naočkovávají strach úderem, hrozbami, vydíráním, kde se peněženky vyprazdňují, vzrůstá zklamání a zabydluje se strach". Jaké důvody vedly k této volbě?

3) Podle archivů kubánských diplomatických služeb v Bernu, Švýcarsko, a migračních služeb ostrova, jste požádala o návrat na Kubu v důsledku ekonomických potíží, na které jste ve Švýcarsku narazila. Je to pravda?

4) Jak jste se mohla vdát za Karla G., když už jste byla vdaná za Vašeho současného manžela, Reinalda Escobara?

5) Je stále ještě Vaším cílem zavedení "kapitalismu svého druhu" na Kubě?

6) V roce 2007 jste vytvořila Váš blog Generación Y. Dne 4. dubna 2008 jste získala novinářskou cenu Ortego a Gasset, dotovanou 15 000 euro, udělenou španělským deníkem El País. Zpravidla se tato cena uděluje prestižním novinářům a spisovatelům s velkou literární kariérou. Je to poprvé, kdy ji získává osoba Vašeho profilu. Byla jste vybrána časopisem Time (2008) ze stovky nejvlivnějších lidí světa a získala jste také španělskou cenu Bitacoras, jakož i The Bob?s (2008). El País Vás zahrnul na seznam stovky hispanoamerických nejvlivnějších osobností v roce 2008. Časopis Foreign Policy (zahraniční politika - pozn. překl.) Vás v prosinci 2008 zahrnul mezi deset nejvýznamnějších intelektuálů roku. Mexický časopis Gato Pardo učinil to samé v roce 2008. Prestižní severoamerická univerzita Columbia Vám udělila cenu María Moors Cabot. Jak vysvětlíte tuto lavinu cen, doprovázených významným množstvím peněz v pouhém jednom roce existence?

7) Na co věnujete 250 000 euro získaných díky těmto odměnám, částku odpovídající více než 20 letům minimální mzdy v zemi, jako je Francie, pátá světová velmoc, a 1488 rokům minimální mzdy na Kubě?

8) Meziamerická tisková společnost, sdružující velké soukromé tiskové konglomeráty, se rozhodla jmenovat Vás oblastní místopředsedkyní pro Kubu své Komise pro svobodu tisku a informací. Jaký je Váš měsíční plat z titulu této funkce?

9) Vy jste také dopisovatelkou španělského deníku El País. Jaký je Váš měsíční honorář?

10) Kolik vstupenek do kina, divadla, kolik knih, měsíčního nájemného nebo pizz si můžete pořídit na Kubě za Váš měsíční příjem?

11) Jak můžete mít v úmyslu reprezentovat Kubánce, když máte životní úroveň, jakou si žádný člověk na ostrově nemůže dovolit?

12) Co uděláte pro připojení na internet, když tvrdíte, že Kubánci nemají přístup k internetu?

13) Jak je možné, že Váš blog může používat Paypal, online platební systém, který žádný Kubánec, žijící na Kubě, nemůže používat vzhledem k ekonomickým sankcím, které mezi jiným zakazují elektronický obchod?

14) Jak můžete používat Copyright pro svůj blog "C 2009 Generación Y - všechna práva vyhrazena", zatímco žádný jiný kubánský bloger nemůže dělat totéž v důsledku zákonů o embargu?

15) Kdo se skrývá za Vaším účtem "desdecuba.net", jehož zřizovatel má sídlo v Německu, firma Cronos, a. s., Řezno, registrovaný na jméno Josef Biechele, který vede také účty extrémně pravicového internetu?

16) Jak jste mohla zaregistrovat své vlastnictví prostřednictvím severoamerické firmy GoDady, když to formálně zakazuje právní úprava o ekonomických sankcích?

17) Váš blog je k dispozici nejméně v 18 jazycích (angličtina, francouzština, španělština, italština, němčina, portugalština, ruština, slovinština, polština, čínština, japonština, litevština, čeština, bulharština, finština, maďarština, korejština a řečtina). Žádná jiná stránka na světě, včetně těch z nejvýznamnějších mezinárodních institucí, jako jsou např. Spojené národy, Světová banka, Mezinárodní měnový fond, OECD nebo Evropská unie, nedisponují tolika jazykovými mutacemi. Ani stránka Státního departamentu Spojených států, ani ta,která patří CIA, nemají tolik jazykových verzí. Kdo financuje překlady?

18) Jak je možné, že stránka, kde je evidován Váš blog, disponuje pásmovou šíří 60-krát větší, než ta, kterou disponuje Kuba pro všechny uživatele internetu?

19) Kdo platí množství více než 14 milionů měsíčních "návštěv"?

20) Disponujete více než 400 000 sledovateli stránky Twitter. Jen asi stovka sídlí na Kubě. Sledujete více než 800 000 lidí. Tvrdíte: "twituji formou SMS bez vstupu na web". Jak můžete sledovat více jak 800 000 lidí bez přístupu k internetu?

21) Stránka www.followerwonk.com umožňuje analyzovat profil sledovatelů kteréhokoli člena sociální sítě Twitter, odhaluje od roku 2010 dojímavou (v textu doslova impresionantní - pozn.překl.) činnost Vašeho účtu. Od června 2010 jste se každý den přihlásila ke sledování různých účtů na Twitteru, někdy dokonce až 700 účtů za 24 hodin. Jak jste mohla dokázat tak znamenitý výkon?

22) Proč asi 50 000 Vašich sledovatelů jsou ve skutečnosti klamné chiméry nebo neaktivní účty? Popravdě z více než 400 000 profilů účtu @yoanisanchez 27 012 jsou "vejce" (bez fotografie) a 20 000 vykazuje charakteristiky klamných chimér s neexistující činností v síti (od nuly do tří zpráv vyslaných od vytvoření účtu).

23) Jak je možné, že mnoho účtů Twitter nemá žádné sledovatele, sledují jen Vás a vyslali více jak 2000 zpráv. Je to snad proto, aby se vytvářela fiktivní popularita? Kdo financoval vytváření fiktivních účtů?

24) V roce 2011 jste publikovala 400 zpráv měsíčně. Cena jedné zprávy na Kubě je 1,25 dolaru. Utratila jste 6000 dolarů ročně za používání Twitteru. Kdo to platí?

25) Jak je možné, že prezident Obama Vám poskytl rozhovor, když dostává stovky žádostí od nejvýznamnějších sdělovacích prostředků ve světě?

26) Veřejně jste potvrdila, že jste poslala prezidentu Raúlu Castrovi žádost o rozhovor po odpovědi Baracka Obamy. Nuže, oficiální dokument šéfa severoamerické diplomacie na Kubě, Jonathana D. Farrara, tvrdí, že jste nikdy nepsala Raúli Castrovi: "Ona nikdy neočekávala jeho odpověď, protože přiznala, že je (otázky) nikdy neposlala kubánskému prezidentovi". Proč jste lhala?

27) Proč Vy, která jste tak výrazná na Vašem blogu tajíte Vaše setkání se severoamerickými diplomaty v Havaně?

28) Mezi 16. a 22. zářím jste se ve svém bytě tajně sešla s náměstkyní severoamerické státní tajemnice, Bisou Williamsovou během její návštěvy na Kubě, jak to uvedly dokumenty Wikileaks. Proč jste udržovala plášť ticha nad tímto setkáním? O čem jste mluvily?

29) Michael Parmly, bývalý šéf severoamerické diplomacie na Kubě, tvrdí, že se s Vámi pravidelně scházel ve Vašem bytě, jak to uvádějí důvěrné dokumenty SINA. Při jednom setkání zmínil svou obavu, pokud jde o zveřejnění severoamerických diplomatických telegramů Wikileaks. "Velice by mě obtěžovalo, kdyby četné rozhovory, které jsem měl a Yoani Sanchezovou, byly zveřejněny. Za následky by mohla trpět celý život." Otázka, která se okamžitě vkrádá na mysl, následuje: "Jaké jsou důvody, pro které byste Vy měla problémy s kubánskou justicí, jestliže Vaše jednání,jak tvrdíte, respektuje rámec legality?"

30) Myslíte si i nadále, že mnoho latinskoamerických spisovatelů by si zasloužilo Nobelovu cenu za literaturu více, než Gabriel Márquez?

31) Myslíte si i nadále, že za diktatury Fulgencia Batisty v letech 1952 až 1958 byla všeobecná a otevřená svoboda tisku, rozhlasových programů všech politických směrů?

32) Prohlásila jste v roce 2010, že "blokáda byla perfektním argumentem kubánské vlády pro udržení intolerance, vnitřní kontroly a represe. Když by zítra zrušili sankce, velmi pochybuji, že by byly vidět nějaké příznivé důsledky". Jste i nadále přesvědčena, že ekonomické sankce nemají žádný vliv na kubánské obyvatelstvo?

33) Odsuzujete uvalení ekonomických sankcí Spojených států na Kubu?

34) Odsuzujete politiku Spojených států, která usiluje o změnu režimu na Kubě ve jménu demokracie, zatímco zároveň podporuje nejhorší diktatury Středního Východu?

35) Jste pro vydání Luise Posady Carrilese, kubánského emigranta a bývalého agenta CIA, zodpovědného za více než stovku vražd, který veřejně přiznal své zločiny a žije svobodně v Miami díky ochraně Washingtonu?

36) Jste pro navrácení námořní základny Guantánamo, kterou okupují Spojené státy?

37) Jste pro osvobození pěti kubánských politických vězňů, vězněných ve Spojených státech od roku 1998 za proniknutí do teroristických organizací kubánského exilu na Floridě?

38) Podle Vašeho názoru je normální, že Spojené státy financují vnitřní opozici na Kubě k dosažení změny režimu?

39) Podle Vás, jaké jsou výdobytky kubánské revoluce?

40) Jaké zájmy se skrývají za Vaší osobou­?


Salim Lamrani
Překlad. Vl.Horák

Více k Yoani Sánchez:

Stanovisko Společnosti česko-kubánského přátelství k návštěvě Yoani Sánchez v České republice

Kdo je za Yoani Sánchezovou

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .