header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

17. listopad ? záměrné vymazávání dějinné paměti národa?

Studentských demonstrací nacisté využili jako záminky pro uzavření všech českých vysokých škol na tři roky. Tyto demonstrace proběhly 15. listopadu 1939 jako protest při pohřbu studenta lékařské fakulty Karlovy univerzity Jana Opletala, jenž byl smrtelně zraněn při demonstracích 28. října 1939

ve výroční den vzniku samostatné Československé republiky. Jan Opletal byl s těžkým střelným zraněním břicha převezen na chirurgickou kliniku prof. MUDr. Arnolda Jiráska, kde následkem břišní infekce 11. listopadu zemřel. Na protiokupační manifestaci českých vysokoškoláků reagovalo okamžitě druhý den německé vedení v Berlíně, a na přímý Hitlerův pokyn došlo k „Sonderaktion Prag vom 17. November 1939“.
„Pryč s Hitlerem!, Chceme svobodu!, Ať žije Beneš!, Ať žije Československo!“, znělo v den pohřbu Jana Opletala Prahou, provázeno ještě zpěvem národní hymny a všeslovanskou písní Hej Slované. Mladí lidé dali otevřeně najevo svůj odpor vůči okupantům. A následek? Přes 1200 studentů zatčených v Praze i v Brně a odvezených do koncentračních táborů a s nimi i řada vysokoškolských učitelů. Devět studentů bylo popraveno a od samého počátku nacisté nehodlali termín tří let zákazu dodržet, neboť budovy vysokých škol i kolejí zabrali pro své účely – potřebovali sídla pro své vyšetřovny, úřady apod. - vysoké školy byly do konce války zavřeny. Tehdejší prezident Emil Hácha „žádal“ nacisty o poskytnutí ochrany českému národu a tato krvavá odveta byla jedním z výsledků „prosby“. Perzekuce se nevyhnula ani školství střednímu, kde bylo do konce roku 1942 zrušeno kolem 70% českých středních škol a v letech 1939–1943 se počet studentů snížil z 95 000 na 43 000.
Tyto události jsou v oficiálních médiích stále více opomíjeny a každým rokem se vyzdvihuje až do nebe 17. listopad 1989, jako „den vítězství nad komunismem“. Už téměř nikdo nepřipomíná,a už vůbec ne pravdivě, mladší generaci události roku 1939 a válečného a poválečného období obecně. Výuka dějepisu je na takové úrovni, že se žáci domnívají, že Američané bojovali proti sovětským vojákům a osvobodili tak Evropu...Systematicky pokračuje vymazávání dějinné paměti národa a připomínání pouze novodobé kapitalistické éry jako něčeho úžasného. Předlistopadové období je prezentováno většinou jako doba útlaku, nedostatku, otroctví a jiných podobných nesmyslů. Nedovolme, aby se dějinné události zkreslovaly a lživě interpretovaly. Připomínejme si výročí se vším všudy, vzdejme úctu nevinným obětem. Hlavně je však nutné říkat lidem pravdu, a to v případě 17. listopadu platí mnohonásobně.

Veronika Sýkorová

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .