header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Levicová mládež světa míří na 17. světový festival mládeže a studentstva v Jižní Africe

Desítky tisíc zástupců levicových, komunistických, antiimperialistických a pokrokových hnutí mládeže z celého světa se mobilizují k účasti na 17. světovém festivalu mládeže a studentstva (SFMS), který se bude konat 13. 12. ? 21. 12. 2010 v Pretorii v Jihoafrické republice, tedy v zemi, která ne tak dávno zlomila vládu apartheidu bílé menšiny. Hlavním pořadatelem festivalu je Světová federace demokratické mládeže (SFDM).

A stejně jako v případě minulých festivalů, z nichž zatím poslední se uskutečnil v roce 2005 ve Venezuele, se na něj chystají i zástupci české mládeže, aby mohli získat nové zkušenosti při setkáních se svými zahraničními partnery. Festival, jehož hlavní heslo zní: "Poražme imperialismus, za svět míru, solidarity a sociálních změn!" je totiž především velkou školou. Jeho účastníci mohou vedle příležitosti navázat kontakty s mladými lidmi ze všech obydlených kontinentů navštívit například velké množství konferencí, seminářů, workshopů a besed, jejichž témata sahají od práva na bezplatné vzdělávání, boj proti omezování pracovně-právního zabezpečení mladých, přes odpor vůči militarismu USA, EU či NATO, budování vojenských základen imperialistických zemí, boj proti okupacím, antikomunismu, systému mediální manipulace až po zápas proti rasismu a homofobii. V programu festivalu, jenž je současně vyjádřením solidarity zemím, které přímo čelí agresím, okupacím a blokádám imperialismu, je rovněž jednání Anti-imperialistického tribunálu.

Provolání SFDM k účastníkům festivalu praví: "Mládež bojovala, bojuje a bude pokračovat v zápase za veřejné, bezplatné a demokratické vzdělávání, za právo na práci se všemi odborovými právy, za demokratická práva, za právo na výlučně bezplatný přístup ke zdravotní péči, sportovnímu vyžití a kultuře, za ochranu životního prostředí, suverenitu, za důstojný život, přátelství, solidaritu a mír mezi národy světa. Žádná imperialistická kampaň, pavědecká školní učebnice, kulturní průmyslová mašinerie, nacionalistický sentiment, rasové předsudky, imperialismem podporované separatistické hnutí, etnický či náboženský konflikt rozdmýchávaný imperialismem nemůže zastavit úspěchy boje mládeže a všech pracujících proti vykořisťování člověka člověkem."

Pro zajištění účasti zástupců české a moravské levicové mládeže byl založen Český přípravný výbor pro XVII. Světový festival mládeže a studentstva, který zahrnuje zástupce mládežnických organizací KSM, SOS student, mladé členy KSČM, členy Společnosti česko-kubánského přátelství a nezávislé levicové aktivisty. V rámci zcela konkrétními činy naplňované mezinárodní solidarity by Český přípravný výbor rád pomohl i Komunistické mládeži Polska, která pracuje v podobně těžkých podmínkách jako mladí komunisté v České republice, a v případě zajištění finančních možností poskytne peníze na vyslání jednoho polského zástupce.

Účast na letošním festivalu je na rozdíl od těch předchozích o to důležitější, že Komunistický svaz mládeže, jakožto členská organizace Světové federace demokratické mládeže a tudíž organizace pověřená ustanovením Českého přípravného výboru, byl mohutně podpořen v době jeho ilegalizace velikým množstvím zahraničních organizací. Zásadní úlohu v rozsáhlé kampani mezinárodní solidarity s KSM sehrála právě Světová federace demokratické mládeže, jejíž prezident Tiago Vieira přijel několikrát do naší vlasti KSM osobně podpořit. Mnohé akce organizované Světovou federací demokratické mládeže na podporu KSM měly masový charakter. Účast zástupců české komunistické mládeže na festivalu, k níž Světová federace demokratické mládeže vyzvala, má být nejen demonstrací pokračování politické práce, ale především vyjádřením poděkování celému demokratickému světu za podporu v boji proti antikomunistickému zákazu. Tak jako tomu bylo vždy v minulosti, věříme, že i z letošního světového festivalu si jeho účastníci dovezou domů nejen množství informací a kontaktů ale také pozitivní nabití energií pro novou politickou práci.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .