header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pryč s válečnými štváči

Česká vláda velice brzo po svém ustavení prokázala nejen svůj protilidový charakter, ale i svou servilitu vůči imperialismu USA, NATO a EU. V současné době dochází k vyostření imperialistického rozporu, eskalaci nepřátelství USA a NATO vůči Rusku a Číně, hromadění vojsk NATO na hranicích s Ruskem. V tuto chvíli, kdy každý nesprávný krok může vést k válce Evropě, nová vláda se rozhodla přilít palivo do výbušného kotle občanské války na Ukrajině.

Ukrajinský režim, vzešlý z puče pod symboly válečného nacistického kolaboranta Bandery a jeho fašistického hnutí, režim, strhávající pomníky osvobození a sovětské minulosti, vede dlouhodobou válku vůči vlastnímu obyvatelstvu, které se nechtělo smířit s fašistickým vývojem a národnostním útlakem. Jednotky nové kyjevské vlády se dopouštěly a dopouští se mnoha zločinů na civilistech, bombardování civilních oblastí v Doněcké a Luganské lidové republice - v kterých jsou vražděny i malé děti. Na straně kyjevské vlády bojují přitom fašistické jednotky, jako je nechvalně známá neonacistická jednotka Azov nebo Pravý sektor.

Nová ministryně obrany ČR Černochová po jednání s ministrem zahraničí Lipavským vyhlásila, že vláda ČR „daruje“ Ukrajně dělostřelecké granáty. V pozdějším rozhovoru se dokonce vyjádřila, že by uvažovala i o vyslání vojáků Armády ČR do ukrajinského konfliktu! Navázala tak novou kvalitou na úsilí české vládnoucí třídy, která pomáhala vyzbrojovat kyjevský režim těžkými zbraněmi. Navíc to znamená přímou účast na navyšování napětí v Evropě a podíl Armády ČR na přípravě rozsáhlejšího konfliktu.

Kapitalisté se v době krize snaží sanovat své zisky zvýšenou imperialistickou agresivitou, válkou. Přestože programem nové české vlády je „úspornost“- škrty na sociálních programech, destrukce výdobytků generací bojů pracujících - solidarity ve zdravotnictví, školství, sociálním zabezpečení; jednoho oboru se úspory a škrty vlády netýkají. Vláda se pevně drží závazku NATO 2 procent domácího produktu na zbrojení. Zbrojení se soustřeďuje na často předražené zbraňové systémy určené pro nasazení v zahraničí, nikoliv na obranu a zajištění potřeb země. USA a NATO činí přitom kroky pro vybudování nových vojenských základen v Evropě (např. Polsko, Slovensko ale i ČR) a není zaručeno, že na těchto základnách nebudou umístěny zbraně hromadného ničení. Evropská unie využívá této příležitosti k budování intervenční „evropské armády“. V Asii narůstá napětí vytvářené obkličováním Číny armádami USA a jejích spojenců. I v této konfrontaci Čínské lidové republiky je vláda ČR nápomocná. Kapitalistická média v ČR přitom týdny vedou válečnou propagandu a promítají obraz budoucího konfliktu.

Proti těmto válečnickým, agresivním choutkám českých kapitalistů, zbrojařů a politických špiček NATO, EU a USA je třeba se okamžitě postavit! Lid České republiky, pracující a lidové vrstvy nemají žádný zájem na navyšování napětí v Evropě, vyzbrojování ukrajinského režimu! Naopak, velká válka mezi armádami NATO a Ruské federace, vyzbrojenými jadernými zbraněmi, hrozí poškodit a vymazat národy Evropy i světa! Dokud bude vládnout kapitalistický systém, s vykořisťováním, krizemi a imperialismem, bude světový mír v ohrožení.

Pryč s imperialismem, pryč s válkou!

Váleční štváči musí být poraženi!

Předsednictvo UR KSM, 24.1.2022

KSM podporuje protest Českého mírového hnutí, který se uskuteční v pražských Dejvicích před budovou Generálního štábu v sobotu 29.1. v 15:30.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .