header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Demonstrace na podporu kubánských hrdinů

Svobodu pěti hrdinům! Atlantský tribunál prostě kriminál, nevinné vězní dál! Kdy skončí ten seriál? Slepá spravedlnost USA byla unesena! Tyto a další transparenty nesli účastníci včerejší podvečerní demonstrace (pátek 12. září 2008), kterou zorganizovala Společnost česko-kubánského přátelství a Pražská rada KSČM před Velvyslanectvím USA v Praze. Akce, které se zúčastnily desítky českých a kubánských občanů, zahájila třetí světové dny solidarity s pěti kubánskými vlastenci, kteří jsou ve Spojených státech vězněni již deset let. Pět kubánských občanů - Gerardo Hernández, René González, Ramón Labaňino, Antonio Guerrero a Fernando González - jsou vězněni v důsledku podjatého procesu konaného v Miami. Byly jim vyměřeny mnohaleté tresty - celkem čtyři doživotí plus 77 let. Pětice pomáhala monitorovat teroristické plány ultrapravicových kubánských skupin organizovaných proti Kubě z americké Floridy.

Demonstraci moderoval Ladislav Stránský, předseda Společnosti česko-kubánského přátelství. Marta Semelová, předsedkyně Pražské rady KSČM, zdůraznila, že kubánští hrdinové, kteří pomáhali monitorovat teroristické plány proti Kubě, zorganizované z Floridy, nejsou sami. Na celém světě mají přátele, kteří v těchto dnech demonstrují za jejich osvobození stejně jako my tady v Praze před vevyslanectvím USA. Odmítáme zastrašování a pošlapávání lidských práv ze strany USA! Odmítáme války, které po světě šíří americký prezident George Bush! Odmítáme americký radar v českých Brdech! Vláda ČR, která ho chce na našem území umístit, je vláda vlastizrádců a měla by podat demisi.
Marta Semelová poté pozvala přítomné, aby se zúčastnili Slavnosti Haló novin 20. září, kterou navštíví delegace z Kuby, v níž bude i manželka jednoho z vězňů - Elizabeth Palmeiro.

 

Projev nepřítomného básníka Karla Sýse, předsedy Výboru na obranu kubánských vlastenců, přečetl poslanec Václav Exner. Každý má právo na svobodu, ale každý má také právo svobodu hájit. Svobodu vlastní i svobodu svých blízkých. Pět kubánských vlastenců odešlo z vlasti do nepřátelské Floridy, do laboratoře nesvobody, aby včas odhalili cíl a směr útoku proti svobodě své vlasti. Orlando Garcia, jeden z Kubánců žijících v České republice, velmi emotivně apeloval na osvobození vězněných kubánských vlastenců směrem k těm, kteří demonstraci pozorovali okny ambasády USA.
Člen Výkonného výboru Světové rady míru (dále předseda KSM a člen ÚV KSČM) Milan Krajča mimo jiné řekl, že Světová rada míru znovu deklaruje svůj obdiv k příkladu, který dává pětice kubánských hrdinů, nespravedlivě uvězněných ve Spojených státech amerických za svůj boj proti terorismu.
Ladislav Stránský v závěru řekl, že pro pokrokový svět jsou věznění Kubánci národními hrdiny. Zdůraznil, že právo a pravda jsou na jejich straně. Patří jim obdiv a úcta!
Shromáždění, které sledovalo asi 30 uniformovaných příslušníků Policie ČR a několik tajných policistů, bylo zakončeno skandováním: Cuba sí, Yankee no!

Dle Haló novin, 13. září 2008, (svo)

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .