header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Odvolací soud potvrdil rozsudky nad pěticí kubánských bojovníků proti terorismu

Americký Federální odvolací soud potvrdil 4. června odsouzení pětice kubánských bojovníků proti terorismu, kteří jsou od roku 1998 vězněni ve věznicích v USA, i když anuloval obvinění vznesená proti třem z nich, kteří musí být znovu odsouzeni v Miami, jediném místě, kde neměli být souzeni vůbec nikdy. Porota tří soudců odvolacího soudu Jedenáctého okrsku v Atlantě, Georgii, vrátila 99-stránkovým rozhodnutím případy Ramóna Labaňina (doživotní trest plus 18 let), Fernanda Gonzáleze (19 let) a Antonia Guerrera (doživotní trest plus 10 let) zpět miamskému soudu.
Rozsudky Reného Gonzáleze (15 let) a Gerarda Hernándeze (dvojnásobný trest doživotí plus 15 let) zůstaly nedotčeny.

V Gerardově případu nebylo rozhodnutí jednomyslné, nýbrž 2:1. Soudkyně Kravitchová zdůvodnila na 16 stranách svůj postoj tím, že vláda nepředložila dostatečné důkazy k obvinění Gerarda z konspirace ke spáchání vraždy.
Atlantský soud rozhodl, že argumenty obhajoby jsou neopodstatněné. Udivující je politický styl soudního výroku, velmi vzdálený vyjadřování právních instancí a stranící vládě.
Výrok ponechává otevřenou řadu rozporů mezi názory dvou ze soudců a textem, který vypracoval a podepsal soudce Pryor, ultrapravičák, jenž přes nesouhlas Senátu získal své jmenování díky současnému republikánskému kandidátovi McCainovi.
Obhájci Weinglass, MacKenna, Horowity potvrdili, že budou pokračovat v právní bitvě zahájené v prosinci 2001, kdy byla pětice nespravedlivě odsouzena. Existují ještě další právní cesty, jich lze využít.
Gerarda podle jeho slov výrok nepřekvapil. „Je to týž soudní systém, který již déle než 20 let vězní Mumia, Leonarda Peltiera, a portorické politické vězně“, řekl. „Vydržíme tolik let, kolik bude třeba, 30, 40, ať je to, jak chce dlouho. Dokud bude bojovat jediný z vás venku, budeme bojovat i my, až se spravedlnost prosadí.“ Gerardo rovněž vzkázal dobrým přátelům: „všem, kdo se budou ptát, říkejte, že jsem v pořádku, dost silný a připravený to táhnout dál.“
Speciální slyšení k vynesení příštího rozsudku bude znova svolávat táž soudkyně, Joan Lenardová, která během celého zmanipulovaného procesu projevovala záporné postoje a v roce 2001 vynesla ony neuměřené rozsudky
Mezinárodní výbor za osvobození Pětice vyzval všechny přátele, výbory a bratry ve světě, aby zintenzívnili své úsilí, zmobilizovali všechny síly a od 6. června spolu s dalšími v USA, Evropě a Latinské Americe protestovali před sídly úřadů zastupujících americkou teroristickou vládu, která drží ve vězení těchto pět kubánských bojovníků.
Celý proces probíhá v době, kdy pro mezinárodního teroristu Luise Posadu Carrilese hledají právní opory pro jeho omilostnění.
Porota tří soudců Odvolacího soudu v New Orleansu, která na 4. června svolala slyšení k případu migračních provinění Luise Posady Carrilese se po hladkém jednání rozešla, aniž se vůbec vyslovila k platnosti žádosti předložené takzvanou Protiteroristickou prokukaturou federální vlády, a tak znovu prodloužila zdržovací postup, k němuž vydala pokyn administrativa George W. Bushe.
Podle amerických zákonů nemají nyní soudci stanovenu žádnou lhůtu pro rozhodnutí, zda přijmou odvolání jako takové k posouzení, či nikoli.
Luis Posada Carriles zůstává zatím na Miami svobodný, zdržuje se na místě, které jeho teroristická banda uchovává v tajnosti „aby chránila jeho soukromí“ a v mezičase se hlučně objevuje na veřejných akcích pořádaných „výborem na jeho podporu“, aby již svou přítomností vyzýval k používání terorismu proti Kubě.
Odvolání advokáta Ministerstva spravedlnosti se týká pouze a výhradně nelegálního vstupu Posady do Spojených států. Třebaže ve vystoupeních před soudem se poukazuje na teroristické aktivity obviněného, nebyl dotyčný Bushovou vládou nikdy za teroristu označen.
Nejpodivnější na tomto procesu, který má zabránit Posadovu vypovězení, je, že Státní zastupitelství případ stále vede jako migrační podvod, přestože soudkyně, která Posadu osvobodila, již řekla, že protože již obviněný strávil ve vazbě déle než rok, musel by být v případě odsouzení na základě tohoto obvinění tak jako tak okamžitě propuštěn na svobodu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .