header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Irce zmizely během převodu peníze na dovolenou kvůli sankcím USA proti Kubě

Irka, která se loni v létě na dovolené na Kubě pokusila převést peníze ze svého účtu v irské bance na svou irskou úvěrovou unii, zůstala v rozpacích, když jí zámořská banka zmrazila hotovost kvůli obavám, že transakce poruší sankce uvalené na karibský ostrov Spojenými státy.

Alby Sheehanová byla v létě na Kubě, když se pokusila převést relativně malou částku peněz ze svého běžného účtu PTSB na svou úvěrovou unii. I když převod nebyl velký, bála se, že se „zdrží“, pokud své bance nepodá vysvětlení, a protože jí na Kubě nefungoval mobilní telefon, věděla, že jí z irské banky nikdo volat nebude.

„Tak jsem do popisku napsala ‚Cuba savings‘ (kubánské úspory), “ řekla.

K internetovému převodu došlo 4. srpna, ale peníze paní Sheehanové prostě zmizely. „Když jsem kontaktovala úvěrovou unii, neměli o tom žádný záznam, zatímco moje vlastní banka, PTSB, jakékoli problémy popřela.“

Několik měsíců se marně snažila zjistit, co se stalo. Poté, co na konci listopadu položil bance otázky ohledně případu paní Sheehanové deník The Irish Times, byly peníze na její účet vráceny.

Mluvčí PTSB se omluvila za zpoždění při vracení peněz a uvedla, že se zamotala do mezinárodního sankčního režimu vůči Kubě, který ukládá „dosti zatěžující a složité požadavky na finanční instituce, aby sledovaly a případně vyšetřovaly transakce (domácí i mezinárodní) s cílem zajistit, že neporušují žádné příslušné sankce“.

Obchodní embargo uvalily na Kubu USA za prezidentování Johna F. Kennedyho a platí již více než 60 let. Bývalý americký prezident Barack Obama některá omezení zmírnil, ale jeho nástupce Donald Trump je zpřísnil. Během posledních desetiletí OSN při třiceti příležitostech opakovaně podpořila nezávaznou rezoluci proti sankcím se 185 zeměmi, včetně Irska, které proti nim hlasovalo ještě minulý měsíc.

Mluvčí PTSB uvedla, že jen za poslední rok bylo „vydáno sedm nových vln sankcí, které jsou banky povinny dodržovat“. Deníku The Irish Times řekla, že „čas od času to vede k tomu, že je transakce pozastavena kvůli přezkoumání, kde se mnoha lidem může zdát neškodná. V tomto případě jsme spokojeni s tím, že ačkoliv byla transakce naprosto legitimní, bylo pochopitelné, že byla označena jako transakce vyžadující přezkoumání“.

Mluvčí připustila, že v případě paní Sheehanové „trvalo vyšetřování pozastavené transakce příliš dlouho a nebylo uspokojivé“, a dodala, že se jednalo o „extrémně vzácnou událost a ne typickou pro službu, kterou poskytujeme“.

Cuba Solidarity Campaign, Great Britain | Supporting Cuba (cuba-solidarity.org.uk) 18. 1.2023 převzato z The Irish Times

www.irishtimes.com/your-money/2022/12/12/   
Překlad VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .