header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

GT: Západní nezávislí novináři odhalují propagandu NATO, která podněcuje ukrajinskou krizi

Čínský zpravodajský web Global Times zkoumá fungování západních médií během války na Ukrajině v souhlase s cíli svého imperialismu, snahu ostrakizovat všechny, kdo vnáší jiný pohled, snaží se odhalit příčiny rusko-ukrajinského konfliktu, roli státních i tzv. nevládních organizací (u nás nechvalně známý Člověk v tísni). Protože všechna zjištění GT platí i o českém mediálním světě, zveřejňujeme překlad.

Nedávno se na sociálních sítích objevily zprávy, že jedna z vysokých ukrajinských úřednic byla propuštěna kvůli několika obviněním, mezi nimiž dominovala veřejná vyjádření na mezinárodních fórech, v nichž bez ověřených důkazů popisovala sexuální útoky na děti, které údajně páchali Rusové. Vyvolalo to nejnovější kolo obav ohledně šíření dezinformací v rusko-ukrajinském konfliktu.

Ludmila Denisovová, ombudsmanka ukrajinského parlamentu pro lidská práva, byla 31. května zbavena funkce kvůli tomu, jak šířila nepodložené zprávy, v nichž podrobně popisovala obvinění ze sexuálních útoků na Ukrajině ze strany Rusů, uvedl 31. května Newsweek.

Podle Newsweeku k tomuto kroku došlo po rozhořčení nad formulacemi, které použila ve veřejných zprávách o údajných sexuálních útocích ze strany Rusů, aniž poskytla hmatatelné důkazy, přitom v těchto zprávách šířila neověřené informace.

V současném prostředí veřejného mínění v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem není neobvyklé, že strany, které chaos rozdmýchávají, se zabývají šířením falešných zpráv. Zatímco bezohledná expanze NATO zůstává hlavní příčinou probíhajícího rusko-ukrajinského konfliktu, členské státy NATO, zběhlé ve vymýšlení a šíření dezinformací, a některá západní média se v tichosti podílejí na uplatňování dezinformační taktiky a rozdmýchávání ohně.

Na zasedání OSN (ve formátu Arria) o situaci na Ukrajině 6. května kritizovali nezávislí novináři z mnoha zemí včetně Francie, Itálie, Nizozemska, Bulharska a Iráku západní média za propagandu používanou při informování o rusko-ukrajinském konfliktu.

"Viděla jsem válku, přesto nesmíme mluvit pravdu," řekla na setkání Sonja van den Endeová, nizozemská investigativní novinářka. "V Evropě jsme cenzurováni."

Deník Global Times hovořil se Sonjou van den Endeovou, italským fotoreportérem Giorgiem Bianchim, který se zúčastnil zasedání ve formátu Arria, a Johnem Markem Douganem, americkým novinářem, který stále připravuje reportáže z Ukrajiny - všichni pocházejí z "demokratických" západních společností, ale jsou ze všech stran napadáni za to, že vyprávějí příběhy a sdílejí názory, které nejsou v souladu s "politicky korektním" očerňování, Ruska na Západě v souvislosti s ukrajinskou krizí.

"Západ obviňuje Rusko z vytváření falešných zpráv, zatímco sám je závislý na užívání falešných narativů a lhaní použitém jako zbraně," řekla van den Endeová listu Global Times.

"Titul 'země svobody' byl Západu odebrán již dávno," dodal Dougan.

Když "tisková agentura" NATO obsadí Evropu

"Je těžké hrát si na oběť a přitom se chovat jako padouch."

Poté, co ukončil přednášku o Ukrajině bojkotovanou některými učiteli a studenty na místní škole v Itálii a zkreslenou médii a následně musel snášet současnou palbu kritiky a urážek ze strany "civilizované a mírumilovné společnosti", v níž žije, Bianchi, který se vrátil do Itálie ze zpravodajské práce a natáčení v oblasti Donbasu, zveřejnil na své stránce na Facebooku emocionální příspěvek.

"V tuto chvíli v Itálii, ale obecněji v celé Evropě, podněcovat uvažování o motivech Ruska v tomto konfliktu a chybách Evropské unie a NATO znamená být ocejchován 'putinismem'," uvedl Bianchi pro Global Times a poznamenal, že kromě obvyklého odsuzování a cenzury na sociální síti "nezávislíhosté pozvaní do televizních pořadů trpí skutečným mediálním 'lynčem' a útoky připomínajícími komando novinářů a intelektuálů".

Protože Bianchi odvážně svědčil o tom, že mainstreamová evropská média šíří propagandu o rusko-ukrajinském konfliktu, stal se podle svých slov terčem pomlouvačné kampaně, kterou vedly velké italské noviny.

Corriere Della Sera, jeden z nejvlivnějších italských deníků, zveřejnil 5. června 2022 seznam názorových vůdců, politiků, novinářů a vlivných osobností doplněný fotografiemi, který údajně sestavily italské zpravodajské služby a který obsahuje i Bianchiho osobní údaje.

Podle listu Corriere Della Sera se Bianchiho jméno několikrát objevilo v informačních složkách, které zpravodajské služby denně předkládaly vládě. Děje se tak pod tvrzením, že provádí "proruské politicko-propagační aktivity".

"Všechny tyto hypotézy jsou naprosto nepravdivé a postrádají jakoukoli oporu v důkazech. Jedná se o neobratný pokus umlčet každého, kdo nesouhlasí s šílenou politikou vlády, která nutí italský lid platit náklady na svévolně uvalené sankce proti Rusku," uvedl Bianchi a poznamenal, že tato atmosféra honu na čarodějnice zastrašuje většinu novinářů a intelektuálů, kteří ve skutečnosti mají stále větší tendenci se nevystavovat a nevyjadřovat se k eskalaci konfliktu, aby se vyhnuli riziku poškození svého veřejného obrazu nebo aby neutrpěli kariérní újmu.

Jako fotožurnalista, dokumentární fotograf a filmař se věnoval zahraničním reportážím z významných míst, jako je Sýrie, Burkina Faso, Myanmar a Vietnam. Jeho fotografie se objevily v hlavních západních novinách, časopisech a na mezinárodních výstavách a získaly řadu ocenění a vyznamenání.

Od roku 2013 podnikl Bianchi několik reportážních výprav na Ukrajinu, kde pozorně sledoval ukrajinské krize, od protestů "Euromajdanu" v roce 2014 až po vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu.

Bianchi si všiml, že ve zprávách západních médií se během současného konfliktu, který se odehrává již více než sto dní, objevovala některá nepodložená tvrzení, jako že Rusové údajně vyvražďují zranitelné skupiny obyvatel, že ruská armáda deportovala miliony lidí na Sibiř nebo že armáda byla zatlačena zpět a ztratila třetinu svých jednotek...

Co však Bianchi viděl na místě, je skutečnost, že Západ v roce 2014 a ještě dříve konflikt vyprovokoval a vyhrotil, a nakonec proměnil pokojné čtvrti v uprchlické tábory a hromady sutin.

"Dnes je běžné vidět stovky zvednutých rukou, které se zoufale chytají jídla hozeného z humanitárních kamionů. Ukrajina je obrovská tragédie a bije na poplach všem, kteří chtějí věřit, že mír, blahobyt a bratrství mohou trvat věčně," řekl.

Kvůli absenci skutečného ověřování vzhledem k cenzuře uvalené na ruská média a téměř úplné absenci nezávislých médií v Evropě a zejména v Itálii je vedena kampaň za démonizaci ruské armády, poznamenal Bianchi. "Tato zpravodajská média se ve skutečnosti změnila v tiskovou agenturu NATO."

"Lidé chtějí slyšet svědectví z první ruky, a ne názory neinformovaných jedinců placených velkými vydavatelskými skupinami, aby dělali poskoky vládě, která činí velmi nepopulární rozhodnutí," dodal.

Podle celoevropské mediální sítě Euractiv, která se specializuje na politiku EU, by téměř polovina Italů raději zbraně na Ukrajinu neposílala a pouze 29 procent respondentů s vysláním zbraní souhlasí.

V současné době stojí za to přemýšlet o tom, kdo je oběť a kdo padouch.

Na bojišti řádí lži a neonacismus

"Lží je mnoho, zejména pokud jde o bojiště. Když západní země ztratí kontrolu, začnou být ve své propagandě agresivní," uvedla pro Global Times van den Endeová, která v březnu uskutečnila tři cesty do východoukrajinských oblastí Doněcka a Luganska, odkud více než měsíc podávala zprávy.

Pro van den Endeovou je dvojnásob politováníhodné, že na Ukrajině díky jejím osobním zkušenostem řádí v oblasti veřejného mínění a šíření propagandy neonacistický ideologický proud, který Západ živí a usnadňuje.

"V jedné z opevněných míst v Lugansku jsme spolu s kolegy z Německa a Francie viděli některé věci neonacistických vojáků praporu Azov, včetně příruček NATO a důkazů jejich krajně pravicové ideologie. Moji zprávu o těchto nálezech však [západní společnost] zesměšnila a téměř ve všech běžných nizozemských novinách jsem byla vykreslena jako konspirační teoretik a nyní se ze mě stala ruská 'propagandistka'," řekla van den Endeová.

Van den Endeová poznamenal, že vedle médií hrají na současném bojišti stejně zákeřnou roli i Západem financované tzv. lidskoprávní organizace.

Amnesty International například 6. května vydala zprávu dokumentující údajné válečné zločiny spáchané ruskými silami při obsazování oblasti severozápadně od Kyjeva, včetně města Bucha.

"Incident v Buči je zahalen tajemstvím, vyžaduje skutečné zkoumání, zahrnuje vyšetřování obou stran, ukrajinské i ruské, a samozřejmě i z řad civilistů, nicméně zde vidíme, že Amnesty International není 'nezávislou' organizací, ale je placena západními vládami a EU, aby tlačila na svědky, aby vypovídali, že jim Rusové ublížili," uvedla van den Endeová.

Propagandistická kampaň Západu a potlačování novinářů připomíná nacistickou ideologii pod falešnými prapory svobody, demokracie a lidských práv. Vlna tohoto druhu myšlení se skrývá pod krajně pravicovými silami na Ukrajině, což je zhoubný vliv, který se dále rozněcuje, upozornila van den Endeová.

"Váš osud je ve vašich rukou," stojí ve výhružném dopise, který van den Endeová ukázala Global Times, pravděpodobně od extremistů, kteří požadovali, aby okamžitě přestala se svým současným zpravodajstvím, jinak že bude podrobena doxingu, takže budou zveřejněny její "konkrétní informace kolující na Darknetu", čímž bude vystavena plnému tlaku krize ve válečné zóně a následné internetové křížové výpravě.

Ačkoli není možné určit původ tohoto dopisu, van den Endeová poznamenala, že téměř všichni novináři a politické aktivity, které jsou nežádoucí pro extremistické síly na Ukrajině, byli uvedeni v rámci skutečného sankčního seznamu na ukrajinské stránce "Myrotvorec" (ukrajinské webové stránky s úzkými vazbami na ukrajinské bezpečnostní orgány a hackery)

Myrotvorec, který se sám označuje za nezávislou nevládní organizaci, zveřejňuje osobní údaje patřící těm, kteří jsou považováni za "nepřátele Ukrajiny". V rozporu se všemi zásadami ochrany soukromí, osobních údajů a dat jsou prostřednictvím portálu veřejně vyhledávány informace, jako jsou telefonní čísla, adresy bydliště, odkazy na sociální profily a jména případných dětí a příbuzných.

V roce 2015 vytvořili členové Myrotvorec falešnou webovou stránku proruských sil, kde byla záhy po registraci tisíců novinářů zveřejněna jména, e-maily, telefonní čísla a adresy více než 4 000 zahraničních novinářů, uvedla Al-Džazíra.

Jen několik dní po zveřejnění jejich osobních údajů byli v Kyjevě zastřeleni dva proruští představitelé. K odpovědnosti za obě vraždy se podle zpráv přihlásila ukrajinská nacionalistická skupina.

V roce 2017 vyzval Vysoký komisař OSN pro lidská práva Ukrajinu k vyšetřování stránky obsahující digitální černou listinu, informovala média.

Podle van den Endeové je však její osud v současné době stále v její režii, protože její reportáže jsou nezkreslenými zkušenostmi z první ruky a v terénu je mnohem více novinářů, kteří se snaží odhalit západní systém založený na válce a lži.

Ve svých rozhovorech v terénu van den Endeová uvedla, že od "druhé barevné revoluce" na Ukrajině v roce 2014, kdy Západ podporoval západní novou ukrajinskou vládu a prosazoval šíření fašistické ideologie, byli Ukrajinci o mnoho věcí ochuzeni, s nadějí, že místní lidé odmítnou vše, co souvisí s Ruskem.

"Západní země chtějí zničit Rusko, jak se o to v historii pokoušely mnohokrát, ale nakonec zjistí, že v téhle bryndě nejsou žádní skuteční vítězové," řekla van den Endeová.

Skuteční štváči

Nedávno se na sociálních sítích rozšířilo video amerického novináře Johna Marka Dougana, který informoval o vodní elektrárně Kachovka na Ukrajině.

V hojně šířeném videu Dougan 25. května navštívil vodní elektrárnu, odkud podle zpráv západních médií ukrajinská armáda vyhnala ruské jednotky, ale Dougan řekl, že viděl, že ruská armáda má elektrárnu skutečně pod kontrolou a dokonce zabránila některým ozbrojeným silám v pokusu o raketový útok, čímž zachránila životy lidí na obou stranách Dněpru před hrozbou protržení hráze.

Veterán americké námořní pěchoty a bývalý policista byl západními médii označen za "účastníka propagandistického projektu podporovaného Kremlem", když svou cestu do válečné zóny zdokumentoval a své zážitky z Ukrajiny názorně ukázal prostřednictvím videí na západních sociálních sítích.

Dougan řekl deníku Global Times, že je mu jedno, jak ho Západ definuje, protože mluvil přímo s lidmi, kteří žijí ve městech, jako je Mariupol a Doněck.

"Moje důvěra v jejich pravdivost je stoprocentní, protože to byli lidé, kteří trpěli, a oni nebudou neupřímní, aby chránili viníka. Většina novinářů velkých agentur, zejména západních, však tuto možnost nemá. Jsou jim dány body k vyjadřování, směrnice, které mají následovat."

Na bojišti Dougan podle svých slov zjistil, že aktéři se špatnou vírou ještě zhoršují už tak krvavý konflikt.

Západní politici dostanou zaplaceno ze zákona o dodatečné pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů, který 21. května podepsal Biden. To ve skutečnosti způsobí dlouhodobou patovou situaci na Ukrajině, v Rusku, a dokonce i v celé Evropě, řekl Dougan.

"Mnoho lidí však tyto zbraně podporované USA bere a prodává je teroristickým organizacím na černém trhu. V důsledku toho budou tyto zbraně v budoucnu použity k zabíjení lidí v Evropě a na dalších místech," řekl Dougan s tím, že je téměř nemožné monitorovat oběh těchto zbraní.   

"Na této válce zbohatnou zločinci, kteří ji prosadili. Ale v budoucnu toho tito štváči budou nakonec litovat," dodal.

Zdroj: https://www.globaltimes.cn/page/202206/1268125.shtml

Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .