header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Oslavy narozenin V. I. Lenina a schůze luganského Komsomolu

Zveřejňujeme zvláštní reportáž předsedy Společnosti přátel Luganské a Doněcké lidové republiky Jaromíra Vaška z okamžiků a jednání strávených společně s komunistickou mládeží Luganska během výročí narození revolucionáře a zakladatele prvního dělnického státu Vladimíra I. Lenina.

V centru Lugansku se 22. 4. 2022 konaly oslavy 152. výročí narození V. I. Lenina, kterých jsem se zúčastnil. Na prostranství před sochou V. I. Lenina se na centrálním Divadelním náměstí shromáždili luganští komunisté a komsomolci, aby uctili památku vynikajícího ruského revolucionáře, zakladatele sovětského státu a pokračovatele díla Karla Marxe a Bedřicha Engelse.

Účastníkům byly rozdány rudé prapory, vlajky SSSR a květiny, každý si připnul i odznáček Lenina. Slavnostní shromáždění provázelo několik krátkých projevů představitelů KS Luganska, za Luganský Komsomol vystoupila jeho předsedkyně Anna Brechová, za Muzeum Paměť Donbasu jeho ředitel Anatolij Feoktistov. V projevech bylo připomenuto veliké teoretické dílo i praktická činnost V. I. Lenina. Ideje V. I. Lenina jsou nesmrtelné a je nutné je využít i v současnosti v boji proti kapitalismu. Po projevech účastníci shromáždění položili k soše V. I. Lenina květiny. Mezi komsomolci byla přítomna i čerstvá komsomolka (dříve pionýrka), 15letá dcerka Anny Naďa (žákyně 10. třídy naší druhé družební školy, 38.ZŠ Klimenta Vorošilova v Lugansku).

Část účastníků se potom přesunula k dalšímu pomníku V. I. Lenina, do staré části města na náměstí Revoluce, kde byly rovněž položeny k pomníku květiny. Několik okolojdoucích se k akci připojilo a diskutovali o velikém díle V. I. Lenina.

Tentýž den odpoledne se v místnosti Muzea Paměť Donbasu konala pravidelná schůze Luganského Komsomolu, kterou vedla jeho předsedkyně Anna Brechová. Této schůze se zúčastnili převážně noví mladí členové Komsomolu, které získala trpělivou prací Anna Brechova za posledních půl roku (zatím získala 15 nových členů). Jsou mezi nimi i studenti Univerzity Vladimira Dalja, kde působí naše České kulturní centrum Julia Fučíka (ČKC). Na úvod mě Anna představila a já jsem řekl komsomolcům pár slov o naší Společnosti přátel LLR a DLR (Společnosti), o ČKC, KSM, KSČM, Levé perspektivě (LP), českých vlasteneckých organizacích. Pohovořil jsem také o demonstracích v ČR proti dodávkám českých zbraní a vojenské techniky banderovskému režimu na Ukrajině. Pozdravil jsem mladé komsomolce jménem KSM, Společnosti, KSČM a LP. Řekl jsem jim, že jsme ve společném prohlášení Společnosti, KSM a LP podpořili uznání Luganské a Doněcké lidové republiky. Hovořil jsem o spolupráci mezi komsomolci a komunisty ČR a LLR. Mladí komsomolci byli nadšeni naší podporou a děkovali nám. Také oni pozdravují soudruhy z KSM, Společnosti, KSČM a LP. Pak probíhala schůze. Komsomolci mj. připravovali na 30.4. brigádu na úpravu okolí památníku Rudé armády nedaleko Domu kultury V. I. Lenina.

Jaromír Vašek, předseda Společnosti přátel LLR a DLR, vedoucí Českého kulturního centra Julia Fučíka v Lugansku, Lugansk, 22. 4. 2022

Další reportáže Jaromíra Vaška z lidových republik na stránkách společnosti http://donbas.cz/

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .