header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Světová odborová federace podporuje boje pracujících USA

Dramatický nárůst bojů o pracovní místa, včetně několika ostře sledovaných hospodářských stávek v různých sektorech, vyvolal ve Spojených státech napětí třídy v míře, jakou jsme nezažili po mnoho desetiletí.

12 000 tesařů, 10 000 pracovníků vyrábějících těžkou zemědělskou strojní techniku ve firmě John Deere, 31 000 zdravotníků organizace Kaiser, 60 000 pracovníků hollywoodské televizní, divadelní a filmové produkce, 1 100 horníků v Alabamě a 1 400 pracovníků firmy Kellogg, zpracovávající obiloviny tvoří jen část desetitisíců pracujících, zapojených letos do stávek proti 178 zaměstnavatelům, včetně 12 stávek tisícovky nebo i více pracujících za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky.

To je v kontextu pandemické ekonomiky, v níž jen v srpnu 2021 opustilo práci 4,3 milionu pracujících, což zesílilo to, co sdělovací prostředky označují za „nedostatek pracovních sil“. Mezitím společnosti a vlastníci dosáhli rekordních zisků. Zisky Johna Deereho se v posledních letech zvýšily o 61 % a plat generálního ředitele během pandemie vzrostl o 160 %.

Ekonomický stres spojený se zvýšenými obavami ze zdravotních rizik a zvyšujícím se třídním uvědoměním si pákového efektu kolektivní moci pracujících vyvolal rostoucí vlnu agrese vůči nim. Tato ekonomická aktivita se navíc přidává k 18 měsícům společenského povstání vedeného národně osvobozeneckým bojem proti rasismu a policejnímu teroru. Pokud se americké pracovní síly do této činnosti zapojí, je možný nový nástup organizovaného, třídně orientovaného dělnického boje proti monopolnímu kapitalismu.

Pracující všude na světě by měli salutovat těmto bojům ve Spojených státech za zvýšení dělnické síly. Světová odborová federace, zastupující 105 milionů odborově organizovaných pracovníků ve 133 zemích, jako jediná mezinárodní, demokratická, třídně orientovaná federace stojí bok po boku v solidaritě se stávkovou vlnou amerických pracujících.

Sekretariát SOF, 22. října 2021

Překlad VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .