header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Každé páté dítě v Česku je ohroženo chudobou

Chudobou je v Česku ohroženo osmnáct procent všech dětí. Přitom v rodinách nezaměstnaných a neúplných domácností, kde chybí otec či matka, se podíl takto ohrožených dětí pohybuje mezi 43 až 50 procenty. Vyplývá to ze studie Příjmová chudoba a materiální deprivace dětí v České republice, kterou vypracoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. „Chudoba v českých podmínkách neznamená hlad, nebo že by se děti v otrhaných šatech třásly chladem.

Mají ale ztížený přístup ke vzdělání, k počítačům, ztíženou možnost absolvovat dobré školy, využívat zájmové kroužky, rozvíjet svůj intelekt, smysluplně trávit svůj čas, jezdit s rodiči na dovolenou či se spolužáky do škol v přírodě,“ uvedla analytička Martina Hronová. Dodáváme, že ruku v ruce k tomu jde školní šikana a ekonomický rasismus - kdo nemá značkové oblečení či model telefonu zrovna "in", je out...

Chudoba se projevuje i horší kvalitou bydlení či skladbou stravy. Specifickému problému dětské chudoby přesto dosud nebyla v naší republice věnována žádná zvláštní pozornost. Neexistují ani projekty na její eliminaci. To by se musel pak přiznat jakýsi původ v celém systému....

V EU jsou za chudé považovány ty osoby, jejichž měsíční příjem nedosahuje 60 procent nejčastějšího příjmu v zemi, tzv. mediánu. Ten se v České republice pohybuje kolem šestnácti až osmnácti tisíc korun hrubého měsíčně. (Politici ale rádi uvádí průměrný příjem, který je vyšší, ale většina obyvatel ho nedosahuje vlivem obrovských platů horní vládnoucí třídy).

Pro chudé rodiny představují největší zátěž výdaje spojené s bydlením a problém se zostří ještě s připravovanými deregulacemi a rostoucími cenami služeb. Obrovským problémem je to pro 55 procent těchto rodin. .

„Dá se očekávat, že urychlení deregulace nájemného podstatně rozšíří skupinu občanů, kteří budou mít výrazné problémy, jak vyjít se svými příjmy,“ upozorňuje poslanec Stanislav Křeček ze Sdružení nájemníků, jenž je expertem na bydlení a problematiku nájemného.

Česko se s osmnácti procenty chudobou ohrožených dětí pohybuje v pomyslném evropském žebříčku zhruba v polovině spolu s Belgií, Slovenskem a Maďarskem. Nejlépe na tom jsou s 9 až 10 procenty Švédsko, Dánsko a Finsko. Naopak v Polsku je 29 procent chudých dětí a v Itálii, Irsku, Portugalsku a Španělsku 22 procent.

Problém je ještě ale složitější - „Chudoba se reprodukuje, zhoršuje životní šance jednotlivců,“ zdůraznila Hronová. V praxi se to projevuje tak, že lidé, kteří vyrostli v chudobě, zpravidla nepodporují svoje děti, aby získaly vzdělání. Přitom je to prakticky jediný způsob, jak z pasti chudoby uniknout.

Chudoba či její hrozba jsou také podle sociologů jedním z faktorů, které mladé páry v Česku berou v potaz při rozhodování, kolik nakonec budou mít dětí.

Potíže se zdroji na získání bytu, na vytvoření klidného rodinného zázemí, na důstojný život bez honby za každou korunou, která by zaplatila splátky a služby, jsou tak hlavními viníky demografického stavu společnosti. Pravda, vlivem nástupu silných 70. ročníků se nyní rodí zdánlivě dost dětí, ale to je bohužel zavádějící faktor...

S rostoucí chudobou, rostoucími nůžkami mezi bohatými a chudými nejen ve třetím světě, nejen mezi Severem a Jihem, ale i v České republice, s rostoucími asociálními škrty, deformami zdravotnictví, školství, penzijního a daňového systému se úbytek mladé krve a zvětšující se podíl chudých rapidně projeví na stavu země. A to již v dohledné době několika desítek let....

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .