header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Voloďa - umělec, bojovník, komunista

"Chile naslouchej!“ Po 15 let přes rádio Moskva zněl hlas Valentýna Teitelboima Voloského, lépe známého jako Volodi Teitelboima, který se narodil 17.března 1916 v Chile a vždy stál v první řadě politického a literárního života Chile. Ve svém dlouhém životě působil jako spisovatel, životopisec, literární kritik, zakladatel a redaktor novin "El Siglo", rozhlasový moderátor, právník, poslanec, senátor a generální tajemník Komunistické strany Chile.

Syn židovských imigrantů vstoupil v 16 letech do Komunistického svazu mládeže Chile. Během pronásledování komunistů ve 40. letech byl zadržen a uvězněn v koncentračním táboře v Pisagua. V roce 1954 založil a vedl kulturní časopis "Aurora", od roku 1961 byl poslancem a od roku1965 až do puče v roce 1973 senátorem za Komunistickou stranu Chile. V roce 1973 se vydal na žádost prezidenta Salvadora Allendeho na politickou cestu Evropou. Kvůli puči nemohl již podstoupit cestu zpět do své vlasti. Od 12.září 1973 vysílal Voloďa po 15 let na rádiu Moskva program "Chile naslouchej!". Jeho komentáře byly v Chile zachycovány noc co noc krátkými vlnami. Jeho úkolem bylo zprostředkovat Chilanům, co se v Chile opravdu děje, protože totální cenzura, zákaz vycestování a drastické pronásledování komunistů nedovolovaly dozvědět se pravdu. V exilu sepsal řadu spisů "La Araucaria", které byly 12 let důležitým hlasem kritického odporu intelektuálů, stejně tak jako jiných Latinoameričanů v exilu.
Na konci diktatury se roku 1988 vrátil v utajení zpět do Chile. V následujícím roce se stal generálním tajemníkem Komunistické strany Chile. Kvůli nádherným dimenzím jeho literárního díla mu byla v srpnu 2002 propůjčena národní cena za literaturu.
Voloďa byla neúnavný bojovník za důstojnost a práva dělníků, přítel lidu a demokrat. Voloďa byl vůdcem strany až do posledních dnů svého života. Náš ctěný a milovaný soudruh Voloďa zemřel večer 31. ledna.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .