header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Protilidový režim v ČR je prodejný a zločinný

Přes 500 lidí přišlo včera v podvečer v 17 hodin na protivládní demonstraci na náměstí Jana Palacha, dříve Krasnoarmějců, aby vyjádřili svou touhu po socialismu, po důstojném životě. Uspořádaly ji Pražská rada KSČM, Komunistický svaz mládeže (KSM) a další levicové organizace České republiky v památný den vítězství pracujících naší země nad reakcí před 60 roky. Občané tady bouřlivě protestovali vůči zdražování, protiústavním poplatkům ve zdravotnictví a snahám o zavedení školného. Odmítli také vládní destrukci sociálního systému včetně důchodového zabezpečení, ponižující nezaměstnanost.

Předsedkyně Pražské rady KSČM Marta Semelová ve svém vystoupení připomněla primátoru Pavlu Bémovi a jemu podobným pravičákům, že za předlistopadového režimu, který je mu tolik proti srsti, zadarmo v naší zemi vystudovali, každý měl práci a bezplatnou zdravotní péči, sociální jistoty a střechu nad hlavou. Vyzvala je: Zeptejte se mladých rodin, kterým jste sebrali porodné, seškrtali sociální dávky, přídavky na děti a nemocenskou! Zeptejte se nás, na které dopadlo zdražování prakticky všeho - základních životních potřeb, potravin, nájmů, elektřiny, plynu, vodného a stočného, jízdného a veškerých služeb. Zeptejte se seniorů, kteří se neobejdou bez doktora, pro něž jsou léky životně nutné, kteří jsou nuceni k pobytu v nemocnici. Zeptejte se jich, který režim je zločinný... Projev Semelové i následujících řečníků byl přerušován skandováním: Hanba vládě! Topolánek ven! Sociální škrty, nezaměstnanost, máme toho dost! Kapitalismus, bída, špína, hnus. Zdraví není zboží! Místo zbraní, štítů, statisíce bytů. V jednotě je síla!

Jiří Šeda z Rychnova nad Kněžnou držel transparent, který hlásal: Vláda, která nechce zajistit bezplatné školství a zdravotnictví, potřebuje razantně zrušit! Semelová se také rázně ohradila proti lžím senátorů Mejstříka, Štětiny a některých poslanců i členů české vlády, tvrdících, že komunisté ohrožují demokracii. Zdůraznila, že současná vláda nehájí zájmy našeho lidu, ona svůj lid prodává. Utrácí miliony, zatímco v podhradí se propadáme na hranici bídy. Vytkla pánům ze Strakovky plýtvání penězi, kdy na informační kampaň pro výstavbu amerického radaru v Brdech vyhodili do povětří částku 15 milionů korun, za kterou by chirurgové mohli vykonat 150 operací kyčelního či kolenního kloubu a zkrátit přitom i několikaleté čekání pacientům na tyto operace. Semelová poukázala i na další luxus - na plýtvání penězi nás, daňových poplatníků. Například ministr vnitra Ivan Langer si nechal modernizovat kancelář za 17 milionů korun. Přezbrojení Armády ČR obrněnými transportéry pohltilo dvě miliardy korun, přičemž by tato částka stačila na studium 30 tisíc studentů. Téměř tři miliardy korun spolknou zahraniční mise a zastoupení ČR v cizině. Pro srovnání, tyto marnotratné náklady by postačily na nutnou rekonstrukci Úrazové nemocnice v Brně se špičkovým traumacentrem, kterou trestuhodně zrušil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Semelová také poukázala na pokřivenou tvář zpupného režimu, v němž kdo má peníze, tak má vše. Může si kupovat hlasy, korumpovat, podvádět, může si koupit novodobé odpustky v podobě kauce. A tak stále naléhavěji zní hlas Mistra Jana Husa, navodila Semelová reminiscenci na velikého českého reformátora, který pranýřoval zlořády prelátů: Musíš se narodit? Zaplať! Musíš k doktorovi, do nemocnice, na pohotovost či potřebuješ léky? Zaplať! Toužíš po vzdělání? Zaplať! Chceš, aby se s tebou tvoji blízcí důstojně rozloučili na tvé poslední cestě? Zaplať! To je modro - černo - zelená představa demokracie a svobody. Je na čase říci: Dost!


Nastavené zrcadlo dnešním vládcům

Jsme zde, abychom navzdory výhrůžkám pražského primátora Béma jasně demonstrovali svůj zásadní a jednoznačný nesouhlas se současnou situací v naší zemi. Jsme svědky stupňujících se útoků na základní sociální práva a výdobytky pracujících. My, komunisté, takovýto vývoj odmítáme, řekl shromážděným předseda KSM Milan Krajča. Prezident republiky Václav Klaus nemůže tvrdit, že zažíváme nejlepší období v historii naší země, aniž by se nesetkal s posměchem a opovržením všech, na něž dopadá krutá realita dneška. Je to například neobyčejně výrazná vlna všeobecného zdražování, které jsou nuceni lidé čelit. Dřívější samozřejmosti se stávají luxusem. Krajča kritizoval také přeměnu bezplatné zdravotní péče ve výdělečnou činnost, tendenci o prosazení platby školného, prozatímní zvýšení hranice odchodu do důchodu na 65 let i pošlapávání práva člověka na práci, kdy v naší zemi kapitalismus zrekrutoval statisícovou armádu nezaměstnaných. V této spojitosti připomněl Všeobecnou deklaraci lidských práv z roku 1948, dle níž má každý právo na práci, na svobodnou volbu zaměstnání, na spravedlivé a uspokojivé pracovní podmínky a na ochranu proti nezaměstnanosti. Tato práva jsou dnes v ČR naprosto zdegradována! Podle Krajči tato fakta nastavují nemilosrdné zrcadlo současným vládcům ČR, stoupencům kapitalismu, hájícím zájmy hrstky bohatých a mocných na úkor naprosté většiny obyvatel.

Předseda KSM rovněž odsoudil vojenskou účast ČR v krvavých imperialistických válkách USA a Evropské unie v Afghánistánu, Iráku a ve střední Africe, kdy s českou účastí na těchto výbojích Washingtonu a Bruselu nesouhlasí většina českého národa. Za vrchol pokrytectví pak označil propagandistické lámání našich občanů vládou, aby se nevzpírali vybudování radarové základny USA. Je vidět, že na politiku vojenských agresí je ve státní pokladně více než dosti, obyčejným lidem však vláda nabízí pouze již tolikrát opakované utahování opasků, řekl Krajča. Rovněž vyslovil distanc od politiky ČSSD, horující pouze pro sociálnější verzi kapitalismu. Jedině boj za socialismus je jasnou odpovědí na bídu a mizérii, kterou přináší současná krize. Právě dnešní datum je v naší historii spojeno s úsilím o socialismus jako žádné jiné, řekl Krajča. Předseda KSM vyslovil naději na zvrat nynějšího negativního vývoje. Ujistil, že KSM se staví na stranu občanských aktivit, vzdorujících protilidové politice vlády, podporuje k tomu veškeré petice, demonstrace a stávky. Vládu, stejně jako systém, který reprezentuje, můžeme porazit. Lidé si zasluhují důstojný život, ne živoření! Socialismus je naším programem, zakončil Krajča.


Lidé musí dostat odvahu

Jak ve svém projevu řekl poslanec Václav Exner, tak vláda není schopna ke splnění svého programu dostat na Václavské náměstí 200 tisíc lidí, jako se to podařilo Klementu Gottwaldovi právě před 60 lety na podporu Budovatelského programu, který vyhlásila vláda Národní fronty po volbách v roce 1946. Ale dnes by se ani oněch 200 tisíc lidí, kteří mají z Topolánkovy vládní politiky prospěch, nenašlo,, neboť v současnosti vláda České republiky není vládou českého lidu. Politika současných koaličních vlád je politika špíny, korupce, úplatků, politika přinucování k názorům..., uvedl Exner. Zdůraznil, že špatnou politiku lze zrušit a nahradit ji lepší.. Lidé ale musí dostat odvahu a k této věci se přihlásit. Nenechat na sobě štípat dříví, nechovat se jako stádo ovcí, které vedou na porážku, nabádal řečník. Bohužel, mnoho lidí dneska naprosto oprávněně nadává u lékaře, v hospodě, ale neprojeví tento svůj názor v místech, která jsou k tomu určena. Především při volbách a při protestech, jako je ten dnešní (rozuměj včerejší).

Exner uvedl, že KSČM volá také po tom, aby byla obnovena kontrola lidu, kontrola, která může poukázat na všechny nešvary v naší zemi. Vzal si také na paškál přítomného provokatéra Jana Šinágla, který stál s vlajkou USA v ruce za jeho zády. Exner přitom podotkl, že i tato vlajka je pro nás signálem nezávislosti, odvahy a svobody, ovšem ne ale současná americká administrativa!, upozornil. Šinágl se přitom tvářil vyjeveně a sklidil posměch demonstrantů. Pan Šinágl nám možná přišel připomenout, že bude-li pokračovat dál v činnosti česká vláda, dostaneme se v oblasti zdravotnictví na úroveň, která existuje ve Spojených státech amerických, kde přibližně 40 milionů amerických občanů je bez jakéhokoliv zdravotního pojištění, uzemnil provokatéra Exner. V 17 hodin 40 minut se vydali demonstranti, mezi nimiž jsme zahlédli i místopředsedu ÚV KSČM Čeňka Milotu a vedoucího mezinárodního oddělení ÚV KSČM Hassana Charfo, na pochod přes Mánesův most k Úřadu vlády ČR a provolávali přitom protivládní hesla. Přímo před úřadem pak skandovali: Demisi, demisi... Demonstraci zakončili zpěvem Internacionály, což na tomto místě působilo s rudými vlajkami zvláště sugestivně.

26. února 2008, Jan JELÍNEK, Halo noviny

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .