header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Solidarita s lidem Bolívie

Politický proces v zemi Evo Moralese čelí kritickému okamžiku. Reakcionářské síly, oligarchie, vláda USA a některé evropské síly podněcují širokou kampaň zaměřenou na zvrácení pokrokových procesů v této latinskoamerické zemi. Cílem všech těchto sil je zablokovat změny prosazované Ústavním výborem pro demokratickou ústavu ve prospěch všelidových požadavků. Zpátečnické síly poražené v říjnu 2003 a ve volbách v roce 2005 se opět snaží zreorganizovat své řady, aby zastavily jakoukoli změnu a podlomily prezidenta Evo Moralese. Za účelem dosažení svých cílů využívají jakýchkoli prostředků, včetně ozbrojeného násilí.

Pokrokové síly země, společenská hnutí a organizace, se po hrdinských bitvách spolu s Hnutím za socialismus (MAS) Moralese staly vítězi ve volbách s velkou většinou. Nyní se tyto síly snaží zhodnotit toto vítězství tak, aby byly přijaty a nadále prosazovány důležité požadavky pracujících.

My, signatáři této výzvy, ostře odsuzujeme podporu, kterou poskytuje vláda USA (ale jde i o její přímé zapojení do podvratných akcí) pravici v Bolívii. Také odsuzujeme skandální toleranci, jakou vůči těmto nepřijatelným akcím ukazují ostatní imperialistické státy a mezinárodní organizace.

Neodkladným úkolem je, aby reakcionářské síly byly jednoznačně odsouzeny, izolovány a poraženy na národní i mezinárodní úrovni. Stojíme na straně lidu Bolívie a plně podporujeme velké nasazení proti plánům na státní převrat. Podporujeme spojenectví mezi lidem a vládou Bolívie proti machinacím oligarchie.

Vyjadřujeme naši plnou solidaritu bolivijskému lidu, vládě prezidenta Evo Moralese, Komunistické straně Bolívie, MAS-IRSP i všem dalším pokrokovým a protiimperialistickým silám a hnutím v jejich velké bitvě na obranu pokrokových výtěžků, v boji za hlubší změny.

Vyzýváme k všestrannému rozvoji širokého hnutí solidarity s protiimperialistickými silami a lidem Bolívie.

Strany: PADS, Alžírsko, KS Argentiny, Demokratická pokroková tribuna z Bahrajnu, KS Bangladéše, KS Běloruska, Dělnická strana Belgie, KS Bolívie, KS Brazílie, KS Británie, Nová KS Británie, Strana bulharských komunistů, KS Chile, AKEL, KSČM, KS v Dánsku, KS Egypta, KS Estonska, KS Finska, řecká KKE, KS Indie, íránský TUDEH, KS Irska, Dělnická strana Irska, KS Izraele, Strana italských komunistů, Jordánská KS, Socialistická strana Lotyšska, Libanonská KS, KS Lucemburska, KS Makedonie, mexická Strana komunistů, Lidová socialistická strana Mexika, Nová KS Nizozemí, KS Norska, Peruánská KS, Filipínská KS (PKP-1930), KS Polska, portugalská PCP, Socialistická aliance Rumunska, KPRF, KS národů Španělska, KS Srí Lanky, Súdánská KS, KS Švédska, KS Turecka (TKP), KS Uruguaye, KS USA, KS Venezuely, Nová komunistická strana Jugoslávie.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .