header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zvedají neonacisté hlavu?

Další 2 akce neonacistů se konaly uplynulý rozšířený víkend. Za tiché asistence policie beztrestně vyřvávali rasistická hesla. Pod dohledem Policie ČR, jejích těžkooděnců a vrtulníku si v sobotu dalo v Kladně sraz asi 200 příznivců krajní pravice. Akci pořádali Autonomní nacionalisté Střední Čechy. Pochodovali centrem města na Náměstí Jana Masaryka. V projevech kritizovali současnou vládu i vlády minulé a zejména vyjadřovali odpor proti etnickým menšinám jako původci "všeho zla".

Neonacisté pochodovali se státními a černými vlajkami a tabulemi s hesly Zastavte demokratickou diktaturu. Cestou křičeli hesla Nic než národ či Práce, kázeň, odvaha a řadu dalších.

Pořadatel akce Jiří Bunda informoval novináře, že nacionalisté na tento typ akcí zvolili novou taktiku s oblečením. Podle jeho slov doporučují černé oblečení bez symbolů, aby nedávali záminku k zásahům policie. Jednotné oblečení má také ztížit monitoring členů pravicového hnutí ze stran antifašistů.

Asi 80 členů a příznivců krajně pravicového hnutí Národní korporativismus zase demonstrovalo 28. 9. v Bruntále. Úřady zde na stejný den zakázaly demonstraci Komunsitického svazu mládeže proti radarové základně....  Akce neonacistů byla oficiálně namířena proti komunismu.    Pravicoví extremisté zhruba hodinu pochodovali na bruntálské náměstí, kde jejich vůdci přednesli proslovy. 

Průvod pravicových radikálů sledovali antifašisté podobně jako v Kladně, kde se antifašisté setkali také v neděli, pod heslem Kladenská alternativní mládež proti fašismu a rasismu z Vodárenské ulice na Náměstí Svobody. Mladí anifašisté během asi šestikilometrové trasy skandovali hesla proti fašismu a nacionalismu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .