header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Svobodu kubánské pětici!

Pokrokově smýšlející občané České republiky předevčírem demonstrovali před velvyslanectvím Spojených států amerických za osvobození pěti národních kubánských hrdinů, vězněných již devět let v amerických žalářích. Manifestaci uspořádaly Komunistický svaz mládeže (KSM) a Společnost česko-kubánského přátelství.

Shromáždění vévodil transparent s nápisem: SOLIDARITA S KUBÁNSKOU REVOLUCÍ. VIVA CUBA! PRYČ S IMPERIALISMEM, portrét Che Guevary a také prapor Klubu českého pohraničí z Berouna, který třímal v ruce Jiří Pokorný. Hlavní projev přednesl Milan Krajča, předseda KSM, byl přerušován skandováním Kuba si, Yankee no, Hanba Bushovi. Na pokřik provokatéra z druhé strany chodníku pak zaznělo úderné: Ať žije mezinárodní solidarita. Jak řekl ve svém vystoupení Krajča, tak Gerard Hernadez Nordelo (odsouzený na dvojnásobné doživotí plus 15 let), Fernando Gonzalez Llort (19 let), Antonio Guerrero Rodríguez (doživotí plus 10 let), René Gonzalez Sechverert (16 let) a Ramón Labaňino Salazar (doživotí plus 18 let), byli odsouzeni ve zmanipulovaném soudním procesu ke krutým trestům, kdy americká justice hrubě porušila jejich základní lidská práva.

Zločinem těchto vlastenců je to, že v Miami na Floridě získávali informace o protikubánských plánech teroristických organizací, operujících v této oblasti. Podle Krajči k nim zejména patří Kubánsko-americká národní nadace, Rada pro svobodu Kuby, Bratři k záchraně, takzvané Hnutí za demokracii, paravojenská organizace Alfa 66 a mnoho dalších teroristických skupin s dlouhým rejstříkem kriminálních aktivit, organizovaných a uskutečňovaných proti Kubě z území USA a třetích zemích v rozporu s platnými americkými zákony a normami mezinárodního práva. Posláním pětice Kubánců bylo tyto zločinecké aktivity monitorovat, předávat o nich informace kubánským úřadům a zabránit tak podvratným akcím proti Kubánské republice.

Ve svých výpovědích před soudem USA osočená pětice popřela, že měla v úmyslu poškodit USA a ublížit jejich obyvatelstvu, což jí bylo podsouváno, připomněl Krajča. Provinili se tím, že nechtěli krveprolití. Přesto musí nyní pykat, protože soud rozpoznal teroristy právě v nich, nikoliv v těch, kteří osnovali ozbrojené akce proti lidu největšího karibského ostrova. Kubánští hrdinové byli postaveni před soud, který probíhal ve velice nepříznivých a nepřátelských podmínkách vůči nim, což bylo v rozporu se samotnými americkými zákony. To bylo uznáno nejen orgány OSN, ale již i americkou justicí! Neexistují ani svědectví ani důkazy, jež by Kubánce usvědčovaly ze zločinů, za něž byli nespravedlivě odsouzeni, zdůraznil předseda KSM.

Mnohaleté věznění těchto mužů, odloučených v žalářích jen potvrzuje, že USA porušují i principy mezinárodního a humanitárního práva. Jsou jim upírány také návštěvy nejbližších rodinných příslušníků.

Krajča ocenil rostoucí hnutí mezinárodní solidarity s kubánskou pěticí, jež je zároveň i podporou Kubánské republiky, která je obětí americké genocidní hospodářské blokády, terorismu a nepřátelských útoků všeho druhu, uskutečňovaných z území USA, jejichž vláda zcela nepokrytě vyhlašuje záměr zničit její ústavní socialistické společenské a státní zřízení všemi prostředky. Miliony lidí po celém světě žádají propuštění Kubánců na svobodu. Jsou mezi nimi osobnosti akademického a uměleckého života, nositelé Nobelovy ceny, významné politické strany a hnutí, odborové organizace. Významnou roli v mezinárodní kampani sehrává také Světová federace demokratické mládeže, které je KSM členem. Petici za osvobození vězněných Kubánců podepsalo již téměř 10 000 občanů České republiky. Také zde jasně a otevřeně požadujeme okamžité osvobození nespravedlivě uvězněných pěti kubánských hrdinů, prohlásil M. Krajča.

Právě včera začaly na celé planetě mezinárodní dny solidarity s žalářovanými vlastenci. Pětice musí být zproštěna obvinění a osvobozena. Náš mezinárodní boj za její propuštění je bitvou za pravdu a proti terorismu. Jeho cílem je rozbít zeď ticha, kterou se imperialismus Spojených států snaží postavit okolo tohoto případu, odhalovat manipulace a lži o nestrannosti soudu, který nebyl spravedlivý. Ať žije socialistická Kuba! Svobodu pěti hrdinům!, zakončil vystoupení M. Krajča.

Jiří Rajdl, tajemník českého Výboru za osvobození pěti kubánských národních hrdinů, vyjádřil přesvědčení, že v kauze vězněných nakonec zvítězí právo a spravedlnost. Řečník uvedl, že lidé v České republice také dostávají dopisy od vězněných, svědčící o jejich statečnosti a odhodlání nepodrobit se ani za mřížemi nátlaku a beznaději. Rajdl přečetl shromážděným úryvek z dopisu od Fernanda Gonzaleze, který v něm mimo jiné sděluje: Před pěti lety jsme napsali poselství americkému lidu, že jsme nevinní. Řekli jsme, že pro lásku k vlasti jsme se ujali naší mise tím, že jsme infiltrovali teroristické organizace (v USA). Tyto skupiny měly vládami USA zaručenou ochranu a beztrestnost k provádění svých vražedných plánů proti našemu národu z jižní Floridy. Američané stále nic nevědí o podstatě našeho boje...kolem našeho případu je rozestřen plášť mlčení...Proč jsou orgány USA tak tolerantní a dovolují teroristické činy proti naší zemi? Proč nevyšetřují teroristické plány, proti kterým Kuba protestuje a podniká akce, aby je zastavila?

13. září 2007, Jan JELÍNEK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .