header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

V Caracasu zasedala WFDY

Před nedávnem skončilo v Caracasu setkání mládežnických organizací u příležitosti 60. výročí vzniku tradice Světových festivalů mládeže a studentstva (WFYS), kterého se účastnil i delegát za KSM. Setkání svolané Světovou federací demokratické mládeže (WFDY), kterého se zúčastnilo na tisíc mladých lidí ze 75 organizací, debatovalo na svých pracovních jednáních o otázkách zaměstnanosti mládeže, vzdělávání, vykořisťování, vojenských agresí či výměně zkušeností s mladými lidmi zapojenými ve Venezuele do nejrůznějších sociálních programů podporovaných vládou prezidenta Cháveze.

Předseda WFDY Miguel Madeira (PCP) v závěru ocenil, že se účastníci jednání sešli právě v Caracasu, aby zde navázali na tamní debaty XVI. WFYS (srpen 2005), oslavili šest desetiletí existence nejvýznamnějšího mládežnického setkání a vyjádřili podporu světové mládeže bolívarské cestě vývoje Venezuely.

Účastníky oslovila také dcera Reného Gonzáleze, jednoho z pětice Kubánských bojovníků proti terorismu vězněných v USA, Irma Gonzálezová. V souvislosti s případem Pětice sílí podpora venezuelských mládežnických organizací návrhu na udělení Řádu Osvoboditele (nejvyššího vyznamenání udělovaného v této zemi) těmto bojovníkům, k němuž se připojila již řada dalších společenských sektorů.

Závěrečným bodem bylo podle deníku Juventud Rebelde setkání latinskoamerických organizací, které do Caracasu přicestovaly, aby zhodnotily úlohu mládeže v rozvoji integrační iniciativy Bolívarská alternativa pro Ameriku (ALBA) a vytyčily konkrétní cíle umožňující jednotný postup. Toto setkání inicioval Národní institut mládeže Venezuely, Svazy komunistické mládeže Kuby a Venezuely a organizace Sandinovské mládeže 19. července.


Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .