header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Počátky kapitalismu VIII.-Důsledky pro národy

Pro nizozemskou Indii (Indonésii) historie koloniální správy Holanďanů je „...dějinami neslýchané zrady, úplatnosti, vraždění a podlosti.“ Autor tohoto výroku je guvernér, kterého tam jmenovali Angličané za své okupace během napoleonských válek. Loupeže, zotročování, vydírání, všechny prostředky jsou dobré k zajištěni rekordních zisků pro Holandskou indickou společnost, která až do konce XVIII. století vykořisťuje Indonésii. Stát v XIX. století tak činí ještě lépe. Počínaje rokem 1830 guvernér Van den Bosch zavádí „systém", který nese jeho jméno - nucené plodiny, nucená práce. Rolníci musí dodat pětinu ze svých nejlepších pozemků, pětinu ze své pracovní doby, aby dodávali zdarma výrobky pro export. Nucené pěstování plodin a nucená práce často přesahují oficiální hranice - požaduje se až třetina, dokonce polovina pozemků, z pracovní doby pak 66 až 240 dní v roce.

Souběžně s tím se zdvojnásobuje pozemková daň Pozdější zřizování plantáží (tabák, hevea, olejová palma atd.) povede k náboru „smluvní" pracovní síly, ve skutečnosti donucených pracovníků, s nimiž se zacházelo hůře než s otroky.
V Indii nacházejí Angličané oporu v některých společenských vrstvách - především obchodníků a bankéřů - z nichž se stávají prostředníci pro britský obchod. V roce 1793 pouhým nařízením učinila správa Indické společnosti ze „zamindarů", kteří byli v Mogulské říši pouhými výběrčími daní, velké pozemkové vlastníky, landlordy po britském způsobu na pozemcích, kde dříve byli pověřeni vybírat dané. Rolníci se dostali do postavení dočasných nájemců.
Monopoly soli, opia, betele a jiných výrobků byly postoupeny vysokým zaměstnancům společnosti, kteří tak rychle zbohatli.
Ale to nejhorší mělo teprve přijít s likvidací řemeslné výroby. Ekonomická rovnováha se totiž zakládala na spojení zemědělství a řemesla (zvláště textilního).
Od roku 1814 až do roku 1835 se „indický" dovoz do Velké Británie snížil o tři čtvrtiny.
V opačném směru se dovoz bavlněných látek britského průmyslu do Indie znásobil padesátkrát!
Zruinovaní řemeslníci museli utéci k práci na již přeplněné půdě a jeden generální guvernér Indie mohl říci, že kosti tkalců se bělí na pláních Indie.
Pro Indii se staly charakteristickými periodické hladomory. Osmnáct hladomorů od roku 1875 do roku 1900 mělo za následek 26 milionů mrtvých.
Další hladomory byly ve XX. století. Hladomor v Bengálsku v roce 1943 způsobil 3 až 4 miliony úmrtí.
Po první opiové válce, v případě Číny, následovaly další evropské vojenské intervence. Byly určené k tomu, aby vnutily zákon velkých kapitalistických mocností, které si nechají přidělit přístavní „koncese". Od roku 1842 uložily Číně, aby omezila na 5 % celní sazby na dovážené zahraniční zboží. Jsme svědky rozpadu tradičních ekonomických okruhů, prohloubení bídy, které vede k povstání rolníků, z nichž nejvýznamnější bylo povstání Tai-Pingů (1851-1864).
Můžeme shrnout s Marxem: „Objev nalezišť zlata a stříbra v Americe, vyhubení, zotročení a pohřbení domorodého obyvatelstva do dolů, začátky dobývání a drancování Východní Indie, přeměna Afriky v loviště pro obchodní hony na černochy - to byly červánky éry kapitalistické výroby. Tyto idylické procesy jsou hlavními momenty původní akumulace.“

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .