header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Tisíce proti základnám

Několik tisíc lidí vyjádřilo na celorepublikové demonstraci proti základnám USA v České republice, kterou pořádala iniciativa Ne základnám, jejíž se součástí je i Komunistický svaz mládeže, svůj negativní názor na možné vybudování amerického radaru u nás. Od komunistické mládeže, přes členy KSČM, Klubů českého pohraničí, Českého mírového hnutí, odboráře, sociální demokraty, anarchisty až po ty zelené, kteří se od rozhodnutí vedení své strany distancují... Však také lidé volali "Bursík ven...". Neméně často pak z davu znělo "Demisi", "Dost bylo ODS", Zrušte NATO", "Hanba Havlovi", "Místo zbraní štítů, statisíce bytů". V řadě řečníků promluvili i zástupci opozičních stran - KSČM a sociální demokracie.

Po hodinu a půl trvající demonstraci na Václavském náměstí, kde vystoupili dále i starostové brdských obcí, filmový režisér Troška  a další následoval mohutný pochod Prahou na Hradčanské náměstí, který byl doprovázen skandováním bojovných hesel. Radar nesmí projít!

 

Leták Komunistického svazu mládeže na demonstraci:

NE RADARU!

ŽÁDNÉ ZÁKLADNY IMPERIALISMU NA NAŠEM ÚZEMÍ!

Vláda Spojených států oficiálně požádala Českou republiku o zahájení jednání o umístění radarové stanice své základny protiraketové obrany na našem území. Není jistě náhoda, že se tak stalo již několik hodin po skandálním získání „důvěry“ současné Topolánkovy (ODS) vlády v Parlamentu ČR. Není to nová informace. O umístění součásti amerického protiraketového systému v ČR se jedná již několik let, veřejně je známé jednání tehdejšího ministra obrany Tvrdíka (ČSSD) v USA v roce 2002.
Téma základny se nestalo záměrně a přes snahy KSČM ani tématem pro volby 2006 a dostalo se na veřejnost teprve po nich. Ale ani snaha komunistů dostat potom téma do Poslanecké sněmovny v podobě referenda o základnách zatím nebyla úspěšná.
Komunistický svaz mládeže (KSM) odstartoval hned po volbách petiční kampaň proti umístění jakékoliv části americké vojenské základny v ČR. Během stovek petičních akcí získal více než 100000 podpisů.
KSM nesouhlasí s umístěním jakékoliv imperialistické vojenské základny na území ČR. Americký tzv. protiraketový systém, oficiálně představovaný jako záruka bezpečnosti před zlými státy – Iránem a KLDR, je jen prvkem agresivní americké imperialistické politiky, zaměřené především proti Rusku a Číně. Původně plánované antirakety nebyly určené k ochraně ČR, ale území USA, a zvyšovaly riziko prvního útoku právě proti našemu území. Radarová stanice toto riziko ještě zvyšuje. Rakety samy o sobě jsou totiž k ničemu – bez radaru cíl nerozpoznají a nebudou schopny se na něj zaměřit. Proto jsou radarové stanice ještě větším potenciálním prvním cílem protivníka USA a větším nebezpečím pro Českou republiku.
Předchozí vláda (bez důvěry) i vláda současná si negativní postoj české veřejnosti dobře uvědomují. Odmítají ve své většině názor veřejnosti respektovat a řídit se jím. V jejich programovém prohlášení není o americké základně ani slovo. A co více – rozjíždějí klamavou kampaň. Jak jinak si vysvětlit „výzkumy“, které mají získat podporu pro radarovou základnu, když otázka zní neurčitě „Souhlasil byste s umístěním radaru monitorujícího případné ohrožení?“.
KSM odmítá stejně jako většina veřejnosti jakoukoliv část americké vojenské základny na našem území. Odmítá sila pro interceptory i radarovou stanici. Vyzývá veřejnost k aktivitě – k rozšiřování petice, k demonstracím, pochodům, k protestům. KSM bude ve své kampani pokračovat ještě intenzivněji! Americká základna nesmí projít!
Ne základnám USA v ČR!
Žádné základny imperialismu na našem území!
Ne imperialismu USA a jeho válkám!

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .