header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Svobodu kubánským vlastencům!

Propuštění na svobodu pěti kubánských vlastenců požadovalo v sobotu před Velvyslanectvím Spojených států amerických na Malé Straně kolem dvou stovek občanů České republiky. Kubánci jsou již osmým rokem vězněni v žalářích mocného světového impéria. Demonstraci uspořádali odvážní členové Komunistického svazu mládeže (KSM), jemuž byl vysloven v pofiderně demokratické ČR zákaz činnosti. Naši občané se tímto protestem připojili k celosvětové kampani za osvobození nejstatečnějších synů ostrova v Karibském moři, prohlášených za národní hrdiny.

Policie s antony v záloze

Policie střeží prostranství před ambasádou, jež také hájí bariéra železných zábran. A v záloze má připraveno i několik automobilů, kdyby bylo třeba zadržet a do nich naložit někoho z protestujících lidí. Na chodníku jeden z mladých demonstrantů rozprostřel rudou vlajku s portrétem Che Guevary, z níž promlouvá krédo revolucionářů: Hasta la victoria siempre - Až do úplného vítězství. Shromáždění vévodí transparent: Solidarita s kubánskou revolucí! Viva Kuba! Pryč s imperialismem! KSM. Projevy řečníků jsou provázeny skandováním: Kuba si, Yankee no! Ať žije mezinárodní solidarita. Svobodu hrdinům...

Chodník také lemuje obrazová galerie s podobiznami pěti nesvobodných a týraných mužů Ostrova svobody: Gerarda Hernandeze Nordela, který si odpykává dvojnásobný trest doživotí plus 15 let vězení. Ramóna Labaňina Salazara - odsouzen na doživotí plus 18 let. Antonia Guerrera Rodrígueze - doživotí plus 10 let. Fernandu Gonzalesovi Llortovi je odňata svoboda na 19 let a René Gonzalesovi Sehweretovi na 16 let. Na evropské zvyklosti je výše uložených trestů nesmírně krutá a barbarská, s níž si zadá jen éra středověké tortury.

Na petici 8523 podpisy občanů

Občan Skrbek z hlavního města se svěřil Haló novinám, že sem přišel vyjádřit nesouhlas s americkou justicí, která uvrhla do vězení muže v nejlepších letech a vytrhla je od rodin, neboť jejich jediným zločinem je to, že se snažili prospět kubánskému lidu, ohrožovanému teroristy z Miami na Floridě. Mladá žena drží poutač s portréty pěti Kubánců, na němž je napsáno: 8523 občanů České republiky se podepsalo pod výzvu na adresu Spojených států k okamžitému propuštění kubánských vlastenců. Marná je snaha členů výboru Společnosti česko - kubánského přátelství předat velvyslanci USA v ČR Richardu W. Graberovi písemný protest proti věznění pětice z Miami. Dveře do budovy velvyslanectví nám zůstaly k předání protestu uzamčeny, řekl našemu listu člen výboru Miroslav Vladyka. Mimo jiné se v prohlášení praví, že pro veřejnost, ctící spravedlnost, je nepochopitelné, že i když tribunál odvolacího soudu v Atlantě v srpnu 2005 soudní proces s pěticí v Miami zrušil, přesto je i nadále vězněna a některým z mužů je znemožňován styk s rodinami a znesnadňován kontakt s obhájci. Pokud vláda USA míní své rozhodnutí o boji proti terorismu opravdu upřímně, měla by kubánské vlastence okamžitě propustit, píše se v protestním dopise.

Vlna solidarity rozbíjí zeď ticha

Jak na manifestaci do megafonu oznámil Ludvík Šulda, místopředseda KSM, nyní se po celém světě od letošního 10. ledna vzedmula vlna solidarity s žalářovanými Kubánci, která jako mohutný příboj až do 30. ledna burácí planetou za rozbití ticha kolem případu pěti kubánských vlastenců, nespravedlivě vězněných. Boj za jejich propuštění je podle Šuldy bitvou za pravdu a proti terorismu. Cílem je rozbít zeď ticha, kterou vláda USA staví mezi veřejnost a tento případ. Odhalovat manipulace a lži o nestrannosti soudu, který spravedlivý nebyl. Imperialismus si na pětici mužů vybil veškeré své pohrdání lidskou důstojností, zdůraznil L. Šulda. Jen skutečná mobilizace veřejného mínění umožní vyvinout tlak, potřebný k prosazení spravedlnosti, o níž náš lid dnes bojuje. Lidstvo prožívá mimořádně významné chvíle své historie. A na nás, mladých, leží zodpovědnost za toto vítězství pro lepší budoucnost. Předseda KSM Milan Krajča přítomným připomněl, že pětice Kubánců pyká za to, že se pokusila soustředit informace o strůjcích teroristických útoků proti Kubánské republice. O těch, kteří kladou bomby do hotelů, kteří unášejí letadla a lodě, kteří ničí plantáže. Zločinem pěti bylo to, že ukázali pravdu americké veřejnosti, jejíž vláda má plná ústa boje proti terorismu. Ale skutečnému terorismu však pouze pomáhá!, prohlásil Krajča. Pět kubánských hrdinů je součástí hrdinného kubánského národa, který téměř 50 let čelí zločinnému embargu. Národa, který ukazuje světu, co je to internacionalismus a solidarita. Národa, který poskytl na 20 tisíc lékařů do zemí třetího světa zcela bezplatně. Národa, na jehož univerzitách studují studenti z celého světa. Boj kubánského lidu proti imperialismu za národní nezávislost a za socialismus má podporu pokrokových lidí celého světa. Ať žije socialistická Kuba. Svobodu pěti hrdinům. Pryč se zločinným embargem.

Zločinec Bush a zuřivá pomsta

Marie Šmídová, členka českého Výboru pro osvobození pěti kubánských vlastenců, ve svém vystoupení řekla, že v jejich dramatické kauze jde o o zuřivou pomstu americké administrativy a kubánských kontrarevolučních organizací vůči Kubě za to, že se nechce nechat zlomit americkou blokádou ani terorismem a vzdát se svého práva na svobodu a sebeurčení. Šmídová dodala, že USA také kompenzují i své zklamání nad tím, že jejich přisluhovači v Latinské Americe nedokázali zabránit svým národům, aby se připojily k úsilí Kuby vybudovat lepší a sociálně spravedlivý svět. Velmi úderná byla na demonstraci řeč předsedkyně Pražské rady KSČM učitelky Marty Semelové: Všude kam vstoupí (prezident George Bush), zanechává po sobě spoušť. Porušování lidských práv, zoufalství, neštěstí, statisíce obětí. To je demokracie a svoboda Made in USA. To jsou válečné zločiny Bushe, teroristy, který patří před mezinárodní soud. Místo něho jsou však vězněni jiní: Antonio Guerrero, Fernando Gonzales, Gerardo Hernandez, Ramón Labaňino a René Gonzales. Semelová je uctila jako obránce vlasti, kteří ji chránili před sabotážemi a útoky, způsobujícími Kubě obrovské hospodářské škody a lidské oběti. Pašování zbraní, narkotik a lidí, stovky pokusů o atentáty na vrcholné představitele Kubánské republiky, především na Fidela Castra. To jsou podle Semelové jen některé z agresivních akcí banditů proti Kubě, organizovaných ze základny v Miami. Přitom zdůraznila, že věznění Kubánci neučinili nic zlého proti samotné bezpečnosti USA!

Hanba české vládě

Po celém světě se proti takovému nehoráznému zacházení s Kubánci zdvihla lavina protestů. A vláda České republiky se sraženými podpatky a v poníženém předklonu plní rozkazy a přání Bushe, vmetla do tváří zbabělého kabinetu pravdu Semelová. Ať jde o rozmístění americké radarové základny či o postarání se o kubánské utečence. Jak také podotkla, na rozdíl od Kuby je v ČR denně porušováno právo na práci, právo na bydlení a bezplatnou zdravotní péči a vzdělávání. V ulicích Prahy na rozdíl od ulic Havany vidíme tisíce bezdomovců a žebráků. Křesťanský ministr Čunek předkládá nekřesťanské návrhy na výpovědi z bytů bez udání důvodu. Julínek chce platby za zdravotnictví. Kuchtová rozehrává obehranou písničku o platbách školného. Česká vláda by se měla učit od Kuby, jak zajistit lidem práva a sociální jistoty, učit se, jak dodržovat lidská práva. Místo toho se mnozí z nich nechávají zavírat na Václavském náměstí do klecí v rámci protikubánských akcí nadace Člověk v tísni. Možná sami soudí, že za své činy proti občanům České republiky do nich patří, zakončila Marta Semelová svoji řeč, protkanou skandováním demonstrantů Hanba, hanba, na adresu české vlády.


HaNo, Jan JELÍNEK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .