header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Na interpelaci neměla ODS argumenty

Radní hlavního města schválili finanční dar ve výši 150 tisíc korun pro antikomunistický festival Mene tekel, který probíhá tento týden v Praze. Festival má připomenout »období komunismu a jeho zločiny« formou bohoslužeb, výstav, přednášek a filmových projekcí. Pořádá ho občanské sdružení Umění bez bariér spolu s Konfederací politických vězňů. Záštitu nad akcí převzal sám primátor Pavel Bém (ODS).

Rozhodnutí radních interpelovala na včerejším zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy zastupitelka Marta Semelová (KSČM). »Nemohu souhlasit s tím, že nad takovýmto jednostranně a neobjektivně zaměřeným projektem přebírá záštitu primátor a finančně se na něm podílí hlavní město. Myslím si, že by stálo za úvahu, kdyby pan primátor převzal záštitu také nad akcemi iniciativy Ne základnám, případně i jim dal nějaký dar,« řekla. Skutečnost, že magistrát naopak mírový pochod proti americké radarové základně v ČR, pořádaný iniciativou Ne základnám, zakázal, byla předmětem její druhé interpelace. Třetí interpelace se týkala zvyšování nájmů v obecních bytech, které má městská rada schvalovat příští týden. Podle Semelové zákon minulé vlády, který komunisté považují za špatný, zdražování nenařizuje, ale pouze umožňuje. Upozornila na dopady zdražení na nájemníky, z nichž mnozí se dostanou do neřešitelné situace.
Tyto interpelace natolik rozlítily předsedu klubu zastupitelů ODS a starostu obce Kbely Pavla Žďárského, že je označil za »bezostyšnou stalinistickou propagandu a útok na demokracii«. Na Semelovou, oblečenou do tmavě červeného kostýmku, se obořil slovy: »Vaše myšlenky, dámo, jsou ještě horší, než barva vašeho odění. Ty jsou černé. Vaši předchůdci a vám podobní byli vrazi českého národa. Mezi vámi sedí spousta slušných lidí a velmi takticky a logicky se k těmto věcem nevyjadřují. Ale jestli se to bude opakovat a interpelační proces bude zneužíván k hájení takovýchto názorů a vůbec politiky, klub ODS odejde, to vám garantuju.«
S odmítavou reakcí jsem počítala, řekla Haló novinám Semelová. Konkrétní odpovědi na interpelace by měla obdržet písemně.

HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .