header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Gott strafe Russland!

Společnost Meta, tedy vlastník Facebooku, Instagramu a WhatsAppu sáhl k nebývalému kroku a umožnil hate-speech, nenávistné projevy k národnostním skupinám. Výzvy k zabití Rusů jsou nyní dovoleny (a v podstatě podporovány), pokud se uvedou ve vztahu k probíhající válce na Ukrajině. Podobně nově umožňují mluvit o vraždě (!) prezidentů Ruska a Běloruska (!), a to v zemích sousedících s Ukrajinou, včetně Slovenska.

Tento nebezpečný vývoj je součástí předchozího, kdy byla na Facebooku povolena propagace ukrajinského otevřeně neonacistického batalionu Azov, jenž je zodpovědný za řadu válečných zločinů. A k tomu se připojuje řada zkušeností, kdy symbol porážky fašismu – fotografie vlajky SSSR nad Reichstagem byl na Facebooku cenzurován. Ukazuje to charakter těchto mediálních monopolů, které umožňují ovlivňování veřejného mínění, a také to činí, a slouží přitom dlouhodobě imperialistické politice. Navíc tato dehumanizace celých národů se blíží goebelsovské terminologii, která měla za cíl zotročit národy, jako „podlidi“. Skutečně jsou často Rusové a vše ruské v posledních dnech předmětem nenávisti, ústrků i terorizování.

I v dalších českých mediích před vyostřením ukrajinského konfliktu a zapojení Ruska, byly propagovány symboly nacistického Azovu. 8. března se objevila na twitteru NATO dívka v armádní uniformě se symbolem „černého slunce“, symbolem neonacistů. V současné době podávají česká média jednostranný a neobjektivní, propagandistický obraz o příčinách i průběhu rusko-ukrajinské války. To ve chvíli, kdy jsou činěny pokusy zapojit imperialistický pakt NATO a českou armádu do války po boku ukrajinského režimu a kdy jsou cenzurovány alternativní a zahraniční informační zdroje. Ztížená je tedy možnost si předkládané informace ověřovat.

Zároveň je kriminalizováno jiné než oficiálně schválené vyjadřování o konfliktu. Vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu může být perzekuce ještě silnější.

Při deklarovaném „boji s dezinformacemi“, přitom česká média šíří množství dalších jednostranných zpráv a dezinformací. Kupříkladu ve zprávách z minulého týdne byla informace o ostřelování jaderných reaktorů s videem a s panikářskými komentáři a výhružkou Zelenského, že hrozí výbuch a zamoření Evropy. Ve skutečnosti na videu byl vidět dopad světlic, nikoliv raket a boj se sváděl o budovy v nejaderné části elektrárny. Dojem ovšem byl zanechán a obyvatelstvo vystrašeno.

Záměrem je vytvořit válečnou psychózu a veřejné mínění, které umožní větší zapojení ČR do konfliktu s Ruskem, potlačit antiimperialistickou opozici i sociální, třídní hnutí. Právě v tomto období začíná na běžné lidi dopadat dlouhodobá kapitalistická krize, která je spojena se zdražováním a reálným propadem životní úrovně širokých mas. Praktikovaná ekonomická válka, politika blokády Ruska ovšem dopadne na lid ve střední a východní Evropě mnohem více než na ruský stát nebo buržoazii. I kapitalisté u nás si najdou, na kom se zahojit – na pracujících, jejich pracovních podmínkách, jejich příjmech a sociálních výdobytcích. Nová česká vláda získává ve válečnické ideologii vítanou posilu pro zavádění jinak nepopulárních, protilidových opatření. Již nyní vysílá armádu ČR do zahraničí bez dodržení ústavních pravidel.

Buržoazii poslouží i očekávatelný vzestup a ozbrojování pravicově extremistických, fašistických, rasistických skupin. Čeští občané dostávají dovoleno se účastnit i ukrajinského konfliktu po boku těchto neonacistických skupin a získat bojové zkušenosti. K vzestupu těchto organizací přispívá i tato politika. Neonacisté mají složit jako záloha k terorizování lidových a antifašistických hnutí, stejně jako to činili na Ukrajině.

 

Nadpis článku je parafrází nápisu „Gott strafe England!“ („Bůh potrestá Anglii!“), který se objevoval na zboží na území trojspolku v době 1. světové války. Měl zvyšovat bojového ducha mezi civilisty během tohoto obrovského masakru a vyvolávat u nich nenávist. Právě s tímto nápisem a obrazy rakouského a německého císaře nese Švejkovi do vojenského lazaretu likér hraběnka v Haškově slavném románu.

 

O situaci v ČR mluví i nedávné prohlášení KSM http://ksm.cz/dokumenty-ksm/4825-ksm-k-vyostreni-situace-v-cr-v-souvislosti-s-ukrajinskym-konfliktem

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .