Úvodní stránka Saturday, December 15 2018
Prohlášení účastníků shromáždění proti NATO v Praze dne 11. července 2018 Tisk E-mail
Úterý, 17 červenec 2018

My, účastníci shromáždění pořádaného Českým mírovým hnutím za podpory občanské iniciativy Ne základnám a dalších mírových organizací dne 11. července 2018 na Václavském náměstí v Praze, vyjadřujeme svůj rozhodný nesouhlas se Severoatlantickým paktem NATO. Připojujeme se k mezinárodní kampani "ANO MÍRU! NE NATO!" pořádané Světovou radou míru a ke všem mírumilovným lidem, kteří v těchto dnech pořádají obdobné protesty proti NATO v souvislosti se summitem tohoto vojenského paktu, který nyní probíhá v belgickém Bruselu.

Od svého založení před takřka 70 lety je NATO útočnou agresivní vojenskou organizací. Dnes je víc než zřejmé, že je NATO válečnickou aliancí sloužící k prosazování zájmů imperialismu Spojených států amerických a Evropské unie. NATO a armády jeho členských států nesou plnou zodpovědnost za dlouhou řadu vojenských agresí a intervencí, za rozvrácení celých států, velké množství civilních obětí, zničenou infrastrukturu, vyhnání milionů uprchlíků z domovů a nekončící humanitární krize. Jsme plně solidární s oběťmi tohoto barbarství, jehož je pakt NATO, za opakovaného porušování mezinárodního práva, suverenity států a práva na mír, strůjcem.

Proto protestujeme proti členství České republiky v NATO. Nesouhlasíme s účastí ozbrojených sil našeho státu v zahraničních agresích NATO, Spojených států amerických nebo Evropské unie. Odmítáme jakoukoliv přítomnost cizích vojsk na území České republiky. Stavíme se proti tlaku Spojených států amerických a NATO na mohutné navyšování vojenského rozpočtu naší země. Odsuzujeme také koncentraci jednotek NATO v regionu střední a východní Evropy spojenou se soustavnými vojenskými provokacemi.

Požadujeme vystoupení České republiky ze Severoatlantického paktu NATO a změnu zahraniční politiky naší země tak, aby byla založena na nezávislosti, respektování mezinárodního práva a suverenity států, míru a mezinárodní spolupráci. Společně s mírumilovnými lidmi na celém světě říkáme: "ANO MÍRU! NE NATO!"