header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Projev zástupce KSM na protestu proti průjezdu amerických vojsk přes ČR

Děkuji, že dnes mohu na této akci vystoupit se svým projevem.

A také jménem Komunistického svazu mládeže děkuji Vám všem, že jste v tomto nemalém počtu dorazili, i přes nepřízeň počasí.

Poslední dny totiž obyvatelé České republiky žijí ve strachu, jelikož nás naše média neustále straší válkou. Jednou mají Rusové zaútočit ve středu, pak v pátek, pak příští týden, pak možná za měsíc.

Válečná propaganda, která nyní probíhá, považuje svůj imperialistický mocenský blok v čele s NATO, jako ten jediný možný – ten jediný správný, jediný „demokratický“, a kdo tvrdí opak, nebo se jen snaží pochopit konflikt i z druhé strany, či nesouhlasí s projížděním amerických vojsk přes naše území, je automaticky označen za „ruského trolla“, „Putinovu loutku“, „agenta Kremlu“ či kdovíco ještě.

Přitom média nám už několikrát prokazatelně lhala při přípravě imperialistických válek. V roce 1999 mlžila o tom, jak ve skutečnosti vypadá situace v Jugoslávii – že zde docházelo k útokům na civilní obyvatelstvo a těžkým válečným zločinům – a to vše nedaleko od nás. Václav Havel toto bombardování letouny NATO, které Rada bezpečnosti OSN odsoudila, ideologicky ospravedlňoval. A byla to sociálně-demokratická vláda Miloše Zemana, která dala k přeletům amerických bombardérů výslovný souhlas.

V roce 2003 nám média lhala o Iráku. Všude se psalo, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení. Američané argumentovali fotografiemi, u kterých nakonec bylo zjištěno, že byly falešné. Ze strany George Bushe se tak jednalo o vědomou lež. Byla to dezinformace, která ospravedlnila barbarskou agresi, při které zemřelo přes milion nevinných Iráckých obyvatel.

V roce 2011 nám lhali o Libyi. Psalo se o tom, jak údajný „diktátor“ Kaddáfí útočí na civilisty a že je třeba ho svrhnout. A touto intervencí, která rovněž odporovala mezinárodnímu právu, byl rozvrácen jeden z nejúspěšnějších států Afriky, který plánoval fungující projekty na ukončení hladu v mnoha afrických zemích, stál u zrodu Africké unie, která měla ekonomicky konkurovat hlavním světovým mocnostem. Je tedy jasné, jaký byl záměr této intervence, a proč dnes musí žít nemalá část světa na pokraji hladomoru.

V nedávných letech nám lhali i o Sýrii. Říkali, že Asad má a prý použil chemické zbraně, a tím ospravedlňovali bombardování Damašku a Homsu – když syrská vláda úspěšně osvobozovala zemi od islamistů.

Jak je tedy vidět, médiím nemůžeme věřit už v ničem. Váleční štváči se nestyděli ani použít naprosto zfalšované snímky a zprávy, aby s veřejným míněním manipulovali. Pokaždé prosákli do médií údajní svědci a pečlivě připravené záběry, které měly zlomit odpor veřejnosti k útokům. Proto jsem rád, že aspoň vy jste této propagandistické mašinérii nepodlehli a dorazili sem.

Kapitalisté totiž mají zájem na válce, jelikož pro zbrojařské koncerny je to zdroj zisku, kam mohou prodávat svoji munici a techniku. Ani čeští kapitalisté v tom nejsou výjimkou. Nová údajně „úsporná“ česká vláda nešetří na zbrojení a zbraně dokonce rozdává kyjevskému režimu. Czechoslovak Group se také podílí na vývozu zbraní na Ukrajinu, nebo do Saúdské Arábie, která těmito zbraněmi ilegálně okupuje Jemen, kde je humanitární situace v podstatě hladomor. Na situaci v Jemenu už několikrát upozorňovaly mnohé mezinárodní organizace, včetně UNICEFu, a nikdo s tím nic nedělá. Peníze jsou totiž důležitější.

Nyní národy, které žily v SSSR v míru vedle sebe, jsou stavěny proti sobě. Dokud tu bude kapitalismus, mír nebude na světě nikdy. Naše úsilí o mír je i úsilím o porážku imperialismu a kapitalismu, které tuto válku plodí.

Závěrem bych chtěl říct, že nechceme být zavlečeni do nové války v Evropě. Nechceme, aby se Česká republika na této válce jakkoli podílela. Nechceme, aby blízko nás měl kdokoli jaderné zbraně, jako je tomu na americké základně Rammstein v Německu. Chceme vystoupení z NATO a rozpuštění NATO – a tím tedy splnit slib po rozpuštění Varšavské smlouvy. Chceme mír pro všechny lidi na Zemi a život beze strachu.

Děkuji.

Odkaz na video z akce https://www.facebook.com/RaptorTV.cz/videos/487106222966561

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .