header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Hugo Chávez zaslouží podporu pokrokových sil světa

Přinášíme Vám rozhovor Haló novin s Milanem Krajčou, členem Výkonného výboru Světové rady míru:

Jako delegát organizace České mírové hnutí jste se v dubnu zúčastnil v Caracasu, hlavním městě Bolívarské republiky Venezuela, zasedání Světové rady míru (SRM), kde proběhla i volba představitelů rady. Co nám o tom můžete povědět?

Nejprve upřesňuji. Na zasedání přijela tříčlenná delegace z České republiky... Prezidentem SRM byl opět zvolen zástupce Řeckého výboru za mír a mezinárodní spolupráci Anastafjos Pafilis, poslanec Evropského parlamentu. Funkci čestného prezidenta delegáti svěřili Orlandu Fundorovi z Kubánského hnutí za mír. Fundora je významná postava kubánské historie. Jako spolubojovník Fidela Castra v pohoří Sierra Maestra stál se zbraní v ruce u kolébky vítězné socialistické revoluce, která učinila jejich vlast na ostrově v Karibském moři svobodnou.

Vím, že vám byla svěřena významná funkce. Jaká?

Dostalo se mi cti být zvolen do Výkonného výboru Světové rady míru.

Blahopřeji vám! Připomeňte, prosím, našim čtenářům poslání této výjimečné organizace...

Rada vznikla po druhé světové válce, aby bojovala proti dalším válečným hrozbám, proti imperialismu a za mír ve světě. V Caracasu zasedala na pozvání venezuelské vlády a prezidenta republiky Huga Cháveze. Přesněji řečeno, toto shromáždění bylo vlastně sjezdem Světové rady míru, který prodiskutoval četné dokumenty a programové materiály a zvolil nové vedení SRM. Týden naplněný aktivitami pak obohatila Světová mírová konference, na níž vystoupila s podnětnými myšlenkami řada řečníků. Byl jsem v Caracasu zařazen mezi ty řečníky, kteří na konferenci přednesli hlavní projevy.

A o čem jste hovořil?

Především o obraně obyvatelstva České republiky proti možnému umístění vojenské radarové základny Spojených států amerických v brdských lesích u obce Míšov.

Co ve vás zanechalo největší dojem?

V rámci již zmíněných aktivit to byla také účast na velkých lidových oslavách k šestému výročí porážky fašistického puče z roku 2002, kdy se vojenské kruhy ve Venezuele za podpory místní buržoazie a imperialismu USA pokusily svrhnout lidovou vládu Huga Cháveze. Naštěstí zákeřný puč se jeho osnovatelům nezdařil.

Vraťme se ještě k zasedání Světové rady míru. Kolik delegátů se zúčastnilo jejího rokování?

Bylo tady na 300 delegátů z přibližně stovky zemí. Takže jsme měli možnost získat informace například o tom, jak bojují obyvatelé Palestiny za svobodu své země proti izraelské okupaci, nebo jak se v Latinské Americe rozvíjí hnutí za to, aby USA odešly z latinskoamerických zemí a zrušily zde svoje vojenské základny. Stejně tak jsme se dozvěděli o dění v Čadu a Středoafrické republice, kde lidé protestují proti expanzi Evropské unie, která sem posílá své okupační armády. Rovněž jsme si prohloubili poznatky o boji proti americkým základnám v Evropě. Například o tom, jak se Italové stavějí na odpor rozšíření základny ve městě Vicenza.

Mluvil jste na zasedání také o soudním zákazu Komunistického svazu mládeže (KSM) v České republice?

Jeden z dokumentů, přijatý Světovou radou míru, se týkal perzekvování mírového hnutí u nás doma, a především znevažování lidového hnutí proti americké základně v Brdech. Světová rada míru se ve svém prohlášení postavila jednoznačně na stranu všech, kteří bojují za mír v České republice, a také proti zamýšlené americké základně v Brdech. Rada vyslovila nespokojenost a nesouhlas s obhroublou propagandou české vlády vůči hnutí Ne základnám v ČR, ale i s tím, aby Ministerstvo vnitra ČR, česká vláda, a potažmo i justice, zakázaly činnost jedné z organizací, které stojí v čele hnutí proti americké základně v Brdech - činnost Komunistického svazu mládeže. Takže i z Caracasu zaznělo solidární prohlášení proti zákazu KSM.

Viděli jste některé přírodní krásy Venezuely, jimiž tato země oplývá?

Nebyl čas a mrzí mě to. Náš týdenní pobyt byl zcela naplněn schůzemi, politickými aktivitami, regionálními mítinky, na nichž se mluvilo o tom, jak budovat mírové hnutí v Evropě. Byli jsme i při akcích, které souvisely s návštěvami rozličných sociálních misí v Caracasu, kdy delegáti mohli spatřit například kubánské lékaře, jak pečují v Caracasu o chudé lidi. Nebo jak zde Kubánci poskytují Venezuelanům vzdělání.

Měli jste příležitost osobně se setkat s Hugem Chávezem?

Chávez se jednání Světové rady míru nemohl osobně zúčastnit. Ale na oslavách šestého výročí porážky fašistického puče jsme měli možnost si poslechnout Chávezův brilantní projev. Ovšem díky tomu, že jsem měl již dříve příležitost ve Venezuele delší dobu politicky pracovat, tak jsem se osobně s Chávezem i setkal.

Jaký ve vás zanechal prezident Hugo Chávez dojem?

Je to člověk stojící v čele významných změn ve Venezuele, které ji posunují kupředu a správným směrem. Chávez má ohromnou autoritu a lidovou podporu. A v úsilí o budování socialismu a upevňování lidové moci ve Venezuele, ve vzdorování imperialismu USA, si zasluhuje sympatie a podporu všech pokrokových sil světa, včetně mírového hnutí v České republice.

 

 Jan JELÍNEK, Halo noviny

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .