header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

S lidmi pro lidi, ale s oligarchy zejména

Vojtěch Filip, toho času předseda KSČM (v demisi), zvolil krajně nevhodnou metodu vyjádření soustrasti k smrti největšího kapitalisty této země. Jsou zajisté jiní i větší a mocnější vykořisťovatelé a jejich mocenské skupiny, kterým konkuroval. Ovšem Kellnerův osud kopíroval osud obnoveného kapitalismu v ČR.

 

Prvotní nahromadění, akumulace, která je ve skutečnosti krádeží na socialistickém lidu, jakoby sedla do jedné z kapitol Marxova "Kapitálu" jako ilustrace. Kellnerovy nevybíravé metody při vytváření finančního impéria jsou zas jak z oddílu o koncentraci a centralizaci kapitálu. Vytváření obrovského příjmu, hromadění majetku a jeho zdroje si ještě vyžádá velké studium při zkoumání nových metod kapitalistického vykořisťování českého lidu i dalších národů - přímého u práce i nepřímého u sbírání úroků a renty. Mediální a hlavně politický vliv, využívání rozporů mezinárodních skupin při zajišťování zájmu nahromaděného bohatství a v konkurenčním boji s jinými monopolisty se hodí do Leninova "Imperialismu jako nejvyššího stadia kapitalismu".

Nakonec skončil tak, jak žil - trochu záhadně a rozhodně extravagantně. Nehodou při adrenalinovém výletě na americké Aljašce, snad po nějakém jednání, a v době, kdy drtivá většina obyvatel této země nemůže opustit svůj okres a i tam jsou vyháněni z veřejných prostor. Při výletu, o kterém bychom nebýt pádu vrtulníku neměli ani tušení.

Od předsedy strany, která si klade do programu zájem pracujících, socialismus a odpor proti kapitalistickému vykořisťování je krajně morbidní vyzdvihovat Kellnera jako toho, kdo "uměl využít ekonomiku nejen pro sebe, ale i pro ekonomiku naší vlasti". Jestli "naší vlastí" Filip rozuměl svou peněženku, to netušíme.


O-K

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .