header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

O nejbližších úkolech komunistické strany

Jsem přesvědčen, že je nezbytné, abychom poctivě analyzovali klíčové rozpory současné doby a na jejich základě správně určili hlavní úkoly, které dnes stojí před komunistickou stranou. Naše strana musí být silou, která razantně vystupuje proti současné státní moci a proti její protilidové politice. To čeho jsme svědky je totiž snaha o odstranění posledních zbytků vymožeností, které lidé získali na základě dlouhých a složitých sociálních bojů a které byly prosazeny především během čtyřicetiletého období budování socialismu v Československu.

Je to například výrazná vlna všeobecného zdražování, které jsou dnes nuceni lidé čelit. Ta se týká i těch nejdůležitějších životních potřeb, jako jsou potraviny, bydlení nebo doprava. Právo na bezplatnou zdravotní péči je od počátku tohoto roku minulostí. Aktuální se opět stává hrozba zavedení školného.
Naše odpověď musí být jednoznačná. Je třeba, aby naše strana i nadále zásadně odmítala všechny vládní útoky na sociální výdobytky minulosti. Je našim úkolem aktivně podporovat a případně iniciovat různé protestní aktivity, demonstrace a stávky. Jsem přesvědčen, že je povinností komunistů připojit se k výzvám k uskutečnění generální stávky, která by ukázala, že lidé dokážou za svá práva bojovat.
Krutá realita dneška, odhaluje pravou tvář kapitalismu stále většímu počtu lidí. To je jeden z důvodů proč dnes zažíváme novou vlnu útoků na všechny kritiky kapitalismu, především na ty nejprincipiálnější – na komunisty. Jsme svědky úsilí schválit zákony, které by kriminalizovaly komunistické myšlenky, komunistické symboly jako jsou pěticípá rudá hvězda a srp a kladivo. Komunistické hnutí je ztotožňováno s fašismem, nacismem a jejich bestiálními zločiny. Probíhá cílené úsilí o překrucování dějin, namířené proti komunistickým, pokrokovým, demokratickým a antifašistickým tradicím. V rámci antikomunistické kampaně je významně zneužíváno státního systému veřejného vzdělávání, stejně jako masových médií. Zintenzivňují se snahy o zákaz naší strany. Jedním z vrcholů současného antikomunistického tažení je skandální rozpuštění našeho Komunistického svazu mládeže Ministerstvem vnitra.
Naše strana musí být pevnou hrází proti nebezpečí narůstajícího antikomunismu. Úspěch různých antikomunistických snah by totiž znamenal drastické omezení svobody a demokratických práv. I proto je našim úkolem zorganizovat všechny demokratické síly k úsilí o zachování, prohlubování a rozvoj současných demokratických práv a svobod.
Současné dění v České republice je úzce spjato s mezinárodní situací. Je tomu tak především díky dominantnímu vlivu imperialismu – Spojených států amerických a Evropské unie. To se projevuje i v takových klíčových otázkách jako je zatažení České republiky do imperialistických válek jako to můžeme vidět na příkladu agresí proti národům Jugoslávie, Afghánistánu, Iráku a nejnověji i ve střední Africe. Zásadní otázkou je v této souvislosti možnost vybudování vojenské základny USA v naší zemi.
Naše strana musí stát v čele bojovníků za mír, proti imperialistickým agresím. Úkolem komunistické strany je prosazovat bezpodmínečné stažení vojsk České republiky ze všech tzv. zahraničních misí, uskutečňovaných v zájmu Washingtonu a Bruselu. Náš závazek je udělat, vše pro to, aby triumfoval lidový odpor proti možnému vybudování vojenské základny USA.

Soudružky a soudruzi,
Aby naše strana výše uvedeným úkolům úspěšně dostála, je třeba usilovat o její komunistický charakter, o to aby její činnost byla aplikací marxismu-leninismu, aby vycházela ze zkušeností Komunistické strany Československa, aby byla pevnou součástí mezinárodního komunistického hnutí. Musíme být stranou, která se principiálně staví proti kapitalismu, založenému na vykořisťování, útlaku a válkách. Je nezbytné, abychom pokračovali v získávání obyvatel naší země pro věc jediné alternativy k dnešní mizérii – pro věc socialismu. Je to totiž právě socialismus, který se jako reálná odpověď na problémy současnosti, stává den ode dne aktuálnějším. K jeho prosazení napněme společně své síly.

Milan Krajča, KSČM Praha 3, vystoupení na VII.sjezdu KSČM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .