header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

O socialismu zítra i včera

 Na otázku, jak v politice KSČM i v přípravě modelu socialismu pro 21. století lépe využít zkušeností KSČ, se zaměřila již XXI. teoreticko-politická konference, pořádaná v sobotu 11. 11. 2006 v Praze šesti OV KSČM a ÚR KSM. Nafukovací strašidla, jimiž se hemží horory o životě do listopadu '89, jsou stále vážnější hrozbou pro demokracii, zdůraznil úvodem člen VV Pražské rady KSČM Josef Skála. Zmíněná strašidla mají diskriminovat každého, kdo odmítá předpotopní nápady pravice, upozornil Skála s tím, že k prebendám, jimiž se zalyká privatizační elita bez zásluh, jí mají darovat i hrobové ticho ke všem otázkám, jež staví pravdivé zrcadlo dnešku a umožňují jednat ve vlastním zájmu těm, kdo tu za posledních 17 let neměli co vyhrát. KSČ si nikdy nenechala vyrůst čínskou zeď mezi strategií a politikou všedního dne. Prohlásil, že právě proto dokázala převzít a gradovat svou iniciativu a utahat kapitál demokracií, až spáchal harakiri sám .

Před dvěma stovkami účastníků konference vystoupilo na 20 diskutujících z pražských i mimopražských organizací KSČM, dalších komunistických struktur v ČR, levicových organizací mládeže i vedoucích představitelů KSČ z dob socialismu (v připravovaném sborníku vyjde i dvacítka těch, na něž se z časových důvodů nedostalo). Představitel Komunistického svazu mládeže shrnul i kauzu KSM x MV ČR. Účastníci se shodovali, že koncepce socialismu pro 21. století musí vyjít z důsledně marxistického hodnocení dřívějších zkušeností, jež nepodlehne žádným tlakům nebo konjunkturálním svodům. Tvrdili, že ve snaze systémovou opozici odzbrojit, se za slabiny socialismu vydávají příčiny jeho úspěchu místo toho, čemu je třeba příště opravdu předejít. To má zpochybnit nezadatelné lidské právo na vlastnictví hodnot, vznikajících společenskou prací. Na trvalou hodnotu všeho, čím Marx dovršil přeměnu socialismu ve vědu v pojmu diktatura proletariátu, se vede zákeřný útok přes jeho formu z doby, kdy světu i Evropě vládla tuhá totalita, zaznělo s poukazem, že cílem je vylít s vaničkou i dítě a šířit iluze, že socialismus má reálnou šanci zvítězit a uhájit právo na svobodnou volbu, aniž vyřeší otázku státní moci a od základu ji rekonstruuje. Přitom i v budoucnu se musí garantovat, že lidová moc a hodnoty ve společenském vlastnictví nespadnou do jackpotu nového privatizačního pirátství.

Jak dále bylo zdůrazněno, požadavku společenské samosprávy, která je bytostným rysem socialismu, a tím spíš Marxovy svobodné asociace svobodných výrobců v ještě vyšší fázi, třeba úderněji využít jako zrcadla nedemokratičnosti dnešních poměrů. Sama však nemůže zajistit zásadní změnu, k níž třeba dojít ve střetu s těmi, kdo vyvlastnili a nadále vyvlastňují demokratickou většinu. Diskutující se vyslovili i pro aktualizaci požadavku rovnoprávnosti všech vlastnických forem, protože dnes už má nutně jiný kontext a konkrétní smysl, než když se majetkový převrat teprve připravoval. Lidé nám porozumí, proč jsme komunisty, jen když tento demokratický cíl změníme v žalobce všeho, čím se proti zájmům všeho lidu, původního majitele, obrací dnešní nakládání s tím, co ještě nezmizelo v černé díře privatizační bonanzy - při obraně spotřebitele proti předražování elektřiny státním podnikem ČEZ, či nájemců obecních bytů, postavených za socialismu, proti snaze ždímat z nich nehorázný zisk apod., prohlásili účastníci. Místopředseda ÚV KSČM Karel Klimša ukázal, že i v sousedních zemích roste vlna, jejíž krédo vyjádřilo nedávné setkání pod heslem Neomlouvejme se za lidové Polsko! Diskusi shrnul místopředseda ÚV KSČM Václav Exner.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .