header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Úspěch Belgické strany práce

Belgická strana práce (PTB) dosáhla významného pokroku v nedělních komunálních a obecních volbách, když se volilo v 85 obvodech. Ztrojnásobila tím počet svých místních zastupitelů z pěti na 15, se ziskem křesel v osmi obvodech se silnou koncentrací dělníků. Jejich kandidátky, na nichž byli i nezávislí kandidáti, dosáhly vyššího zisku i ve všech velkých městech v zemi. Nově zvolených 15 zastupitelů dodá straně nový impuls a je dobrou předzvěstí před dalšími parlamentními volbami a nadcházejícími střety. Tento výsledek, jakkoli se stále zdá v celostátním měřítku slabý, ukazuje na trend, kdy vzniká ve městech a obvodech vůči tradičním stranám, jež jsou u moci, spolehlivá levicová a socialistická alternativa.

V některých obvodech, především v Antverpách, byla PTB schopná zablokovat silnější nástup extrémní pravice. V Antverpách, druhém největším městě Belgie, extrémní pravicová a rasistická Vlaams Belang (Vlámský nárok) vystupovala s cílem získat 35 % hlasů a dosáhnout absolutní většiny ve třech městských volebních obvodech. PTB získala rozhodující křeslo (své druhé, s 8,3 % hlasů) v Hoboken a Deurne (se 4,4 %), což zde Vlaams Belang zabránilo dosáhnout očekávané většiny.

V malém obvodě Zelzate, se výsledek PTB zvýšil na nevídaných 21,7 % a šest křesel (proti dvěma z předešlých voleb). V Herstalu, byli opět zvoleni dva zástupci PTB, s lepším výsledkem než předtím (9,8 %), a v Seraingu získala strana zastupitele poprvé, s 5,4 %. Po křesle má PTB v Gentu (5,6), Lommelu (8,3) a La Louvicre (4,2 %).

Významný volební úspěch je výsledkem vytrvalé práce na základní úrovni a ukazuje, čeho bylo možno dosáhnout od doby, kdy se strana v průběhu posledních dvou let zmodernizovala. Jeden z předních belgických deníků napsal: PTB neustoupila od svého přesvědčení, ale ustoupila od určitého radikalismu. Dnes má mnohem blíž k obyčejným lidem. Skutečně, strana otevřela dveře dokořán novým členům z řad dělníků, odborářů, mládeže, demokratů a pokrokových lidí. Nový základní slogan strany v první řadě lidé, ne zisky shrnuje populárně a přijatelně, že v Belgii (i Evropě) je volba buď pro dělnickou třídu, nebo pro kapitalismus. Vedení PTB vidí nejdůležitější příčiny úspěchu v každodenní práci na ulici, mezi obyčejnými lidmi , v dosažení levnější lékařské péče a ve významném přispění ke snížení některých přímých daní, v tom, že se jako jediná politická strana v Belgii nedělí na vlámsky a francouzsky hovořící sekce. Pod heslem Malé už není krásné oficiálně vyhlásila, že už nechce být 'největší stranou z malých'; jejím cílem je stát se 'nejmenší stranou z velkých'. Chce být považována za skutečnou sílu ke společenským změnám.

 

Vladimír Sedláček

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .