header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Španělští komunisté: dynamická síla v mládeži

Ve dnech 15.-17. září 2006 se v Madridu uskutečnila tradiční slavnost KS Španělska (PCE), jíž se zúčastnili zástupci velkého množství komunistických a levicových politických stran z celého světa. Co člověka udeřilo do očí již na samém začátku, byla výrazná účast zejména mladých lidí z celého Španělska. Svaz mladých komunistů Španělska se jednak aktivně podílel na organizačním zabezpečení festivalu a vedle toho v jeho rámci zajišťoval i svůj vlastní program pro mladé představovaný jak politickými diskusemi, tak i kulturou hlavně v podání mladých zpěváků a skupin od svižného rocku až po uvolněný folk.

Vzpomínka na Cunhala

V průběhu akce probíhalo paralelně množství diskusních seminářů a setkání, mezi nimiž k nejzajímavějším patřila vzpomínková akce věnovaná legendě portugalského komunistického hnutí Álvarovi Cunhalovi a workshop, na němž byla diskutována situace v Latinské Americe se zaměřením na debatu o projektech ALBA a ALCA. Účastníci napadli projekt ALCA (Oblast volného obchodu Amerik), který je iniciativou vlády USA zaměřenou na ekonomickou a politickou kontrolu celého amerického kontinentu Spojenými státy. Konstatovali, že se jedná o imperialismus v praxi, proti němuž postavili jako svoji vlastní do reality uváděnou ideu projekt ALBA čili Bolívarskou alternativu pro Ameriku. ALBA je fakticky sebeobranným uskupením zemí Střední a Jižní Ameriky, které je založeno na vzájemné ekonomické výhodnosti a současně vzájemném politickém respektu. Cílem projektu ALBA je zabránit ekonomickému vykořisťování bohatství patřícího lidu Střední a Jižní Ameriky především ze strany USA a vytvořit autonomní blok schopný společně odolávat úsilí USA o neokolonizaci Amerik.

Proti základnám

Mezi řadou seminářů je třeba uvést i seminář o militarismu a základnách NATO, jehož téma je aktuální zejména v souvislosti s jednáními vlády USA a ČR o umístění vojenské základny Spojených států na naší půdě. Zástupce KSČM zde přítomné informoval o kampani KSM a KSČM proti základně a seznámil je s postoji českého a moravského obyvatelstva v drtivé většině odmítajícího základnu USA v ČR.

Hlavní událostí oficiální části festivalu byl ústřední mítink, na němž vystoupili nejvyšší představitelé PCE a Svazu komunistické mládeže Španělska. Projevy představitelů komunistické strany se nesly ve velmi ofenzivním duchu. Ihned v úvodu řetězu vystoupení byla zdůrazněna účast člena vedení KSM na festivalu PCE a byly jednoznačně a s rozhořčením odsouzeny kroky Ministerstva vnitra ČR směřující k rozpuštění KSM, což vyvolalo v řadách přítomných příznivců PCE silný ohlas a vyjádření solidarity s KSM.

Oživili Rosu

Představitelé PCE ve svých vystoupeních zdůrazňovali základní nezbytnost principiálního odlišení se PCE od španělské sociální demokracie (PSOE) a kladli důraz na to, že jsou komunisté, že chtějí změnit systém, chtějí revoluční změnu, chtějí socialismus. Projevy se odvolávaly na heslo Rosy Luxemburgové: Socialismus, nebo barbarství a zdůraznily: nacházíme se v barbarství, musíme volit socialismus . V projevech vedoucích představitelů PCE opakovaně zaznívalo, že z komunistického programu a základního bodu nastolování socialismu nelze ustupovat. Výslovně bylo řečeno: Pokud bychom měli ustupovat z našich principů, znamenalo by to, že už jsme prohráli. Nelze než dodat, že pokud by činy představitelů PCE i v praxi naplňovaly jejich slova, pak by význam PCE pro evropské komunistické hnutí jistě vzrostl.

V částech vystoupení věnovaných vnitrostátním otázkám se řečníci zaměřili zejména na kritiku krajně pravicové a proamerické politiky Aznarovy Lidové strany a PSOE a zejména její liberální sociálně-ekonomické politiky. Poukázali také na problémy uvnitř koalice Sjednocená levice (IU), jejíž politické kroky zejména na půdě parlamentu v mnoha případech přímo popírají program a politickou linii PCE.

Solidarita s Miami5

Velkou část vystoupení, na které přítomní obzvláště reagovali, zaujala vyjádření solidarity se socialistickou Kubou a s kubánskými bojovníky proti terorismu - pěti hrdiny vězněnými v USA. Účastníci této akce mezi sebou s radostí přivítali i syna Ernesta Che Guevary Camila Guevaru. Svoji pozornost představitelé PCE věnovali rovněž vojenským základnám v Evropě a ve Španělsku.

Představitelé PCE také tvrdě odsoudili agresi Izraele proti Palestině a Libanonu. V této souvislosti na festivalu rovněž zaznělo, že vůdce Lidové strany Aznar se při agresi Izraele proti Libanonu vyslovil dokonce za přijetí Izraele do NATO.

Jinou rovinou seznámení se s problémy současného Španělska byly osobní rozhovory s jednotlivými účastníky festivalu. Někteří poukázali na přetrvávající velký vliv katolické církve ve Španělsku, hlavně ve školství. Působení krajní pravice v mediální oblasti zde zajišťuje například rádio COPE, vlastněné katolickou církví, které vyjadřuje militantně fašistické postoje, brání Frankovu diktaturu a otevřeně podporuje Aznarovu Lidovou stranu. Toto rádio je tak extrémní, že dokonce i řada církevních představitelů se k jeho politické linii vyjadřuje kriticky. Pravicová média podporující Lidovou stranu ji přitom tlačí ještě více doprava.

Chtějí republiku!

Průběh festivalu ukázal, že PCE má značný potenciál zejména v mládeži. Jde o to, zda se nová vize zápasu za republikánské Španělsko založené na přímé demokracii a lidové účasti v řadách španělských komunistů prosadí proti dosavadnímu konsenzu s královským režimem postavenému na paktu uzavřeném po pádu Franka a ztělesněnému zejména postfrankistickou pravicí a sociální demokracií. Je to výběr mezi dynamickým propojením komunistického hnutí s lidovou iniciativou a vizí nového republikánského Španělska na straně jedné a přijetím stávající role v stávajícím režimu, umístěním těžiště působení strany do parlamentu a smířením se s dosavadní stagnací strany.

Radim GONDA

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .